original_05f19bcc-7c29-46e4-bf2a-619e7ff

Olen aina (?) tehnyt porkkanalaatikot riisipuuropohjaan, tosin laittaen reilusti porkkanaa. Nyt päätin tehdä alla olevan ohjeen mukaisesti. Ajatuksella, että kyllähän sen syötävää pitää olla. Periaatteessa samat aineksrt, tekotapa vaan eri ja nesteeksi laitoin suurimman osan kermaa. Ohjenuorakin mulla oli tähän laatikkoon, vaan tekemäni laatikko muuntui tekovaiheessa niin paljon, että ihan eri ohje tästä tuli. En voinut kuvitella esim tekeväni maullisesti porkkanalaatikkoa ilman siirappia.

Tässäpä ohjetta miten minä laatikon tätä tapaa käyttäen näin ekalla kerralla tein.

Porkkanalaatikko

1,1 kg kuorittuja porkkanoita (kuorimaton paino noin 1,5kg)

vettä porkkanoiden keittämiseen + suolaa

----------------------------------------------------------

2 dl puuroriisiä + porkkanoiden keitinvesi

---------------------------------------------------------

kerma noin 3 dl + 1 dl maitoa

suolaa oman maun mukaan

siirappia (aluksi ½ dl)

kananmuna (1 iso)

vehnäjauhoa (2 rkl)

muskottia ripsaus

jauhettua valkopippuria ripsaus

Pinnalle korppujauhoja ja voinokareita

Valmistaminen

Keitä porkkanalantit suolalla maustetussa vedessä kypsiksi.

Ota vesi talteen ja keitä siinä riisit pehmeiksi. Valuta riisit.

Soseuta/survo porkkanat.

Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja tarkista maku. Minun piti lisäillä mausteita pariinkin otteeseen, jotta sain ees semmoisen, että laittasin kypsymään.

Jaa laatikko vuokiin. Minulla massa oli sen verran löysää, ettei mitkään kuviot olis pysyneet pinnalla. Ripottele korppujauhoja pinnalle ja laita vielä pieniä voinokareitakin. Tai lisää voinokareet vasta laatikon lämmitysvaiheessa.

Kypsennä laatikkoa vähän alle 200 asteisessa uunissa vajaa tunti-tunti. Kypsymiseen vaikuttaa esim miten paksulti laatikkoa on vuoassa. Miedommassa uunissa voi syvän laatikkovuoan antaa olla pidempäänkin.

IMG_20211210_210409.jpg

Tunnustan, että tekohetkellä jo vähän harmittelin, että rupesinkin tekemään muulla tavalla mihin oon tottunut. Tuntui etten saa laatikkoon makua. Iloinen yllätys olikin, että kun maisteltiin laatikkoa, niin se oli kertakaikkisen hyvää. Syötiin kolmasosa yhdestä laatikosta kanssasyöjän kanssa maistellessa.

Saan tehä vielä toisen satsin laatikkoa, sillä lupasin myös eräälle ystävälle joulukukkasina laatikkoa.

Tosin just aattelin, että tekiskö mannasuurimoversiota. Onkos semmosen porkkanalaatikon kannattajia?

IMG_20211210_210351.jpg

Mulla tuli ohjeella siis nämä 3 vuokaa. Massa olis voinu just mahtua kahteenkin vuokaan, vaan tarkoituksella tein näin.

Lisäys 17.12.21

Täältä löytyy mannasuurimo-porkkanlaatikon ohje, mitä kokeilin tänään.