original_847a79bd-5e8c-429b-b678-7b86f45

Nämä suolaiset leivonnaiset ovat odottaneet pääsyä kokeiluun jo pitkään.

Alkuperäinen ohje on täältä, vaan alla ohje miten minä täytetyt sämpylät tein.

Jokainen voi säveltää näihin millaisen täyteen tahansa. Minä tein näin ekalla kerralla samantapaisen mitä alkuperäinen täyte, lisäsin vaan kinkkua pekonin sekaan ja laitoin erilaisia mausteita ja käytin yli tuplasti enemmän juustoa, niin täytteeseen kuin päällekkin. Suolamäärääkin jo lisäsin, vaan vieläkin enemmän olisin itse makua kaivannut pohjataikinaan, koska sen osuus ainakin näin isoissa sämpylöissä on suuri.

Minä tein kuvissa olevat täytetyt sämpylät alla olevalla ohjeella.

Pekoni-kinkkutäytteiset paistetut sämpylät

(24 kpl todella isoja täytettyjä sämpylöitä)

Pohjataikina:

6 dl haaleaa maitoa (tai maito-vesiseosta)

50 g tuorehiivaa (tämä on aika reilu määrä, vaan laitoin alkuperäisen ohjeen mukaan)

½ dl öljyä (ensi kerralla laitan rasvaa enemmän ja sulatettua voita)

1 rkl siirappia

2½ tl suolaa (ensi kerralla laitan enemmän)

6 dl grahamjauhoja (tai hiivaleipäjauhoja tai sämpyläjauhoseosta)

9-10 dl vehnäjauhoja (kunnes pehmeä leivottava taikina)

Täyte:

250-300 g hienonnettua pekonia + savukinkkua (minulla oli 170 g pkt pekonia ja loput savukinkkua isomman määrän mukaan)

1 oikein iso keltasipuli hienonnettuna

2 pulleaa valkosipulin kynttä hienonnettuna

1 iso punainen paprika pieninä kuutioina

noin 5 dl juustoraastetta (sämpylöiden sisälle)

paprikajauehtta, mustapippuria myllystä, hienonnettua persiljaa runsaasti, suolaa?

muita mieleisiä mausteita?

(alkuperäisessä ohjeessa oli mausteena vain timjami, vaan minä en sen makua näihin halunnut)

+ minä laitoin vielä osaan täytteeksi edellisten lisäksi murustettua fetajuustoa

Voiteluun: kananmuna

Pinnalle koristeeksi: esim unikonsiemeniä tai juustoraastetta (laitoin suurimpaan osaan ja juustoa meni noin 3 dl)

Valmistaminen:

Valmista ensin hiivataikina. Lisää hiiva, suola, sokeri ja öljy lämpimään nesteeseen ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää grahamjauhot, sekoita ja alusta vehnäjauhoilla pehmeä taikina, kunnes irtoaa kulhon reunoista. Jätä taikina peitettynä lepäämään täytteen valmistamisen ajaksi.

Valmista täyte: Paista hienonnettu pekoni ja sipulit paistinpannulla, kunnes sipuli kuullottunut ja pekoni ruskistunut. Lisää sekaan hienonnettupaprika ja savukinkku sekä mausteet ja anna seoksen vielä kuumentua muuatam minuutti. Tarkista täytteen maku.

Sämpylöiden muotoilu: Minä halusin kokeilla näissä kahta eri tapaa, kumpikin on ihan ok. Otin taikinan pöydälle ja jaoin sen kahteen osaan. Jaoin myös täytteen kahteen osaan, että kaikkiin riittää, eikä toisaalta täytettä jää yli.

Tapa 1. Hiero taikinasta tanko ja jaa se sämpyläaihioiksi. Pyörittele pyöreiksi sämpylöiksi ja jaätä liinan alle kohoamaan (näiden kohotessa, kokeilin tavan 2). Kaulitse /tai tapuuttele käsin kohonneet pullat lätkiksi, laita täytettä keskelle kukkura keittolusikallinen, päälle juustortaastetta ja umminta reunat kiinni. Käännä liitoskohdat alaspäin ja muotoile vielä käsin mahdollisimman pyöreäksi ja tasaiseksi. Minä painalsin täytetyn sämpylän hieman littanaksi.

Tapa 2. Kaulitse taikina jauhoisella alustalla levyksi, leikkaa neliöitä, laita täyte neliöiden keskelle + juustoraaste täytteen päälle. Ummista neliöt nostamalla kulmat keskelle ja nipistelemällä kaikki liitoskohdat kiinni. Käännä liitoskohdat alaspäin ja muotoile mahdollisimman tasaiseksi. Nämäkin mpainoin hiemna littanaksi. Tämä tekotapa on minusta hieman nopeampi mitä 1 tapa.

Teetpä täytetyt sämpylät millä tavalla tahansa, muotoilun jälkeen ne kohotetaan hyvin, voidellaan kanamunaseoksella (sekaan voi laittaa tilkan vettä), levitetään mahdolliset koristeet pinnalle ja paistetaan 225 (vähän ylikin voi lämpö olla) asteisessa uunissa keskitasossa kypsiksi. Kypsymisaika on noin 15 min sämpylöiden koosta ja uunin lämpötlasta riippuen ja tokihan se on kiinni myös omasta mieltymyksestä millaiseksi paistaa.

IMG_20220325_175827.jpg

Tapa 1.

IMG_20220325_180834.jpg

Tapa 2.

IMG_20220325_185847.jpg

Hyvin kohonneet täytetyt sämpylät voidellaan kananmunseoksella ja ripotellaan koristeita pintaan niin halutessaan. Minä laitoin suurimpaan osaan juustoa ja unikonsiemeniä niihin missä oli täytteessä myös fetaa.

IMG_20220325_192935.jpg

Ei oo kaikki tasakokoisia, vaan ei oo syöjien suutkaan saman kokoisia.

IMG_20220325_195033.jpg

Teen toistekkin, sitten vaan teen pienempiä kooltaan ja muita täytteitäkin vois kokeilla. Tonnikalasta? Sienistä? Broilerista? Jauhelihasta?

original_7c978e6d-f25d-4e20-9254-5542260

Näissä on siis täytteessä kaiken muun lisäksi vielä murustettua fetaa. Ens kerralla teen kinkku-pekoni-aura-ananas versioita ja sieniversiotkin voisivat olla omaan makuuni hyviä.

Aikaisemmin olen tehnyt eri ohjeella juustohampurilais-pitsapalleroita, mitkä muistuttavat ulkonäöllisesti näitä, mutta ovat eri täytteellä. Samaan tapaan täytetään ja tehdään muutenkin.

IMG_20220325_214156.jpg

Vaikka kuinka tiiviisti yrittää ummista sämpylän, tahtoo juuston sulaessa tulla sisälle tyhjää tilaa, vaan eipä tuo syöntiä haittaa.