Tämän piirakan pohjaan tykästyin kovastikkin. Omenaversion tein piirakasta, vaan muillakin päälyksillä on varmasti hyvää. Helppotekoinen sekoitettava taikina, joten piirakka joutuu uuniin nopsaan. Minä laitoin omenat ihan vaan kuutioina ripoteltuna pohjataikinan päälle, vaan voihan omenat latoa hyvinkin koristeellisesti viipaleina piirakan pinnalle.
Omenapiirakka
(ohjeella tulee piirakkavuoallinen, tuplaamalla ohjeen saa tehtyä pellillisen marja/hedelmäpiirakkaa. Ohjeella ei tule kauhean makeaa piirakkaa, joten sokerimääriä ei tästä ohjeesta kannata pienennellä)
Pohjataikina:
2 isoa kananmunaa
1½ dl sokeria
1 dl sulatettua voita
1 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
ripsaus suolaa
½ - 1 tl kardemummaa
Taikinan päälle: omenaa kuutioina/viipaleina
Omenoiden pinnalle kanelia 1-½ tl ja sokeria 1-2 rkl
(Paistetun jäähtyneen piirakan pinnalle tomusokeria)
Valmistaminen
Sekoita munat ja sokeri hyvin sekaisin. Lisää sekaan hieman jäähtynyt voi, maito ja keskenään sekoitetut kuivat ainekset. Kaada taikina voideltuun tai leivinpaperoituun piirakkavuokaan. Levitä omenat pinnalle. Minä käytin kotimaisia, vaan kuorin nekin ja kuutioin. Ripottele pinnalle kanelia ja sokeria. Paista piirakka uunin keskitasossa noin 200 asteisessa uunissa 20-25 min. Katso, että piirakka on kypsää myös pohjalta. Piirakkavuoan materiaalikin vaikuttaa piirakan kypsymiseen.
Minä laitoin kanelifanina sitä oikein reilusti piirakan päälle.
Tämän piirakan pohjataikina jää ehdottomasti meillä vakkarikäyttöön muunkin makuisissa piirakoissa.
Jos piirakan pakastaa, kannattaa sitä hieman lämmittää, niin on taas pehmoista ihan kun vastatehdyt oloista piirakkaa.
Kommentit