IMG_20221215_015312.jpg

Mimmin keittiössä ei olla sosemaista palsternakkalaatikkoa ennen tehty, vaan heti kun bongasin Yhteishyvän lehtisestä ohjeen, päätin tehdä sitä. Epäilyksenä kyllä on, että ihan ite tämän saan meilä syödä. Alla olevalla ohjeella tuli 3 pientä foliovuoallista, joista riittää myös kahdelle ystäväperheelle maistelulaatikot.

Muuten noudatin alkuperäistä Yhteishyvän ohjetta, mutta makuja laitoin reilusti enemmän, eikä minusta vieläkään valmiina laatikko ollut ylimausteista. Laitoin ensin ohjeen mukaiset määrät, mutta sitten rupesin lisäilemään makuja ihan vaan maistelun perusteella.

Palsternakkalaatikko

(ohjeella tehden tulee 3 pientä foliovuoallista laatikkoa, alkuperäinen ohje ilmoittaa 4 annosta?)

500 g palsternakkaa (kuorimaton paino)

500 g perunaa (jauhoinen lajike, kuorimaton paino))

2 d (1 prk) ruokakermaa 15 %

2 rkl voita

1 kpl kananmuna

1 rkl siirappia (laitoin paljon enemmän)

1 tl suolaa (laitoin enemmän)

1/4 tl inkivääriä jauheena (laitoin enemmän)

1/4 tl muskottipähkinää jauheena (laitoin enemmän)

1/4 tl valkopippuria jauheena (laitoin enemmän)

Pinnalle

1 rkl korppujauhoja (gluteenittomia)

2 rkl voita

Valmistaminen

1. Pese, kuori ja kuutioi palsternakat ja perunat. Keitä ne kiehuvassa vedessä kypsiksi, 15–20 minuuttia. Kaada vesi pois ja soseuta kasvikset (esim sähkövatkaimella tai survimella)

2. Sekoita kerma ja voi soseeseen. Lisää muna, siirappi ja mausteet. Maistele seosta ja lisää tarpeen mukaan mausteita.

3. Kaada seos voideltuun uunivuokaan (noin 2 l). Kuvioi pinta lusikalla ja ripottele korppujauhot pinnalle. Lisää voi nokareina päälle. Kypsennä laatikkoa 175-asteisessa uunissa noin tunti.

IMG_20221214_181154.jpg

Palsternakkalaatikkososeessa on puolet jauhoista perunaa. Maistella kannattaa, jos ihan mittailee mausteet. Laitoin makuja enemmän mitä alkuperäisessä ohjeessa.

IMG_20221215_002130.jpg

Etualan vaaleammat laatikot ovat palsternakkalaatikoita.

Tein samalla myös porkkanalaatikoita vanhaan perinteiseen riisipuuro pohjana tapaan.

Noissa 4 pienessä rasiassa on litrasta maitoa keitetty puuro (riisiä vajaa 2 dl), kuorimatonta porkkanaa noin 1,4 kg -> keitetty ja soseutettu, soseutuksen jälkeen lisäsin seokseen 2 kananmunaa, siirappia, jauhettua valkopippuria, suolaa, muskottia  ihan maistelunm perusteella.

Täältä löytyy ohje mannasuurimoversioon porkkanalaatikosta, mitä tein viime jouluksi.

IMG_20221215_015303.jpg

Valmiit laatikot.