CIMG1997-001.jpg

Päätin testata vielä kerran tuota piimä nesteenä donitsien ohjetta. Pienemmällä nestemäärällä ok, vaikka vielä menivät reijät umpeen.

Ohje löytyy täältä. Muuten tein ohjeen mukaan,mutta nyt en laittanut sitruunaa ollenkaan.

Kuorrutin donitsit (salmiakki)valkosuklaakuorrutuksella ja kinuskilla.

Fariinisokeria ei sattunut olemaan, niin tein ihan  paahdetun kinuskin. 2 dl vispikermaa. Linkin takaa löytyy ohje.

Helpommalla pääsee, jos kinuskin tekee fariinisokerista.

Tilavuusmittoina sama määrä fariinisokeria ja (kuohu)kermaa (minä laitan aina vispikermaa, eikä ole sen suhteen koskaan ollut ongelmaa) kattilaan ja keitellään kunnes sopivan sakeaa. On sekoiteltava ja vahdattava. Keitettäessä haihtuu nestettä, niin kinuski sakenee. Jotkut laittavat pikkusen rasvaa kinuskiin keittämisen jälkeen, minä en laita koskaan. Kinuskin sekaan voisi laittaa muutaman palan valkosuklaata, niin sillä saa mukavan rakenteen kuorrutukseen. Minä en nyt laittanut. Jos ei osaa arvioida kinuskin oikeaa sakeutta voi sitä laittaa yhden donitsin päälle ja katsoa imeytyykö se donitsiin. Jos imeytyy, kinuskia on vielä keitettävä ketkinen. TAI voi tehdä lasitestin. Lasiin kylmää vettä ja tiputtaa sinen lkinuskia. Jos jähmettyyheti, on kinuski valmista. Jos leviää veteen, on kinuskia keitettävä lisää.

Kun kinuski valmista, jäähdyttelee sitä vähän ja sitten vaan kastaa donitsit kinuskiin tai nostelee lusikalla kinuskia donitsien päälle. Tekeepä niin tai näin, jos aikoo laittaa koristerakeita tms, on oltava nopea ja laitettava ne kostealle pinnalle.

Minä keittelin kinuskia 2 dl kermaa ja 2 dl sokeria ja sitä jäi, sillä kuorrutin vaan 5 donitsia kinuskilla. Kts. viimeinen kuva.

CIMG1964.jpg

 

Donitsit menossa uuniin.

CIMG1967.jpg

. Umpeen meni reiät vieläkin, painoin uudet reijät donitsien jäähdyttyä. Muutaman minuutin jäähtymisen jälkeen kumosain donitsit pellistä

CIMG1976.jpg

Ensimmäisen kerran donitsit lähtivät kerralla kumoamalla pellistä pois.

CIMG2007.jpg

Valkosuklaapintaisiin donitseihin käytin salmiakkivalkosuklaata, kun sitä kaapissa sattui olemaan. Tavallisesta valkosuklaasta oli tarkoitus tehdä, vaan sitä ei sattunut olemaan. Minä en suklaa sulattamista varten tee vesihaudetta, enkä oikein tykkää sitä sulattaa mikrossakaan, vaan sulatan suklaat ihan vaan kattilassa levyllä.

Valkosuklaakuorrutus donitseihin; 145 g (salmiakki)valkosuklaata + 1 rkl öljyä. Paloittele suklaa pienemmiksi pakkauksen päältä ja laita pieneen kattilaan öljyn kanssa. Levy ihan pienelle ja koko ajan pitää sekoitella (ihan lusikka käy) suklaata, vaikka se ei ole aluksi vielä sulanutta. Välillä voi joutua ottamaan kattilan pois levyltä. Yhtään ei saa tulla pohjalle rakeista suklaata. Silloin suklaa/kattilan pohja on liian kuuma. Silloin pitää ottaa heti kattila levyltä ja laittaa sen kylmälle pinnalle (esim tiskipöytä) ja koko ajan pitää sekoittaa. Kun suklaaseos on tasaista, sen kannattaa antaa jäähtyä muutama minuutti ja sitten vaan kastaa donitsit suklaassa/ valuttaa suklaaseosta donitsien päälle ja pinnalle koristeet, jos niitä on laitamassa.

Kumpienkin donitsien pitää antaa kunnolla jähmettyä, niin ei sotkeennu joka paikka syödessä.

Jos olisin tekemässä isomman määrän donitseja, niin en kyllä yksin rupeais tällaisilla kuorrutuksilla lääräämään. Äklömakeita nämä eivät ole, vaikka niin vois luulla.

CIMG2009.jpg

Kinuskia jäi vähän. Upotan sen herukkarahkaan. (puna- ja mustaherukoita, rahkaa, kinuskia, kermavaahtoa )

Lisäys 28.4.20. Laitoin eilen illalla muutaman donitsin pakastusrasiaan ja tuossa ne ovat olleet huoneenlämmössä siitä lähtien. Äsken oikein kriittisesti tutkin niitä ja maistelinkin, eikä niissä huomannut mistään, että ovat tehty eilen. Hyvänä olivat siis säilyneet rasiassa säilytettäessä.