CIMG5225.jpg

Tämäkin kakku on syöty jo aikaa sitten... marraskuun loppupuolella ystävien kanssa vielä pitäen rääppiäisiä synttärieni tiimoilta. Mökkeilyviikonlopusta jäi kinuskikastiketta ja siksikin kakuksi valikoitui tämä kakku. Kirsiltä otin ohjeen ja hän kirjoittaa ottaneensa ohjeen Tarulta, häneltä löytyy myös vadelmainen versio kakusta.

Ohje on muutoin sama, mutta täytteen valmistusohjeen muutin hieman "turvallisemmaksi" tehdä, sellaisellekkin joka ei ole kovin usein tehnyt hyytelökakkuja/paistamattomia juustokakkuja .

Kinuskinen juustokakku

(20 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan)

Pohja:
120 g kaurakeksejä tms  (käytin suklaisia digestivekeksejä)
60 g voita (laitoin vaan 40 g, koska kekseissä suklaata)
(jos tarviisee niin1 rkl maitoa pehmentämään....en laittanut) 
 
Täyte: 
2 dl vatkautuvaa kermaa 
200 g tuorejuustoa (käytin vaniljatuorejuustoa)
2 dl kinuskikastiketta (laitoin vain 1½ dl, koska juustossa oli makeutta)
5 liivatelehteä 
½ dl vettä 
 
Kiille:
2 dl kinuskikastiketta
2 liivatelehteä
4 rkl vettä 
 
Koristeluun:
kermavaahtoa ja esim daimrakeita tms... TAI sulatettua suklaata ja vaikkapa nomparelleja, koristerakeita tms.
 
(Lisäksi tarjosin kakun kanssa kotimaisia vadelmia)
 
Murskaa keksit ja lisää siihen sulatettu voi. Painele noin 20 cm irtopohjavuoan pohjalle. Laita jääkaappiin siksi aikaa, kun teet täytteen. 
 
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin 10 minuutiksi.
Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi.
Pehmitä toisessa kulhossa tuorejuusto esim sähkövatkaimella ja lisää juuston sekaan kinuskikastike ja sekoita hyvin.
Kiehauta vesi ja liuota siihen heti kylmästä vedestä pois puristellut liivatelehdet... tasainen seos, eikä liivatesäikeitä näy. Kaada liivateseos ohuena nauhana juusto-kinuskikastikeseokseen koko ajan vatkaten. tarkista että seos on kylmää. Lisää kermavaahto viimeisenä nostellen sekaan. Tarkista makeus ja kinuskisuuden makeus. Minä laitoin ½ dl vähemmän kinuskikastiketta, koska käytin makeaa juustoa ja pelkäsin kakusta tulevan äklömakean. Ei tullut. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja tasoita pinta tasaiseksi. Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan ennen päällimmäisen kerroksen laittamista.
Kiillettä varten laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen 10 minuutiksi. Kiehauta lasissa mikrossa tai pienessä kattilassa liedellä vesitilkka ja liuota vedestä pois puristellut liivatelehdet siihen. Lisää tasainen liivateseos ohuena nauhana kinuskikastikkeeseen. Sekoita kastiketta niin kauan, että vedestä päälle tullut vaaleampi osa sekoittuu pois ja ilmakuplat lähtevät kans pois. Kaada kastike varovasti lusikan kautta täytteen päälle ja nosta kakku jääkaappiin hyytymään vähintään 4 tunniksi tai mielellään yön yli.... kakun päälle voi kanneksi laittaa esim matalan lautasen, pienen tarjottimen tms...kelmua en itse käytä mm siksi ettei kakun pinnalle valu kosteutta, eikä muovi satu tippumaan kakun päälle... Tarjollepano vaiheessa irrota kakku vuoasta ja koristele haluamallasi tavalla.

CIMG5186.jpg

Minä tein kakun suoraan tarjoilulautaselle irtopohjavuoan reunusta vain käyttäen....ei tartte kokonaista kakkua enää siirrellä.

CIMG5189.jpg

Vielä jotain koristusta kaipas kakku... vaikkakin tarjosin vadelmia erillisenä lisukkeena... eipä van sattunut olemaan yhtään kuvaa vadelmaisesta annoksesta. Ihan vaan päälle/viereen jokainen halukas ripotteli kokonaisia vadelmia. Vadelmat taittoivat erittäin hyvin kakun makeutta. Tosin ei tämä onneksi ollenkaan niin makeaa ollut ilman vadelmiakaan, mitä pelkäsin. Pikkasen jänskätin riittääkö kinuskihyytelö kannattelemaan kermapursotuksen painon, vaan ei se valumaan onneksi lähtenytkään...

CIMG5227.jpg

Meillä tämä kakku oli erittäinkin riittoisa muiden tarjottavien rinnalla kahvipöydässä. Piisasi yllättävän isolle määrälle vieraita, vaikka päivällä koristeluvaiheessa rupesinkin empimään, jotta pitäsköhän tehdä illaksi pikaisesti toinen kakku....no, en tehnyt. Ja hyvin kakku piisasi (kymmenelle ottajalle).