CIMG0019.jpg

Kampanisut ovat aina kuuluneet omiin lempileivonnaisiini. Nimenomaan tällaiset, missä taikinassa on sokeria. Yleensä olen tehnyt nisut ihan ilman pintakoristelua, mutta viimeksi tehdessäni päätin voidella osan vedellä ja ripotella joihinkin sokeria ja suurimpaan osaan kaneli-sokeriseosta koristeeksi ja antamaan lisämakuakin. Minäkö muka kanelifani. Juu, olen.

Tällaisella ohjeella olen viimeaikoina tehnyt kampanisut. Tämän ohjeen eri muunnoksia on niin monessa eri lähteessä, etten enää saanut selville ohjeen alkuperää. Sen muistan, että alkuperäisessä ohjeessa oli sokeria 2 dl, mutta minä vähensin sitä. Jauhoja laitoin näihin 650 g, ehken ensi kerralla teen hieman vähemmällä määrällä.

Kampanisut  

 n. 35 kpl

250 g huoneenlämpöistä voita
1 1/2 dl sokeria (alkuperäisessä ohjeessa 2 dl)
1 kananmuna
200 g kermaviiliä
1 tl soodaa
600 - 650 g vehnäjauhoja

(pinnalle: sokeria tai sokeri-kaneliseosta )

 

Sekoita huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään tasaiseksi seokseksi.
Lisää seokseen kananmuna ja sitten jauho-sooda seos.
Sekoita tasaiseksi taikinaksi, mutta vältä turhaa vaivaamista.
Anna taikinan levätä jääkaapissa noin puoli tuntia.

Kauli taikina jauhotetulla alustalla levyksi (minä puolitin taikinan ja kaulitsin sen kahdessa erässä), jonka paksuus on reilu puoli senttimetriä.
Leikkaa levystä suorakaiteen mallisia paloja ( esim n. 5 cm korkeita ja 8 cm pitkiä)... tein kaksinkertaisesta leivinpaperista itselleni suorakaiteen mallisen muotin.

Hyvä taikinahyrrä, pitsaleikkuri tai terävä veitsi ovat passeleita välineitä siistiin leikkaamiseen
Tee jokaisen taikinapalan pidemmälle sivulle neljä viiltoa -> jokaiseen nisuun tulee 5 sakaraa

Nosta nisut pellille leivinpaperin päälle.
Taivuta kamman uloimpia sakaroita hieman ylöspäin, jotta nisu saa kaarevan muodon.
(Voitele nisut kevyesti vedellä ja ripottele päälle sokeri-kaneliseosta.)
Paista kampanisuja 250 asteessa n. 7 minuuttia eli kunnes ovat kauniin kullanruskeita.

 

CIMG0011.jpg

Taikinan alle kannattaa laittaa hieman jauhoja ja katsoa muutenkin ettei taikinalevy ole pingottuneena, ettei nisuista tule vänkyrän mallisia.

CIMG0016.jpg

Tässä kuvassa näkyvät eri koristeluversiot, oikealla ihan ilman koristelua, sen vieressä voideltu vedellä ja sokeroitu ja ylempänä kuvassa vedellä voideltu ja ripoteltu kaneli-sokeriseosta koristeeksi.

CIMG0020.jpg

Joku tykkää varmaankin kampanisuista vaaleammiksi paistettuina. MInä tykkään, että paistopintaa saa tulla ihan kunnolla. Tarkkana kannattaa paistossa olla, koska kampanisut paistetaan niin kuumassa uunissa. Tulee äkkiä kuivia kopukoita. Toki tähän vaikuttaa myös taikinaan käytetty jauhomäärä.

 

Suolaisia kampanisuohjeita löytyy blogistani vanhoista postauksista. Kurkkaa alla oleviin linkkeihin, jos kiinnostaa.

Täältä löytyy vuonna 2008 postaamani sienikampanisujen ohje. Tässä ohjeessa nisujen muotoiluun käytetään toista tapaa.  Juustoisten kampanisujen ohje löytyy täältä. (ikävä kyllä, postaus on siltä ajalta, kun Vuodatus hukkasi kaikki kuvat)