CIMG5283.jpg

Jos minun pitäisi valita jouluksi vain yhdet pikkuleivät, olisi valinta ilman muuta piparpähkinät. Toki näitä tehdään meillä muuloinkin pitkin vuotta. Jotenkin vaan näihin ei kyllästytä.

Ohje löytyy pikkkuleipäkategoriasta, vaan kopsaan sen tähän kuitenkin. Kun ei aina linkitykset taho blogissani pelittää....

Piparpähkinät

(70 -80 kpl)

250 g voita (tai 80 % leivontamargariinia)

200 g sokeria (1 dl sokeria painaa 85 g)

1 iso kananmuna

1 rkl tummaa siirappia

1 tl jauhettua inkivääriä* (jos tykkäät oikein mausteisesta, voidaan kaikki 3 maustetta* mitata hieman kukkuroina tl)

1 tl jauhettua kanelia*

1 tl jauhettua kardemummaa*

1 tl soodaa

1½ tl leivinjauhetta

400 g vehnäjauhoja (1 dl puolikarkeita vehnäjauhoja painaa n.65 g)

koristeeksi: hasselpähkinän puolikas jokaisen pikkuleivän keskelle


Valmistaminen:

Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Sokerikiteeet eivät enää saisi tuntua vaahdossa.

Lisää muna, siirappi ja keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita taikina hyvin tasaiseksi. Taikinaa kannattaa ihan vaivata (pikkuleipätaikinoiden kunnollista vaivaamista pelätään ihan suotta) käsin/koneella kunnolla. Pkkuleivän rakenteesta ja pinnasta tulee näin kauniimpi.

Paista taikinasta AINA koepikkuleipä ja tarkista näin jauhojen sopiva määrä. Ja samalla näät minkä kokoinen pikkuleivästä tulee. Jos piparpähkinä hieman repeää mutta samalla leviää sopivasta, Vaivaa taikinaa vielä muutama minuutti ja laske ihan vähän paistolämpötilaa. Täysi pelti ei repeä, vaikka pari ekaa koekakkua ihan pienesti olisikin revennyt.

Hiero taikinasta pöydällä pötkylä (onnistuu ihan ilman jauhoja), jaa se sopiviin pieniin osiin ja pyörittele palat käsien välissä pyöreiksi palloiksi  Laita pallot pellille ja koristeet päälle ja pikkuleivät paistumaan 175 - 200 C keskitaso reilu 10 min. ( minun on laitettava pikkuleipien paistamisessakin aina kaksi leivinpaperia pellille päällekkäin, muutoin pohja paistuu liikaa. Joskus laitan jopa 3 paperia. Ja malata leikata leivinpapaeri pellin pohjalle sopivaksi, ei nouse reunoille ollenkaan, niin ei tule vänkyrä piparpähkinäitä kulmistakaan.) Mikäli pikkuleivät meinaavat jäädä liian vaaleiksi, nosta paistotasoa ja pikkasen paistolämpöäkin loppupuolella. Piparpähkinöihin saa tulla ihan kunnon ruskea paistopinta, näin makukin on parhaimmillaan. Varo kuitenkin paistamasta liian tummiksikaan. Uunissani on 3 paistitasoa. Paistan pikkuleivät keskitasolla ja tarvittaessa nostan paiston lopussa ylimmälle tasolle saamaan lisäväriä pinnalta. Vaan vieressä on vahattava, etteivät tummu liikaa. Toivottavasti jokainen tietää uuninsa oikut.

Jäähdytä pikkuleivät tasaisella alustalla

Paistetut piparpähkinät muistuttavat väriltään ja maultaankin ruskeita mausteisia joulupipareita

Taikinaa pitäisi olla erittäin helppo työstää, ei tartu pöytään eikä käsiin, eikä jauhoja tarvitse käyttää ollenkaan tekemisessä.

CIMG5276.jpg

Marimekon lempparitarjottimella on noin 270 kpl piparpähkinöitä eli yllä oleva ohje kolmin kertaisena.