CIMG4236.jpg

Jotain gluteenitonta makeaa on nykyisin aina pakastimessa. Hyvin usein leivon jonkin sortin käärötortun, niin tälläkin kertaa. Tästäkin käärötortusta riitti moneen tilaisuuteen. Osa syötiin ihan normiviipaleina ja osasta tein yläkuvassa näkyviä pieniä leivoksia.

CIMG3871.jpg

Teen käärötortut nykyisin lähes aina gluteenittomina käyttäen ihan vaan perunajauhoja.

Gluteeniton käärötorttu

4 munaa

1½ dl sokeria

1 ja 3/4 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta (ei ole pakollinen, mutta minä laitan aina)

Täyte: mansikkamarmeladia

Valmistaminen:

Laita uuni kuumenemaan 200-225 asteeseen (uunissi tuntien)

Laita pellille leivinpapaeri ja voitele se.

Mittaa kaikki ainekset.

Vatkaa muna-sokerivaahto paksuksi, kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Kun nostat koukulla taikinaa ja teen pintaan kuvion, pitää kuvion pysyä hetken.

Siivilöi jauhot 2-3 erässä seokseen samalla sekoittaen nostellen taikinaa. Minä teen sekoittamisvaiheen pallovatkaimella. Nykyisin monet käyttävät tässäkin sähkövatkainta tai yleiskonetta, mutta minä olen tämän(kin) asian suhteen vanhanaikainen ja laitan jauhot muna-sokerivaahtoon käsivatkaimella. Tarkista nuolijalla, että vaahto on tasaista ihan pohjaa myöten. Sen verran reippaasti pitää sekoittaa, että jauhopaakkuja ei taikinaan jää.

Kaada taikina heti voidellun leivinpaperin päälle ja tasoita tasaiseksi levyksi ihan reunoille asti.

Laita pohja heti paistumaan uunin keskitasoon 7-10 minuutiksi. Pohjankin pitäisi saada väriiä ja pinnan olla kauniin vaalea. Varo paistamasta liian kuivaksi.

Kumoa paistettu levy leivinliinalle (ei tarvitse laittaa sokeria) tai leivinpaperin päälle (ripottele sille ensin sokeria). Irrota paperi ensin sormin reunoilta ympäriinsä ja vedä sitten varovaisesti kokonaan pois. (mitään kylmävesilääräyksiä ei tarvita, jos pohja on paistunut kunnolla)

Koska täytteenä on marmeladi, levitä se heti pohjalle. Jätä takareunasta muutama cm ilman täytettä. Jos marmeladin päälle laittaisi esim kermavaahtokerroksen, tulee pohjan olla ihan kylmä ennen täytteen laittamista.

Rullaa napakaksi rullaksi liinan avulla. Kääräise käärötorttu liinaan, jätä kääriksen liitoskohta alaspäin.  Anna tekeentyä hetkinen ja leikkaa sitten sahalaitaisella veitsellä viipaleiksi. Puhdista veitsi tarpeen mukaan leikkaamisten välissä.

 

CIMG3829.jpg

Yhtään ei yllä olevalla ohjeella tehty käärötorttu repeile, jos vaahto on ollut hyvä, taikina on levitetty tasaiseksi levyksi (jää helposti keskeltä paksummaksi) paisto on onnistunut, eikä rullauksessa paineta liian lujaa lopussa.

CIMG3882.jpg

Joitakin viipaleita vein ystävälle mennessäni hänen luo päiväkahveille.

CIMG4232.jpg

Pakastimessa oli vielä 4 viipaletta käärötorttua ja niistä oli aikomus tehdä mansikoita päälle - kiille pintaan leivoksia.

Sen verran paksuja viipaleita olin käärötortusta leikannut, jotta päätin halkaista viipaleet vaakasuunnassa ja pursottaa väliin sitruunarahka-kermavaahtoseosta. Pinnalla on kotimaisia mansikoita (olivat kylläkin pakastimesta) ja mansikoiden pinnalle tein hyytelösokeripakkauksessa olevalla ohjeella kiilteen. Ihan vaan vettä nesteenä käyttäen. Reunat jätin ihan tarkoituksella näkyviin. Nämä leivokset syötiin ystävän kanssa päiväkahveilla ja sai kanssasyöjäkin yhen iltakahveilla.