IMG_20220805_142036.jpg

Monet varmaankin tekevät saaristolaisleipää pääasiassa jouluksi, vaan minä teen sitä muuloinkin. Kaappeja siivotessa huomasin, että oli kaikkia aineita, joten tein leipätaikinan heti aamusta. Ja toivottavasti tällaisen leivän tarvettakin olisi ensi viikonloppuna.

Täältä löytyy useampaan kertaan muokkaamani ohje saaristolaisleipään. Ja tekstiä enemmältikkin.

Jälleen pohjana sama ohje, mutta helpotin/nopeutin tekemistä ja kohotin vain vuoissa. Vuokina käytin kolhiintuneita ikivanhoja leipävuokiani, mitkä vaan voitelin reilulla kerroksella voita. Leipävuokani ovat pinnoitettuja vuokia, joten leivät kypsyivät niissä yllättävän nopeasti, tosin annoin paistolämmön olla 175.

Tällä ohjeella valmistuivat kuvissa olevat saaristolaisleivät.

Saaristolaisleipä

(3 kpl, vuoan koko noin 1½ litraa)

1 litra piimää (+ 1 dl vettä purkin huuhteluun)

75 g tuore hiivaa

2 - 2½ dl tummaa siirappia (minä laitan isomman määrän, millä tulee jo ihan kunnolla makeaa leipää)

3 dl olutmaltaita

3 dl ruisleseitä (tai lesesekoitusta tai hiutaleetkin käyvät)

1½ - 2 rkl suolaa (minä laitoin isomman määrän, kun tykätään ihan kunnon suolaisesta)

3 dl ruisjauhoja

12-15 vehnäjauhoja (puolikarkeita ja minä laitan isomman mukaan nykyisin)

Lisäksi tarvitaan vuokien voiteluun voita/muuta rasvaa

Leipien voiteluun kesken paistoa: 2-3 rkl vettä + ½ dl tummaa siirappia

Valmistaminen

1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita, kunnes hiiva liukenee. Lisää suola, siirappi, olutmaltaat, leseet, ruisjauhot ja vehnäjauhot sekoittaen taikina tasaiseksi. Taikinaa ei siis vaivata. Jotkut jättävät taikinan hyvinkin löysäksi, vaan minä tykkään vähän jämäkämmästä taikinasta.

2. Voitele vuoat ja jaa taikina vuokiin. Tasoita pinnat.

3. Kohota leipiä hyvin peiteltyinä (minä laitan leivinliinan ja muovin sen päälle) noin 1 tunti.

4. Paista leivät tavallisen uunin alimmalla tasolla 175 asteisessa uunissa 50 min ja voitele ne sitten pinnaltaan siirappi-vesiseoksella. Jatka kypsentämistä kunnes leivät ovat kypsiä. Minulla leivät paistuivat yllättävänkin nopeasti, koska vuoat ovat pinnoitettuja. Minulla kokonaiskypsymisaika oli 1 tunti 20 min. Kypsä leipä tuntuu kokoonsa nähden kevyeltä ja näyttää kypsältä.

6.  Kumoa leivät ja peittele liinojen alle jäähtymään.

7. Pakkaa jäähtyneet leivät tekeytymään vähintään kahdeksi päiväksi esim. muovipusseihin. Säilytä leivät viileässä. Toki huoneenlämmössäkin muutamia päiviä säilyvät. Leivät voidaan myös pakastaa.

IMG_20220805_085000.jpg

Minä nostelin taikinan käsin voideltuihin vuokiin ja tasoitin pinnan nuolijalla. Jos jättää taikinan kovin löysäksi, voi sen vaan kauhoa kauhalla vuokiin.

IMG_20220805_095627.jpg

Tunnin kohoamisen jälkeen leivät näytti tältä

IMG_20220805_095730.jpg

ja menivät 175 asteiseen uuniin alimmalla tasolle paistumaan.

IMG_20220805_104645.jpg

50 minuutin kuluttua voitelin leipien pinnat siirappi-vesiseoksella ja laitoin leivät takaisin paistumaan hieman ylemmäksi uunissa, koska näyttivät paistuvan paremmin pohjasta (koska vuokien materiaali on pinnoitettu ja johtaa hyvin lämpöä)

IMG_20220805_111538.jpg

Leipien kokonaiskypsymisaika oli 1 tunti ja 20 min.

IMG_20220805_111633.jpg

Kumotut leivät. Käänsin ne siirappinen puoli päällepäin ja peittelin jäähtymään.

IMG_20220805_142625.jpg

Tarkoitus oli jättää leivät jäähtymään iltaan asti, vaan enhän minä malttanut.Vielä haaleasta saaristolaisleivästä sahateräisellä veitsellä oikein sahaten onnistuin leikaamaan itselleni maistiaisviipaleen. Oikeaa voita viipaleelle ja eikun maistelemaan. Voi juku, kun olikin hyvää. Leivän rakenteesta ei yhtään huomaa, että on kohotettu vain vuoissa. Näin minä jatkossa teen aina saaristolaisleivät.