IMG_20230524_135720~2.jpg

Mimmin keittiössä ollaan joulun jälkeen leivottu makeita leivonnaisia kauhean vähän. Joitain makeita piirakoita, pullaa ja munkkeja muutaman kerran. Tällaisen mustikkapiirakan tein viime viikolla, kun löytyi vielä pakastimesta viime syksynä pakastamiani mustikoita. Minä käytin piirakkaan mustikoita, mutta ohje toimii kyllä muillakin marjoilla.

Kuvan piirakka valmistui alla olevalla ohjeella.

Mustikka-murupiirakka

(pellillinen, mulla oli pellin koko 34x37 cm ja tuli ihan hyvän paksu piirakka kts kuva)

Taikina

4 kananmunaa

3 - 4 dl sokeria (minä laitan meillä vaan 3 dl, koska ei tykätä kauhean makeasta.)

2 dl kermaa (laitoin ruokakermaa, arkipiirakassa tämänkin määrän voi korvata maidolla)

2 dl maitoa

2 dl voisulaa (eli noin 190 g voita)

½ tl suolaa

4 tl leivinjauhetta

8 dl vehnäjauhoja

Raakan taikinan päälle 

mustikoita 8-10 dl (jos pakaste, laita jäisenä)

Muruseos pinnalle

( tätä tulee aika reilusti)

100 g pehmeää/huoneenlämpöistä voita

3 dl vehnäjauhoja

1½ - 2 dl sokeria (minä laitan pienemmän määrän)

Valmistaminen

Vaahdota munat ja sokeri kevyesti (ei siis tarvitse olla paksua kuohkeaa vaahtoa), lisää maito/kerma ja voisula. Sekoita taikinan kuivat ainekset sekaisin ja lisää munaseokseen nostellen esim. pallovatkaimella. Sekoita vain sen verran, että taikinasta tulee tasaista.

Kaada taikina leivinpaperilla (minä laitan aina 2 leivinpaperia päällekkäin pellille) vuoratulle uunipellille ja levitä tasaiseksi.

Lisää mustikat (pakastetut jäisinä) pinnalle, ihan pohjataikinan reunoille asti.

Sekoita/nypi muruseoksen ainekset  ryynimäiseksi seokseksi (minä teen tämän käsin) ja ripottele piirakan pinnalle, ihan reunoille asti.

Paista piirakkaa 200 asteisessa (tai uunisi tuntien ihan vähän alle 200 asteisessa) uunissa keskitasossa noin 30 min. Tarkkaile kypsymistä, uunit kun paistavat niin eri tavalla. Piirakan kypsyyttä voi kokeilla puutikulla piirakan keskiosasta. Kun tikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa, on piirakka kypsä. Älä ylipaista piirakkaa kuivaksi.

IMG_20230524_113827~2.jpg

Piirakan vois paistaa ihan ilman muruseostakin, ripsauttas vaan vähän sokeria pintaan.

IMG_20230524_114641~2.jpg

Murruseosta tulee ohjeen mukaan tehtynä ihan reilusti, mutta se kyllä kannattaa laittaa kaikki, varsinkin jos laittaa mustikoita (tai muita marjoja) niin reilusti mitä minä laitoin.

IMG_20230524_122352~2.jpg

Piirakka paistuneena.

Mulla paistaa uuni sen verran täräkästi, että laitan aina 2 leivinpapaeria pellille päällekkäin, niin piirakka voi paistua koko ajan uunin keskiosassa.

IMG_20230524_135635~2.jpg

Tästäkin piirakasta riitti kahdelle ystäväperheelle palaset.

Valmis piirakka ei ollut kauhean makeaa, koska laitoin pienemmät sokerimäärät, vaan meille oli ihan riittävän makeaa. Tämä on sellaista perus mustikkapiirakkaa. Ihan jämyä pohjastaan, ei höttöistä.