CIMG4384-normal.jpg

Meillä tuoksui joulu.... alkuperäinen ohje täältä.

 

Mummin siirappikakku

(2 litran vuoka)

3 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl tummaa siirappia
1 1/2 dl kuumaa, vahvaa kahvijuomaa
75 g margariinia tai voita sulatettuna
4 1/4 dl vehnäjauhoja
1 rkl jauhettua kanelia
1/2 tl jauhettua neilikkaa
1 tl leivinjauhetta
1 dl rusinoita


Kuumenna uuni n.160 asteeseen. Voitele (ja jauhota) 2 litran rengasvuoka.
Vatkaa kananmunat, sokeri ja siirappi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kuuma kahvijuoma ja sulatettu rasva voimakkaasti vatkaten munavaahtoon. Sekoita kuivat aineet ja rusinat. Lisää seos tasaisesti sekoittaen vaahtoon.
Kaada taikina vuokaan ja paista 45-50 minuuttia. Kokeile kakun kypsyys hammastikulla. Kumoa kakku hiukan jäähtyneenä.
Kakun maku paranee muutaman päivän säilytyksessä.

CIMG4379-normal.jpg

Vähän epäilin 2 litran kakkuvuoan olevan liian iso taikinamäärälle, vaan kyllä se näin täyteen kohosi. Vuokana jälleen vanha pinnoitettu Matin ja Maijan vuoka, missä suositellaan kakku paistettavaksi hieman alhaisemmassa lämpötilassa.... vuoan materiaali johtaa siis lämpöä paremmin  mitä monet muut materiaalit. Siksi kahvikakkuohjeissani on paistolämpötila vain 150-160 astetta.... jotta kakku siis ehtii kohota uunissa sisäosaltaankin, ennenkuin pinnalle tulee paistopinta. Monien kahvikakkujen kraaterimainen iso pintarepeily saataisiin siis näinkin pienellä vaivalla korjautumaan.... Lopussa voi hieman uunin lämpöä nostaa, jos katsoo sen tarpeelliseksi pintavärin takia.

CIMG4390-normal.jpg

Kakku maistuu miedosti "joululle". Rakenteeltaan ihanan pehmoinen kahvikakku.