Yleensä meillä tulee tehtyä marinoituja punasipuleita, siis sitä versiota missä sipulit keitetään liemessä. Yks paljon käyttämäni ohje tällaisiin punasipuleihin löytyy blogiarkistosta täältä.
Nyt halusin kuitenkin tehdä punasipulihilloketta, että saisin käytettyä kaapista minihillosokeria jämät (yleensä ohjeessa on hillosokeri) ja koska punaviinipänikässäkin oli vähän tähteenä, päätin tehdä punasipulihilloketta käyttäen viiniä nesteenä. Kaikissa netin ohjeissa ei viiniä ole käytetty.
Tsekkasin joitain ohjeita ja alla olevissa linkeissä on erityyppisiä (lähinnä erot on käytetyssä nesteessä ja laitetaanko hillosokeria vai tavallista sokeria ja mitä mausteita käytetään) netistä löytyviä punasipulihillokeohjeita.
Punaviinia ja mustaherukkamehua sisältävä K-kaupan ohje
Vettä ja valkoviinietikkaa sisältävä Kotikokin ohje
Väkiviinaetikkaa, vettä ja tavallista sokeria sisältävä Yhteishyvän ohje
Puolukoita, vettä ja viinietikkaa sisältävä Marttojen puolukkainen punasipulihilloke
Vettä ja punaviinietikkaa sisältävä Peggyn ohje (jos tekisin ilman punaviiniä, voisin testata tämän ohjeen, oli niin kauniin näköistä hilloketta)
Kuvan punasipulihilloke syntyi alla olevalla ohjeella. Minusta tämä olis ollu heti jäähdyttyään syöntikunnossa, joten tätä ehtii vielä tehdä vaikka tälle joululle. Tosin meillä tehdään ja syödään tämän tyyppisiä kyllä läpi vuoden.
Punasipulihilloke (nesteenä punaviini)
(minulla ohjeella tehden tuli 2 kpl 5 dl pakastusrasiaa ihan täyteen valmista hilloketta)
noin 750 g punasipuleita
(5 pulleaa kynttä valkosipulia, ei ole välttämätön, minä laitoin ohuina viipaleina)
2½ dl punaviiniä
4 rkl punaviinietikkaa
1½ dl hillosokeria (minä käytin minihillosokeria)
suolaa (laitoin aluksi 1 tl ja lisäsin maisteluvaiheessa)
mustapippuria myllystä oman maun mukaan
Valmistaminen
Kuori punasipulit (jos laitat sipulit hetkeksi likoamaan veteen, irtoaa kuori helpommin) ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi joko käsin tai koneella. Jos käytät valkosipulia, kuori ne ja leikkaa ohuksi viipaleiksi (tai hienonna ihan pieneksi).
Mittaa kattilaan kaikki hillokkeen ainekset (nestettä tuntuu olevan vähän suhteessa sipuleihin, mutta se piisaa kyllä) ja anna niiden kypsyä noin 10 min kannen alla, muutaman kerran sekoittaen. Tarkista sipuleiden pehmeys ja jatka kypsentämistä tarpeen mukaan. Minulla sipulit olivat niin ohuita, että jo tuo 10 minuutin kypsytys piisasi. Tarkista hillokkeen maku. Anna hillokkeen jäähtyä kunnolla (tarkista vielä makua) ja purkita se sitten. Säilytä hilloke jääkaapissa.
Minä käytin sipuleiden viipaloimisessa tätä Erneston halpislaitetta. Lidlistä ostin joskus alkusyksystä ja maksoi noin 10 e.
Tältä näyttivät sipulit heti kypsentämisen jälkeen. Aattelin jo, että tulipas paljon lilluvaa lientä. Tässäkin vaiheessa kannattaa hilloketta maistella. Minä lisäsin suolaa ja mustapippuria ronskisti lisää. Nostin kattilan kansineen kylmään eteiseen yön ajaksi. Aamulla salille lähtiessäni en kiireissäni ruvennut kattilaa tutkailemaan, mutta myöhemmin päivällä palasin hillokkeen äärelle...
ja ilokseni kattilassa olikin vastassa tällainen seos. Hyvän sakeaa ja viinikin maistui nyt paljon enemmän mitä heti tehdyssä. Vielä tässäkin vaiheessa hilloketta voi maustaa lisää tai laittaa lisämakeutta (tuskin tarvitsee?) tai happamuutta viinietikalla. Minä lisäsin vielä tässäkin vaiheessa ripsauksen suolaa.
Toisen rasiallisen sai ystäväperhe ja toinen jäi meille itelle (lähinnä minulle?).
Kommentit