Tämän suolaisen piirakan ohjeen sain vuosikymmeniä sitten työpaikkamme emännältä ja silloin tätä tuli tehtyä useinkin. Ohje on ollut unholassa, mutta nyt on muutenkin jokin nostalgiavaihe menossa, niin muistui tämä piirakka mieleen.
Piirakan valmistin alla olevalla ohjeella. Piirakkaan tarvitaan taikina, jauhelihatäyte juurtokastike ja kananmunaa voiteluun.
Piirakka voi tuntua työläältä tehtävälta, kun vaiheita on monia, mutta tämä ohje nyt vaan on semmoinen.
Jauhelihapiirakka (kannellinen)
(ohjeella tulee piirakavoallinen, halkaisijaltaan 27 cm ja esim. rahkavoitaikimasta riittää myös koristeiden tekemiseen pinnalle.)
Valitse taikinapohjaksi jokin alla luetelluista ohjeista.
1. rahkavoitaikina ( 250 g voita/margariinia+250 g vehnäjauhoja+1 tl leivinjauhetta+2 dl rahkaa + ripsaus suolaa)
2. sekoitettu voitaikina ( 250 g rasvaa+250 g vehnäj.+1 tl leivinj+ ripsaus suolaa 1½ dl kylmää vettä, taikina on tehtävä etukäteen kovettumaan)
3. perunavoitaikina ( 250 g rasvaa+1 tl leivinj.+250 g vehnäj.+250 g soseutettua perunaa+½tl suolaa)
4. kermaviilitaikina ( 150 g rasvaa + 5 dl vehnäj.+½ tl suolaa+1½ tl leivinjauhetta)
5. mieleisesi kaupan valmistaikina
Muistin virkistämiseksi, voitaikinahan tehdään niin että jauhot + rasva+kohotusaine/mausteet nypitään ryynimäiseksi ja siihen lisätään rahka, kermaviili tms, jos taikina löysää, niin se jähmettyy kylmässä.
Minä käytin rahkavoitaikinaa, koska tein piirakan aikaisin tänä aamuna ja rahkavoitaikina on siitä hyvä että sen voi leipoa heti esim. sekoitettu voitaikina on tehtävä etukäteen kovettumaan esim. jo edellisenä iltana.
Täyte
400 g jauhelihaa
1 iso keltasipulia
2 - 3 valkosipulinkynttä tai valkosipulia muussa muodossa
suolaa, jauhettua valkopippuria, mustapippuria
-> ruskista jauheliha + hienonnettu sipuli ja mausta seos heti kuumana mieleiseksesi, nosta jäähtymään
Valkoinen juustokastike
3 rkl rasvaa
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
1-2 dl juustoraastetta (myös tuore- tai sulatejuusto käy)
suolaa, mustapippuria muutama rouhaisu myllystä
Kastikkeen valmistaminen.
Sulata rasva kattilassa, lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi
Lisää neste kylmänä ja kuumenna kastike kiehuvaksi koko ajan sekoittaen
Lisää juustoraaste ja mausteet, älä enää keitä.Tarkista kastikkeen maku
Lisäksi piirakkaan tarvitaan
kananmunaa piirakan voiteluun
Piirakan kokoaminen vuokaan
Jaa pohjataikina kahtia ja kaulitse toisesta osasta hieman isompi pohja mitä vuoan halkaisija on. Nosta pohja voideltuun piirakkavuokaan, myös reunoille. Leikkaa taikina tasaiseksi piirakakkavuoan reunaa vasten. Taikina jämistä voi tehdä koristeita piirakan pinnalle tai tehdä jotain makeaa, kuten minä tein.
Laita jauhelihatäyte pohjalle
Sitten levitä valkoinen juustokastike jauhelihakerroksen päälle joka kohtaan.
Kaulitse toinen osa pohjataikinaa vähän isommaksi mitä piirakkavuoan halkaisija on. Nosta pohja piirakkavuokaan ja leikkaa ylimääräinen taikina pois veitsellä yläreunaa vasten kts kuva,
Voitele piirakan pinta kananmunalla ja tee loputaikinasta koristeita piirakan pinnalle, voitele vielä koristeosatkin. Voit kiinnittää koristeosia hammastikuilla, mutta kyllä ne pysyvät paikoillaan ilmankin, kun piirakan pinta on voideltu koristeiden alapuoleltakin, etkä laita esim reunuskoristetta liian kireälle.
Pistele haarukalla muutamia höyryaukkoja piirakan pintaan ( tai tee omenaporalla muutama koristereikä, samalla höyryt pääsevät niistä ulos eikä pinta nouse kuprulle)
Sitten piirakka onkin valmis paistettavaksi + 170 - 200 asteessa 30 - 40 min... esim.pohjataikinasta riippuen. Piirakka kannattaa paistaa alimmalla tasolla ritilän päällä, jotta se paistuu myös pohjalta. Minä tein piirakan rahkavoitaikinasta ja se paistui 35 min... ja oli kypsä myös pohjasta. Ainaskin rahkavoitaikina ottaa väriä helposti liikaakin pinnalta, joten varro ettet paista piirakkaa liianakaan tummaksi, tosin makuasiahan sekin on. Minä tykkään paistaa niin, että on kunnon paistopinta...
Anna piirakan vetäytyä = jäähtyä haaleaksi ennen syöntiä ( se jämäköityy, täyte jähmettyy ja maut tasaantuvet)
Koska en koristellut piirakkaa taikinakuvioilla kuten täällä olen tehnyt ja tein aika ohuen pohjan ja kannen, jäi taikinaa, joten tein niistä omena-pähkinä nyyttejä mataliin foliovuokiin.
Nyyteissä on taikinana rahkavoitaikina jämät , täytteenä on kotitekoista omenapalatäytettä (on makeaa) + pakastimessa olleita omenalohkoja pienittynä sekaisin ja lisämausteeksi laitettu kanelia, kaulitusta taikinasta leikattu neliöt + täyte keskelle, nipistetty kiinni nyyteiksi (ja laitettu foliovuokiin.....vuoka ei ole välttämätön) Pinta on voideltu kananmunaseoksella ja koristeena on raesokeria ja mantelirouhetta. Nyytit on paistettu noin 200 asteisessa uunissa reilu 15 min, kunnes ovat nätin ruskeita pinnaltaan.
Rahkavoitaikina sopii siis sekä suolaisiin, että makeisiin leivonnaisiin pohjaksi/kanneksi. Nyyttien täytettä vaihdellen, saa aina eri makuisia. Erään kerran tein tällä periaatteella pakastemansikka-raparperisekoituksesta ja olivat kerrassaan hyviä.
Kommentit