CIMG3628.jpg

Joka vuosi ei Runebergin torttuja tule tehtyä, mutta tänä vuonna niitä onkin sitten tullut tehtyä monen vuoden edestä. Jokunen vuosi olen tehnyt Runebergin kakkua esim tätä sydämen mallista.Tänä vuonna blogeissa on näkynyt keksi- ja käärötorttuversioita samaisesta leivonnaisesta. Niiden kokeilu jääköön minulla tuleviin vuosiin....

Oikean mallisia vuokia en omista, joten muffinssipelti saa luvan kelvata. Slläkin saa ihan kauniin mallisia ja riittävän isoja torttuja aikaiseksi. Minun makunystyräni tykkäävät kardemumman mausta tortuissa ja mehevyyttä antamassa pitää olla mantelijauhetta. Kiehautettu punsi-sokerivesiliuos saa aikaan tortun mehevyyden, vaikka kaikki eivät lisäkostutusta Runebergin torttuihin kaipaakkaan. Liian kuivaksi kappuraksi ei saa paistaa, silloin ei auta vaikka kuinka hyvä ohje muutoin olisi...

CIMG3571.jpg

Tämä vuonna valmistin Runebergin tortut alla olevalla ohjeella. Ennen paistoa laitettava marmeladilisä ei ole ollenkaan välttämätön, sillä ilman sitäkin tulee meheviä torttuja. Näihin laitoin marmeladin ennen paistoa, mutta tänään tehdyistä sen jätin pois ihan tarkoituksella.

Runebergintortut:

(14 kpl ... muffinssipellillä tehtynä)

Taikina

200 g voita

1 dl sokeria

1 dl fariinisokeria

2 kananmunaa

1 dl piparkakunmuruja

1 dl mantelijauhetta

3 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 tl jauhettua kardemummaa

(1 tl vaniljasokeria)

1 dl maitoa

Sisälle ja päälle:

punaista marmeladia (sisälle laitettaessa oltava paistonkestävää) tms.. vadelmaa tai mansikkaista versiota. Paistetun tortun päälle voi laittaa ihan hilloakin.


Kostutus:

1 dl vettä

2-3 rkl arrakki punssia (pienempi määräkin jo maistuu valmiissa tortuissa miedosti)

3 rkl  sokeria


Kuorrutus:

(tämä määrä riittää kuvan mukaisen paksun rinkulan pursottamiseen 14 kpl)

1½ dl  tomusokeria (siivilöi)

noin 1 rkl sitruunanmehua tai/ja vettä

 

Laita uuni kuumenemaan vähän alle 200 asteeseen. Voitele ja jauhota korppujauhoilla muffinipellin syvennykset. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Murustele piparkakut ihan hienoksi. Sekoita kaikki jauheet keskenään.

Vaahdota pehmeä voi ja sokerit keskenään. Lisää kananmuna, puolet kuivista aineista ja maidosta ja vatkaa sekaisin. Lisää kaikki loput ainekst ja sekoita sen verran, että taikina on tasaista.

Annostele taikina muffinipellin syvennyksiin esim kahdella lusikalla. Jos laitat ennen paistamista marmeladia tortun sisään niin  paina kolo taikinan keskelle kosteilla sormilla. Laita hieman marmeladia syvennyksiin + halutessasi ummista marmeladisilmä umpeen ihan vaan sormin. Paista tortut uunin keskitasolla 15-20 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla keskeltä torttua. Varo paistamasta turhan kuiviksi. Anna torttujen jäähtyä muutama minuutti ja kumoa ne sitten esim. tarjottimelle.

Sekoita kaikki kostutusliemen aineet keskenään ja kiehauta seos. Kostuta torttupohjat yksitellen esim isolla pullasiveltimellä tai lusikalla. Kostutuslientä tulee vähän vajaa rkl/torttu.

Laita jokaisen tortun keskelle marmeladia.... ainakin isompia määriä tehdessä marmeladikin kannattaa pursottaa.

Valmista kuorrutus sekoittamalla siivilöity tomusokeri ja sitruunanmehu tai vesi keskenään. Seoksen pitää olla jämäkkää, ei liian löysää, eikä liian tönkköä. Laita seos pussiin (minä käytin leivinpaperista taiteltua pursotinpussia) ja leikkaa pussin toisesta päästä pieni pala pois. Pursota kuorrutus renkaaksi marmeladinokareen ympärille. Anna koristeen jähmettyä.

CIMG3583.jpg

tässä vaiheessa sitä toivoo vaan, jotta tortut lähtevät hyvin irti...

CIMG3585.jpg

juu...lähtiväthän ne hyvin irti, vaan yli reunojen muffinssipellin reunan kun nousevat. ei tortun reunus kovin kaunis ole. Meinasin jo antaa näiden olla tämän näköisinä, kun itse ja ystäväperhe nämä syö, vaan siistimpä sitten kuitenkin reunuksia ennen kostutuksen....

CIMG3590.jpg

Ronskisti vaan ylimääräinen reunus leikkaamalla pois...

CIMG3597.jpg

Tässä vaiheessa tortut ovat jo ihan siistejä...

CIMG3594.jpg

Pullavuoka nimistä kapselia/vuokaa käytin näiden alusiksi. Aidomman mallisiin korkeisiin piisaa ihan tavallinen muffinssivuokakin pohjalle.

CIMG3608.jpg

CIMG3624.jpg

Minä tein siis yllä olevasta annoksesta 12 kpl muffinssipellillä, mutta nyttemmin olen moneen kertaan todennut, jotta minun käden pitää tehdä tuosta määrästä 14 kpl ja silloin torttu pysyy hyvin muffinssipellin syvennyksessä ja reunasta tulee siisti ilman siistimistä.

Tällä ohjeella ei tule äklömakeita torttuja, vaikka kostutusliemeen käytänkin enemmän sokeri mitä moni muu.

Makoisaa tulevaa Runebergin päivää meille kaikille.