CIMG8051-001.jpg

Osan viime viikolla keitetyistä punajuurista käytin jauheliha-punajuuripihveihin eli lindströminpihveihin. Nämä lukeutuvat meidän perheen lempiruokiin.

Aikasiemmin olen postannut lindströminsukkuloiden ja -pyöryköiden hieman erilaisen ohjeen. Samasta punajuuri-jauhelihamassasta voi tietenkin tehdä minkä mallisia kappaleita vain. Pyöryköitä, sukkuloita, pihvejä, mureketta, täytettyä murekettä, vuokamureketta, jaettavia pihvejä jne.

Monissa ohjeissa kaprikset yhdistetään lindsröminpihveihin joko päälle tai massaan, vaan meillä niistä ei kaikki tykkää, joten jätän ne yleensä kokonaan pois.

Äsken tutkaillessani netistä löytyviä ohjeita, tuli vastaan ohje missä oli käytetty maustekukurkkua. Ens kerralla kokeilen kyllä näitä pihvejä.

Tällä kertaa lindströminpihvit valmistuivat seuraavalla ohjeella.

Lindströminpihvit

(minä tein tästä 9 pihviä)

1 dl korppujauhoja

2 dl vettä (tai muuta nestettä)

1 iso keltasipuli + tilkka öljyä

3 dl punajuuriraastetta (minulla oli keitettyjä punajuuria, mutta myös säilykepunajuuret sopivat)

400 g naudan jauhelihaa (minulla 10%)

1 iso kananmuna

1 tl suolaa (saa olla vähän enemmän)

mustapippuria myllystä (noin ½ tl)

(lisäksi lisäsin säilykepunajuurien lientä ½ dl)

Valmistaminen

Mittaa vesi ja korppujauhot kulhon. Sekoita heti ja jätä turpoamaan muutamaksi minuutiksi.

Kuori sipuli ja hienonna se. Kuullota sipuli paistinpannulla tai tee kuten minä tein eli laita sipuli ja öljytilkka lautaselle ja kuvun alle mikroon pehmenemään.

Raasta punajuuret karkealla terällä.

Lisää turvonneisiin korppujauhoihin kaikki muut ainekset ja sekoita seos tasaiseksi. Kypsennä pieni palanen mikrossa tai pannulla ja tarkista maku mieleiseksi. Minä lisäsin suolaa ja pippuria lisää.

Muotoile taikinasta 8 pihviä. (Minä tein 9) Kastele käsiä kuumassa vedessä, niin saat muotoiltua pihveihin tasaisen pinnan.

Paista pihvit paistinpannulla molemmin puolin tai kypsennä pihvit noin 200 asteisessa uunissa reunallisella pellillä (missä on leivinpaperi). Kypsymisaika on 15 - 20 minuuttia pihvien paksuudesta/koosta riippuen.

CIMG7940-001.jpg         CIMG7946.jpg

Minä paistoin pihvit uunissa. Vähän irtosi nestettä pihveistä, eikä näky niin kaunis pellillä ole, vaan tuon näköisenä ne uunista tulevat, joten mitäpä sitä kaunistelemaan. Pihvit pysyivät mehevinä, vaikka vähän nestettä irtosikin. Pieni ripsaus peruna- tai venäjauhoja auttaisi asiaan, vaan en nyt tällä kertaa halunnut laittaa

CIMG8029-001.jpg

Alkuperäinen ohje (lähdettä en nyt jostain syystä löytänyt) suositteli paistamaan häränsilmämunat pihvien päälle. Minä en ole tottunut tuollaiseen lisäkkeeseen lindströminpihveille. Oletko sinä? Voishan sitä kerran kokeilla.

Meillä pihvien päälle paistetaan sipulia. Tällä kertaa laitoin pannulla pitkään paistettujen sipuleiden sekaan vähän soijakastiketta antamaan makua, enkä mitään muuta.

CIMG8023.jpg

Lämpimäksi lisäkkeeksi tälle ateriallle halusin tehdä jotain porkkanasta.

Ihmeveitsi viuhui sukkelaan, kun tein sillä 1 oikein isosta luomuporkkanasta ohutta pitkää suikaletta.

Laitoin porkkanasuikaleet reilusti suolalla maustettuun kiehuvaan veteen ihan muutamaksi minuutiksi kiehumaan. Saa olla skarppina, ettei mene yli. Sitten valutin veden pois. Maustoin porkkanaa vielä jauhetulla mustapippurilla, suolalla ja pienellä nokareella voita.

CIMG8040.jpg

Kiehautetusta porkkanasta saisi monenlaisia kasvislisäkkeitä helpolla. Lisäisi sekaan pikkuisen jotain maustekermaa ja/tai juustoja  esim. auraa tai fetaa.

CIMG8044-001.jpg

Suppilovahverokastikkeen ohje löytyy täältä. Tälle aterialle muokkasin sitä hieman kermaisempaan suuntaan lisäämällä kuohukermaa (ja ihan pikkuisen vaaleaa maizenasuurusta) ja annoin kastikkeen kiehua ihan kunnolla.

Aterian perunamuusi on ihan tavallista perunamuusia jauhoisesta perunalajikkeesta (punainen pussi). Minä keitän jauhoiset lohkotut perunat suolalla maustetussa vedessä, kaadan veden pois, lisään voita nokareen ja suolaa ja tupperin muovisella perunasurvimella soseutan perunat. Lisään lorauksen kermaa ja sekoitan ihan rivakasti. Maun tarkistus ja se on siinä. Vuosikausia tein perunamuusin sähkövatkaimella, vaan nyt se on saanut jäädä unholaan. Sipulia en laita koskaan perunamuusiin, vaikka sitä muuten ruoanlaitossa käytän paljon.

CIMG8084.jpg

Tälläkin kertaa tein perunamuusia reilusti lindsröminpihviaterialle ja tein lopusta muusista ihan tavallista perunasoselaatikkoa.

Nakki-sipuli-perunasoselaatikko

Vuossa on noin 1 litra perunamuusia+ loraus maitoa löysykkeenä. Minä laitan perunamuusin aina mikroon lämpiämään siksi aikaa kun käsittelen muuta ainekset. MInä laitoin tässä laatikossa sekaan myös pienen määrän (noin 1½ dl) porkkanalisäkettä, mikä jäi aterialta) Nakkeja 1 pieni pkt + 1 iso keltasipuli hienonnettuna +10 cm pätkä purjoa hienonnettuna ja pikkusen voita pannulle ja ruskistus oikein ruskeaksi. Sekoitin kaikki ainekset yhteen. Lisäsin 1 raakan kananmunan, paprikajauhetta, sipulijauhetta, mustapippuria myllystä ja jauhettua valkopippuria. Maistelin ja totesin meille passeliksi. Seos vuokaan, pinnalle lusikalla kuviointeja tai sitten ei. Korppujauhoja pari rkl ripoteltuna laatikon pinnalle ja pienen pieniä voinokareita pinnalle (tulee hyvin paistunut rapsakka pinta laatikkoon) ja laatikko uuniin 200 asteeseen vähän vahaa puoli tuntia, koska minulla laatikko oli laakeassa vuoassa. Melkoista pikaruokaa, jos muusi valmista.