CIMG9377.jpg

Monenmoisia hiivaleipätaikinoita tulee tehtyä aika usein. Ihan perus leipänä meillä sitä vähemmän syödään, mutta hiivaleipätaikiasta tehtyjä sarvia, sämpylöitä ja vaikkapa pitsan tai pitzzakan pohjaksi sitä käytän useinkin. Tälläkään kertaa en tehnyt yhtään leipää, vaan muita leivonnaisia.

Hiivaleipä

1 litra lämmintä nestettä (esim. vesi, vesi+2 dl maitojauhetta, vesi-maitoseos, piimä)

50 g tuorehiivaa

1 rkl suolaa (=3 tl)

noin 2 kg jauhoja (käytin nyt vain hiivaleipä- ja vehnäjauhoja noin puolet ja puolet. mutta mitkä jauhot tai hiutaleet vaan käyvät, aina kuitenkin kannattaa laittaa vähän vaaleita jauhoja leipoutuvuusominaisuuksien takia)

(jos haluaa, voi taikinaa maustaa esim aniksella, kuminalla, fenkolilla tai vaikkapa erilaisilla juustoraasteilla)

(öljyä/rasvasulaa -> laitan nykyisin noin 1 dl)

Tee normaali hiivataikina; eli lämmitä neste, lietä siihen hiiva eli sekoittelet sen verran, että hiivaa ei enää erota.Lisää suola ja käyttämäsi muut mausteet. Alusta taikina pehmeäski taikinaksi käsin/koneella. Laita jauhoja erissa, ettei tule liian kovaa taikinaa. Jos laitat rasvaa, laita se alustamisen aikana. Kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä vedottomassa paikassa peitettynä.

Leipominen

Leivät: koko litran taikinasta tulee 3-4 leipää. Voit hieroa pyöreitä tai soikeita tai vaikkapa iso solmuleipä. Jos teet vuokaleipiä noin 2 litran vuokaan, tulee taikinasta 2 kpl todella isoja vuokaleipiä. Tällaisista leivistä on helppo leikata pohjansuuntaisesti esin voileipäkakkuhihin. Oi niitä aikona, kun leivät tehtiin ite voileipäkakkuihinkin. Nykyisin lähes kaikki käyttävät paahtoleipiä. Kohota leivät kyvin pellillä leivinpaperin päällä.

Pistele kohonneet leivät haarukalla ja paista 200-225 asteisessa uunissa, uunin alaosasssa noin ½ tuntia, riippuen leipien koosta ja pulleudesta. Kypsä leipä: tasainen paistopinta koko leivässä, myös pohjalla, kokoonsa nähden leipä tuntuu kevyeltä (juu, leipää pitäisi nostaa esim leivinliinan avulla), pohjaa kopautettaessa, kuuluu kumiseva ääni.... näinhän sitä sanotaan. Jotkut mittaavat leipien sisälämpötilan mittarilla, mää en oo koskaan moista harrastanut. Jos leipien pinnan halutaan pehmenevän, on ne peitettävä liinalla paistumisen jälkkeen.

Sämpylät: Leivo kohonneesta taikinasta halutun mallisia sämpylöitä ja laita ne pellille leivinpaperin päälle kohoamaan. Halutessasi voitele kohonneet sämpylät esim. piimalla, vedellä, maidolla, (kananmunaseoksella -> tulee kiiltävä pinta). Ripottele päälle jotain koristeita, jauhoja, hiutaleita, siemeniä, juustoraastetta. Paista sämpylät 225 (-250) asteisessa uunissa 10-20 min sä,pylöiden koosta riippuen.

Sarvet: esim täältä löytyy kuvia sarvien tekemisestä. Sarvissa on täytteenä juustoraastetta reilusti ja jokaisessa on 1 kokolihaleikkelesiivu täytteenä. Kohonneet sarvet voitelin kananmunaseoksella, ripottelin juustoraastetta päälle ja paistoin 225 asteisessa uunissa 15-20 min. varo paistamasta liian kuiviksi, varsinkin jos taikinassa ei ole yhtään rasvaa.

Pizzakka: Mikä tahansa hiivataikinapohja, pyöreä, neliskanttinen tai soikea muoto, pohjalle tuorejuustoa (voi olla mikä vaan maku muihin täyteaineisiin sopiva) ja muut täyteainekset päälle. Eli ei tule tomaattikastiketta, kuten pitsaan.  Täältä löytyy apua pizzakan tekoon. Ja täällä on toisenlaisen pizzakan ohje.  Nykyisin en enää taita pizzakan reunoja täytteen päälle. Pizzakka paistetaan 200 asteisessa uunissa 20-30 min paksuudesta riippuen. Kannattaa aluksi laittaa uunin alaosaan paistumaan. Jos taikinassa maitoa tms, ruskistuu helpommin.

CIMG9372.jpg

Oikealla olevat pizzakat ovat kaappien tyhjennys pizzakkoja. Täytteeksi voi siis laittaa mitä vaan kypsää ja juustoiksi mitä vaan juustoja. Etualalla olevassa pizzakassa on pohjalla valkosipulituorejuusto ja sen päällä, pippurikinkkua, ananasta, paprikaa, aurajuustoa, tavallista juustoraastetta päällimmäisenä.  Takimmaisessa pizzakassa on pohjalla chili-paprikatuorejuustoa ja sen päällä on savukinkkua (palasta leikattua), meetwurstia, persikkaa, paprikaa ja juustoraastetta.