Siis punaisista tomaateista mitkä eivät ehtinee kypsyä ( sillä onhan olemassa myös tomaattilajikkeita mitkä ovat kypsinäkin vihreitä).... uskaltaako näitä ei kypsyneitä punaisia tomaatteja käyttää vai ei....jokainen päättäköön itse.... useimmat tahot suosittelevat ettei niitä käytettäisi...

CIMG9267-normal.jpg

Ohjeita on mitä moninaisempia etikkasäilykkeeksi tehtäviin vihreisiin tomaatteihin...suurimpana erona on keitetäänkö tomaatit etikkaliemessä kypsiksi vai kiehautetaan ne ensin vedessä jakypsytetään sitten etikkaliemessä vai kypsytetäänkö tomaatit vain vedessä ja laitetaan kiehautetun etikkaliemen kanssa purkkeihinpurkkeihin...jotkut vielä ottavat etikkaliemen purkista pois ja kiehauttelevat sitä muutamina päivinä.... en sellaiseen jaksanut ruveta  edes kokeilemaan.

Ketsuppia on muutamissa blogeissa keitelty vihreistä tomaateista mm täällä.

Jo 80-luvulta emppukoulusta on tuttu alla oleva ohje millä nytkin keittelin vihreät tomaatit...

 

Säilötyt vihreät tomaatit

n. 1 kg vihreitä tomaatteja + vettä keittämiseen ja suolaa oman maun mukaan

Etikkaliemi
3 dl vettä
3 dl väkiviinaetikkaa
5-6 dl sokeria (määrä tuntuu paljolta, mutta seoksesta kannattaa tehdä makeaa)
(haluttuja mausteita mm kanelin pala, kokonaisia pippureita, kokonaisia nelikikoita harsopussiin kääräistynä)
 


Pese tomaatit ja pistele kuoriin reikiä sukkapuikolla tai haarukalla. (jotta eivät "räjähtele keitettäessä)

Kumenna vesi kiehuvaksi, lisää suolaa ja tomaatit ja kiehauta seosta muutama min.
Kuumenna etikkaliemeen tuleva vesi,maustepussukka, sokeria ja etikka kiehuvaksi.

Laita tomaatit etikkaliemeen kypsymään ja keittele niitä hiljaa hipletäen välillä varovaisesti sekoittaen niin kauan aikaa että tomaateista tulee läpikuultavia ja sopivasti pehmeitä. Älä keitä tomaatteja soseeksi.... tiedä sitten keittelinkö turhankin varovaisesti...muistelisin mulla menneen lähes ½ tuntia aikaa keittelyyn. Tomaatit  pysyivät ihanan kokonaisina. Purkita tomaatit heti kuumina puhtaisiin tölkkeihin ja sulje kannet.... minulta jäi tuota etikkalientä hieman tähteeksi. Maustepussukka poistetaan.  Anna purkin  jäähtyä huoneenlämmössä ja siirrä sitten jääkaappiin. Tomaattien kannattaa antaa tekeytyä kylmässä vielä muutamia päiviä...minusta maku pehmenee vielä sinäkin aikana.

Tarjoa vihreitä tomaatteja lisukkeena esim kaikenlaisilla liharuoilla, laatikkoruoilla ja sopivat ne naikka pasta-ateriankin kylkeen.

Maisteltuani säilykettä nyt muutamaan kertaan on todettava, jotta sokeria olisi voinut laittaa vaikka vieläkin enemmän...käytin pienemmän määrän tehdessäni tomaatteja.

 

CIMG9262-normal.jpg

Uskaltaako vihreitä tomaatteja ( siis punaisia mitkä eivät ole ehtineet kypsyä) syödä?

Näin kertoo mm kasvikset.fi sivusto

Raaka, vihreä tomaatti sisältää glykoalkaloideja. Tomaatin glykoalkaloideja kutsutaan tomatiiniksi. Suurina annoksina ne aiheuttavat kitkerän sivumaun ja ovat lievästi myrkyllisinä terveydelle haitallisia. Silloin tällöin ja pieninä määrinä etikkaliemeen säilöttyjä vihreitä tomaatteja voi nauttia....

 

Evira.fi sivuilla asiasta kirjoitetaan näin....

Voiko vihreitä tomaatteja käyttää ravinnoksi?
Raa’at vihreät tomaatit sisältävät vihreän perunan tavoin lievästi myrkyllisiä aineita, glykoalkaloideja. Tomaatissa tätä myrkkyä kutsutaan tomatiiniksi ja se saattaa jo pieninä annoksina aiheuttaa mm. ripulia, vatsakramppeja, pahoinvointia ja polttavaa tunnetta kurkussa. Tomaatin kypsyessä glykoalkaloidit haihtuvat. Haitallisen glykoalkaloidien takia raakojen vihreiden tomaattien syöntiä käsittelemättömänä tai edes ruoaksi valmistettuna ei suositella.

Jokainen siis päättäköön itse käyttääkö raakoiksi jääneet vihreät tomaatit hyödyksi vai ei. Meillä näitä syödään pieni määrä silloin tällöin.