Sain ystävältä omenoita, joten tein niistä mascarpone-omenapiirakan nyt paljon esillä olleella ohjeella. Ohjeeksi valikoitui tämä ihan siitä syystä kun kaikkia aineksia sattui olemaan jo valmiiksi kotona, vaikkei tuorejuustotäyte makeissa piirakoissa olekkaan ollut koskaan mulle se ykkössuosikki.
Piirakan alkuperäinen ohje löytyy täältä K-ruoka sivustolta.
Sekä pohjassa että täytteessä makeus tulee fariinisokerista.Ja noita määriä ei missään nimessä kyllä kannata yhtään vähentää.
Minä tein pieniä muutoksia ohjeeseen, joten alla ohje miten minä piirakan tein.
Omena-mascarponepiirakka
(piirakkavuoallinen, vuoan halkaisija 27 cm)
Taikina:
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ dl fariinisokeria (mittasin tämän ihan tiukasti dl laitettuna)
1 tl vaniljasokeria
½ tl kanelia
100 g voita sulatettuna
1 kananmuna
Täyte:
1 prk (250g) mascarponea (tai muuta maustamatonta tuorejuustoa.monen mielestä mascarponella tulee paras)
¾ dl fariinisokeria
½ tl kanelia
( oma lisäys 1 tl vaniljasokeria)
_______________________
noin ½ kg (kotimaisia) omenoita
Pinnalle:
(alkuperäisessä ohjeessa omenoiden pinta sivellään vaahterasiirapilla tai tavallisella siirapilla 1-2 rkl….en käyttänyt siirappia ollenkaan)
vaan ripottelin pinnalle vähän kanelia ja hienoa sokeria
Valmistaminen
Sekoita taikinan kaikki kuivat ainekset sekaisin kulhossa. Lisää rasvasula ja kananmuna ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Sekoita täyteainekset tasaiseksi ja levitä seos raakan pohjan päälle.
Käsittele omenat. Kotimaisia omenoita ei tarvitseisi kuoria, mutta kaikki ei tykkää nahkeasta kuoresta, joten päätä itse kuoritko vai et. Lado omenaviipaleet mieleisellä tavalla vuokaan mascarponetäytteen pääälle. Laita omenaa ihan reilusti. Sivele omenat siirapilla tai ripottele kaneli-sokeriseosta pinnalle. Paista piirakka uunin toiseksi alimmalla tasolla (ihan pikkasen alle) 200 asteisessa tasalämpöisessä uunissa 30-35 min.
Tällä kertaa en laittanut piirakkavuokaan leivinpaperia, vaikka siitä tavasta tykkäänkin. Voitelin vaan vähän vuokaa voisulalla.
Alkuperäisessä ohjeessa omenat sivellään siirappiseoksella, mutta minä laitoin kanelia ja tavallista hienoa sokeria.
Piirakka paistuneena. Kannattaa tsekata myös pohjalle, ettei tule sieltäkään turhan tummaksi.
Ihan ilman kastiketta syötin suurin osa piirakasta. Aluksi tuntui, että makeutta voisi pohjassa olla jopa enemmän, mutta tekeydyttyään todettiin makeuden olevan meille kyllä riittävä. Mutta jos oikein makean perso on, sillon kannattaa kyllä laittaa enemmän makeutta (pohjaan).
Tein piirakan viime lauantaina ja palanen sitä oli jääkaapissa 3 päivää hyvin suojattuna. Tänään päiväkahvilla söin palasen ja totesin piirakan vaan parantuneen kylmässä ollessaan.
Kommentit