CIMG5283.jpg

Jos minun pitäisi valita jouluksi vain yhdet pikkuleivät, olisi valinta ilman muuta piparpähkinät. Toki näitä tehdään meillä muuloinkin pitkin vuotta. Jotenkin vaan näihin ei kyllästytä.

Ohje löytyy pikkkuleipäkategoriasta, vaan kopsaan sen tähän kuitenkin. Kun ei aina linkitykset taho blogissani pelittää....

Piparpähkinät

(70 -80 kpl)

250 g voita (tai leivontamargariinia)

200 g sokeria (1 dl sokeria painaa 85 g)

1 kananmuna

1 rkl tummaa siirappia

1 tl jauhettua inkivääriä

1 tl jauhettua kanelia

1 tl jauhettua kardemummaa

1 tl soodaa

1½ tl leivinjauhetta

400 g vehnäjauhoja (1 dl puolikarkeita vehnäjauhoja painaa n.65 g)

koristeeksi: hasselpähkinän puolikas jokaisen pikkuleivän keskelle


Valmistaminen:

Vaahdota rasva ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi

Lisää muna, siirappi ja keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita taikina hyvin tasaiseksi. Taikinaa kannattaa ihan vaivata (vaikkei pikkuleipätaikinoita yleensä vaivatakkaan) käsin kunnolla....pikkuleivän rakenteesta ja pinnasta tulee kauniimpi.

Paista taikinasta AINA koepikkuleipä ja tarkista näin jauhojen sopiva määrä. Ja samalla näät minkä kokoinen pikkuleivästä tulee.

Hiero taikinasta pöydällä pötkylä (onnistuu ihan ilman jauhoja), jaa se sopiviin pieniin osiin ja pyörittele palat käsien välissä pyöreiksi palloiksi  Laita pallot pellille ja koristeet päälle ja pikkuleivät paistumaan 175 - 200 C keskitaso reilu 10 min. ( minun on laitettava pikkuleipien paistamisessakin kaksi leivinpaperia pellille päällekkäin, muutoin pohja paistuu liikaa...joskus laitan jopa 3 paperia) Mikäli pikkuleivät meinaavat jäädä liian vaaleiksi, nosta paistotasoa ja pikkasen paistolämpöäkin loppupuolella. Piparpähkinöihin saa tulla ihan kunnon ruskea paistopinta, näin makukin on parhaimmillaan. Varo kuitenkin paistamasta liian tummiksikaan. Uunissani on 4 paistotasoa...paistan pikkuleivät ensin alhaaltapäin kolmannella tasolla ja lopussa nostan ylimmalle tasolle saamaan pintaväriä ja samalla tarpeen mukaan pikkasne lämpöä isommalle. Vaan vieressä on vahattava, etteivät tummu liikaa.

Jäähdytä pikkuleivät tasaisella alustalla

Paistetut piparpähkinät muistuttavat väriltään ja maultaankin ruskeita joulupipareita

Taikinaa pitäisi olla erittäin helppo työstää, ei tartu pöytään eikä käsiin.

CIMG5276.jpg

Marimekon lempparitarjottimella on noin 270 kpl piparpähkinöitä eli yllä oleva ohje kolmin kertaisena.