Joulun alla kokeilin muutamia uusia pikkuleipiä, joista ekat tässä. Juu, makeita ovat, mutta joka tykkää toscan paahtuneesta mausta, tykkää taatusti näistäkin. Mikään pakko ei ole suklaalla koristella, makua ja makeutta riittää ilmankin. Toki huolitellumman näköisiä ovat tai olisivat olleet, jos olisin pystynyt "nakkisormillani" tekemään siistejä.
Pikkuleipien alkuperäinen ohje oli stoori-blogiyhteisön sivuilta, mutta nyt huomasin. että kyseinen sivusto on lopettanut toimintansa. Missään muualla en ole näitä nähnyt.
Kinuskiset toscapikkuleivät
Uunipellillinen eli leikkuutavasta riippuen n. 48 pikkuleipää
Pohja
125 g voita
1½ dl fariinisokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Vaahdota pehmeä voi ja fariinisokeri keskenään.
Lisää leivinjauhe-vehnäjauhoseos ja sekoita taikina tasaiseksi.
Taputtele taikina leivinpaperin päälle ohueksi uunipellin kokoiseksi levyksi (oma levyni oli 34 x 37 cm kokoinen).
Valmista kuorrute alla olevilla ainesuhteilla
75 g voita
150 g mantelilastuja (murskaa hieman)
1½ dl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
3 rkl appelsiinitäysmehua
Mittaa kaikki kuorrutuksen ainekset kattilaan, sekoita koko ajan ja anna seoksen kiehahtaa.
Levitä kuorrute pohjataikinan päälle. Kuorrutus kannattaa jakaa tasaisesti moneen kasaan ja sitten rupeaa levittämään lastalla tai vaikkapa ihan ruokaveitsellä. Levitä kuorrutus ihan reunojaan myöten pohjan päälle.
Paista pikkuleipälevy noin 200 asteessa n. 12 min. eli kunnes on kauniin vaalean ruskea, paahtunut. Tarkkaa aikaa on hankala antaa, sillä uunit paistavat niin eri tavalla ja makumieltymyksiäkin on monia. Kannattaa vahata ihan uunin äärellä, ettei levy kärvähdä
Leikkaa kuuma pikkuleipälevy neliöksi. Leikkaa ihan uloin reuna pois (minä en leikannut) ja jaa levy pystysuunnassa kuuteen ja vaakatasossa neljään osaan. Leikkaa vielä jokainen neliö kulmittain kolmioksi.
Anna pikkuleipien jäähtyä rauhassa.
Koristele (halutessasi) sulatetulla suklaalla.
Jos koristelet pikkuleivät suklaalla, niin sulata esim. mikrossa n. 100 g haluamaasi suklaata ja kasta kolmion kulmat sulaan suklaaseen. Anna suklaakulmien jähmettyä kunnolla ennen pakkaamista.
Raaka pohja.
Levitä kiehautettu toscakuorrutus pohjan päälle.
Paista levy halutun väriseksi. Minä tykkään hyvin paahtuneesta toscasta.
Leikkaa kuuma levy heti halutun kokoisiksi paloiksi. Ohjeen mukaan leikataan ensin pienet neliöt ja vielä ne kolmioiksi. Minun leikkaukssista toipuville käsille oli tämä vaihe kaikista vaikeinta. Ei tullut siistiä lopputulosta. Minulle olisi ollut helpompaa jättää pikkuleivät neliöiksi tai leikata ne pieniksi suorakaiteen mallisikai. Mutta itepäisesti halusin kokeilla ohjeen alkuperäisellä tavalla. Pikkuleivät voisi jättää leikkaamisen jälkeen ihan sellaisiksi tai halutessaan ne voi vielä koristella sulatetulla suklaalla.
Teen kyllä näitä toistekin. Voip olla, että sitten en laita suklaata ollenkaan.
Kommentit