IMG_20220611_153915.jpg

Tämän tyyppisen raparperiherkun ohjeita tutkailin useistakin eri lähteistä alkukesästä, kun en halunnut ottaa samaa ohjetta millä itse aikaisemmin olen tehnyt.

Tämä Maadeudun tulevaisuus-lehdessä ollut ohje oli esillä paljon, joten päädyin sitä minäkin kokeilemaan.

Joitain muutoksia tein ohjeeseen, joten tässä ohje isoon pellilliseen paksua piirakkaa (tai kakkua, miten tätä nyt haluaakaan nimittää). Käykää tsekkaamassa tuo alkuperäinenkin ohje, josko se olis omanlainen mm inkiväärillä maustettuna. Minä en voinut laittaa rapaerperitäytettä tuollaisenaan, vaan suurustin sen perunajauhoilla ja ainakin minun kokeiluissa se oli tarpeen. Halutessaan pellilliseen paksua piirakkaa saa kulumaan paljonkin = 2 litraa raparperin palasia, mutta halutessaan tulee vähemmälläkin maukas piirakka.

Minulla oli raparperia vielä maassa kasvamassa, joten testasin ohjeen eilen vielä uudemman kerran ennen julkaisemista.  Eilisessä testauksessa tein toscakuorrutusta vähemmän, tiedä sitten kumpi oli parempaa. Päättäkää itse. Postauksen viimeinen kuva on pienemmällä toscamäärällä tehdystä piirakasta.

Tekemistä tässä piirakassa on hieman enemmän. Ja tuo hilloke kannattaa todellakin tehdä ajoissa jäähtymään. Ekalla kertaa tehdessäni ohjeella, mietin jopa, että onko tässä raparperia liikaakin, kun on hilloke ja vielä päällekkin tulee raparperin palasia, vaan kyllä me ollaan tästä tykätty hurjan paljon. Makeutta vähensin ekan kokeilukerran jälkeen.

IMG_20220611_104605.jpg

Ohjeella tulee siis piirakka/kakku missä on

- vaalea taikina (reilu puolet)

- kiehautettu raparperihilloke (suurustus perunajauhoilla)

- vaalea taikina (vajaa puolet)

- raparperin palasia

- paisto

- pinnalle toscakuorrutus ja sen ruskistaminen

Ja sitten ohjeen kimppuun...

Raparperi-toscapiirakka (raparperi-toscakakku)

(HUOM! ohjeella tulee iso pellillinen paksua piirakkaa. Käyttämäni pellin pohjan mitat ovat 30x37 cm ja reunat ovat korkeat. Jäähtyneen kypsän piirakan paksuus noin 4½ cm. Puolittamalla ohjeen, saa tehtyä pyöreän kakkumaisen tarjottavan)

Raparperihilloke täytteeksi (tehtävä ensin)

noin 1,4 litraa raparperipaloja

1½ - 2 dl fariinisokeria (laitan pienemmän määrän ja meistä piirakka on vieläkin reilun makeaa)

1½ rkl perunajauhoja

2 rkl vettä (jos pakasteraparperia, en laita)

minä laitoin mausteeksi vähän vajaan tl kardemummaa ja vajaa 1 tl kanelia (alkuperäisessä ohjeessa näiden tilalle tulisi 2 rkl raastettua inkivääriä)

Pohjataikina

400 g voita

4 dl sokeria

6 munaa

6 dl vehnäjauhoja (eikä saa mitata yhtään alakanttiin)

4 tl leivinjauhetta

1 tl kardemummaa

ripsaus suolaa

Piirakan pinnalle ennen uuniin laittamista

 4 - 6 dl raparperipaloja

Toscakuorrutus

100 g voita

160 g mantelilastuja (jos ovat kovin paksuja/isoja, murskaa niitä hieman käsin puristelemalla)

1½  - 2 dl sokeria (laitan pienemmän määrä'n ja meistä piirakka on vieläkin reilun makeaa)

4 rkl maitoa

2 rkl vehnäjauhoja

(ekalla ohjeen kokeilukerralla tein toscapinnan hieman runsaampana eli yllä olevat ainesuhteet kerrottuna 1,2)

Valmistaminen

Valmista ensin täytehilloke. Mittaa kaikki hillokkeen ainekset kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoitellen pohjaa myöten, kunnes raparperit hieman pehmenevät (minulla meni aikaa noin 5 min) ja samalla perunajuho suurustaa täytteen. Täyte voi tuntua tässä vaiheessa hyvinkin liisteriltä, vaan hyvä siitä tulee. Jäähdytä hilloke kylmäksi.

Valmista taikina: Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Sekoita kuivat ainekset toisessa kulhossa. Lisää rasva-sokerivaahtoon puolet kananmunista ja kuivista aineksista ja surrauta koneella sekaisin. Lisää loput munat ja kuivat ainekset ja sekoita taikina tasaiseksi.

Levitä vähän yli puolet taikinasta leivinpaperoidulle (minä laitoin 2 paperia päällekkäin) pellille. Lusikoi + levitä jäähtynyt raparperiseos tasaisesti päälle. Jaa loppu taikina nokareina hillokekerroksen päälle ja levitä varovaisesti (minä teen tämän vaiheen ruokaveitsellä levittämällä hellästi, etteivät kerrokset sekoitu toisiinsa). Ripottele raparperipalat päälle, ihan reunoille asti.

Paista piirakkaa uunin ala/keskiosassa (vähän yli) 175 asteessa  40-50 minuuttia. (minulla piirakka kypsyi ekalla kertaa 40 min ja toisella kertaa oli pidettävä lähes 10 min pidempään, tiedä sitten mistä kaikesta johtui noinkin iso ero, joten tarkkailkaa paistumista)

Sinä aikana mittaa kuorrutuksen ainekset kattilaan.

Kiehauta kuorrutusaineet kattilassa koko ajan sekoitellen vasta kun piirakka alkaa olla jo aika kypsä (kuorrutuksen on siis tarkoitus olla kuumaa, kun se laitetaan) ja levitä piirakan päälle. Kuorrutus kannattaa laittaa pieninä kasoina piirakan päälle ja siitä levittää tasaisesti joka paikkaan.

Paista vielä (uunin keskitasossa) 225 asteessa 10 minuuttia, kunnes pinta on kauniin vaalean ruskea. Kuorrutus kuplii paistuessaan, kuuluu asiaan.Tarkkaile ruskistumista, ettei piirakka paistu liian tummaksi, menee iso työ ja kalliit aineksetkin muuten hukkaan.

Anna piirakan jäähtyä täysin kylmäksi ennen leikkaamista. Ja sitten vaan maistelemaan.

Me syödään piirakkaa ihan tällaisenaan.

Lisänä vois tarjota löysähköä kermavaahtoa tai jäätelöä.

IMG_20220611_111410.jpg

Minä suurustin siis raparperihillokkeen perunajauhoilla alkuperäisestä ohjeesta poiketen. Ihan näin pehmeäksikään en toisella piirakan tekokerralla täytettä kuumentanut.

Toisella kertaa oli täytteeni reilun punertavaa erilaisista raparpereista johtuen. Harmi, että olin eilisen ilman puhelinta, kun tilttasi, niin en saanut otettua täytteestä kuvaa.

Olen nyt kokeilllut ohjeen sekä pakaste, että tuoreilla raparpereilla ja kummillakin suurustaisin hilloketäytteen jatkossakin.

IMG_20220611_111608~2.jpg

Sitten tulee päälle osa taikinasta. Tässä vaiheessa ekalla kerralla aattelin, etti tuota saa mitenkään siististi levitettyä, vaan niin onnistui. Hellästi veitsellä levitellen. On aika toivotonta, jos kippaa koko taikinan keskelle ja rupeaa siitä levittämään.

IMG_20220611_111837~2.jpg

IMG_20220611_112011.jpg

Ja vielä loput raparperinpalaset pinnalle (ei välttämättä noin paljoa mitä minulla) ja piirakka viimeinkin uuniin paistumaan.

Paiston aikana valmistellaan toscakuorrutus

IMG_20220611_120038.jpg

Toscakuorrutus laitetaan oikalla hetkellä (eli kun piirakka on jo lähes kypsä) piirakan pinnalle ja sitten vielä kuorrutus ruskistetaan uunissa. Muistettava seurata paistumista, ettei mene tosca liian tummaksi. Kuorrutus kuohuu ruskistuessaa, vaan niin sen pitääkin.

IMG_20220611_121255.jpg

Piirakka kuvattuna just uunista tultuaan.

IMG_20220611_124844.jpg

Kypsää on taatusti, vaan siitäkin huolimatta hengähtää (siis laskeutuu) vähän jäähtyessään.

Vaan niin on tehnyt alkuperäisen ohjeenkin leivonnainen erittäin reilusti. En kuitenkaan lisännyt jauhoja ohjeeseen, jotta pysyy mehevänä. Mietin kyllä, että millaistahan piirakasta olis ilman raparperihillokkeen suurustamista tullut? Pohja ainakin olis ollu paljon kosteampaa.

IMG_20220806_202314.jpg

Tämä piirakka on valmistettu ohjeessa mainituilla kuorrutusmäärillä ja omaan makuuni tämä ohuempi kuorrutuspinta on ihan riittävä.

Maistelupalaset otettiin illalla tästä just ja just jäähtyneestä piirakasta. Muutoin laitoin piirakan pakastimeen ja tätä nautitaan muiden tarjottavien lisänä ens viikonloppuna kanssasyöjän synttärikahveilla.