CIMG3823.jpg

Viime kesänä tein paljon ruokia edesmenneen siskoni miehelle. Siinä samalla kun tein itsellemme ruokia, tein isompia määriä ja laitoin ruokia häntä varten pakastimeen. Laatikot laitoin paistumaan alumiinifoliovuokiin, niin ei tarvinnut niitä erikseen pakata. Kaalilaatikko on meillä kaikkien herkkua, joten sitä piti ehdottomasti tehdä. Siskonikin laittoi aina kaalilaatikkoon muna (kerma) maidon, joten siksikin tein tällä kertaa saman tapaista.

Alla olevaa kaalilaatikko-ohjetta käytän hyvin usein ihan tällaisena muna-maitoversiona. Kermaisen kaalilaatikon tästä saa jättämällä munat pois ja laittamalla nesteeksi pelkästään kermaa. Lihaliemipohjaisen kaalilaatikon saa jättämällä kerman ja munat kokonaan pois ja laittamalla kaalin sekaan vähän enemmän lihalientä.

Lihaisaa kaalilaatikkoa iso vuoallinen

(tuo minun soikea vuoka on 4 litran vetoinen)

noin 2 kg valkokaalia + 1-2 dl vettä + lihaliemikuutio

800 g naudan jauhelihaa

suolaa ( n.3 tl... enemmänkö?)

kuivattua meiramia ( n.1rkl)

paprikajauhetta ( n.1½ tl)

jauhettua valkopippuria ( 2 maustemittaa)

siirappia ( noin1 dl)

3 isoa keltasipulia

1½ dl raakaa puuroriisiä + vettä keittämiseen

4 dl maitoa (tai kermaa)

 4 isoa munaa

Hienonna valkokaali ( jätä kova kantaosa pois) ja pehmitä sitä kattilassa oikein vähässä vesimäärässä (sen verran vaan, ettei kattilaan tartu) kannen alla välillä sekoitellen 10 - 15 min. Talvikaali vaatii pidemmän haudutusajan. Keitä samanaikaisesti riisi lähes kypsäksi kattilassa vedessä.... juu, jotkut laittaavat riisin raakana, vaan minä en siitä tykkää. Ei haittaa vaikka riisi puuroutuu. Paista jauheliha ja hienonnetut sipulit kahdessa erässä paistinpannulla. Yhdistä kattilaan kaaliseoksen sekaan lihaseos, keitetyt riisit sellaisenaan (ei haittaa vaikka näissä olisi vähän vettä seassa) ja kaikkia mausteita. Nytkin on jo hyvä maistella laatikkoa ja lisäillä makuja tarpeen mukaan. Sekoita seos hyvin ja kaada se uunivuokaan. Sekoita ruokakerma ja kananmunat kulhossa ja kaada muiden ainesten sekaan....minä teen tähän vaiheeseen asti isossa 10 litran kattilassa. Maistele seosta  Kypsennetyn laatikon maku on ihan erilainen kun kypsentämättömän, joten malta tehdä seuraavasti....Ota seosta esim. kahvikuppiin ja kypsennä mikrossa -> maistele ovatko maut mieleiset. Lisää tarvittaessa makuja. Kypsennä laatikkoa 175-200 asteisessa  uunissa 1-1½ tuntia. Pienennä lämpöä tarpeen mukaan. Minusta pinta saa paistua ihan kunnolla ruskeaksi. Minusta se tummaksi paistunut piontakerros on parasta maultaan. Ja kaalilaatikkohan vaan paranee lämmitettäessä.

CIMG3821.jpg

Nämä muna-maidolliset kaalilaatikot matkasivat siskoni miehelle.

CIMG6503.jpg

Minä en aikaisemmin ole laittanut kaalilaatikkoon porkkanaa, mutta juteltuani muutamien muiden tekijöiden kanssa, päätin minäkin kokeilla. Siitä lähtien on meillä ollut aika usein kaalilaatikossa porkkanalantteja. 

Nämä laatikot valmistuivat erääksi jouluksi joulukukan asemesta. Kyselen yleensä ystäviltä, että mitä he haluavat joulukukkina. Aika moni on perinteisillä linjoilla eli erilaisia kahvikakkuja ja pikkuleipiä tai jotain pikkusuolaisia leivonnaisia, mutta kyllä toivomuslistalla on ollut muutakin, kuten nämä kaalilaatikot ja pannupitsat.

CIMG6519.jpg

ja samat laatikot paistettuina. Jos muistan oikein, niin tuona päivänä tein laatikoita noin 7 kg valkokaalia.

CIMG6574-001.jpg

Viime viikolla iski kauhea kaalilaatikko himo, eikä ollut kuin pieni kaali, minkä olin ostanut toista ruokaa varten. Kaalilaatikoksi muutettuna siitä tuli meille kahdelle kertaa lounasruoka. Tuntui ihan hassulta tehä noin pientä määrää kaalilaatikkoa.

Itselle teen nykyisin lähes aina lihaliemipohjaisen kaalilaatikon. Niin ne omat makumieltymykset voivat muuttua, vielä näinkin vanhana. Ennen meillä oli ehdottomasti munamaidollinen kaalilaatikko.

Yllä olevassa laatikossa on; jauhelihaa 400 g, 1 sipuli, reilu ½ dl puuroriisiä + vettä keittämistä varten. Hienonnetun kaalin sekaan laitoin vettä nesteeksi sen verran , että se riitti laatikon liemeksi + 1 lihaliemikuution.

CIMG9983.jpg

Aina välillä teen kermaista kaalilaatikkoa. Tämä on ihanan pehmeän makuista. Maustamisen voi tietty tehdä oman maun mukaiseksi.

Kermainen kaalilaatikko

1 kg valkokaalia + rasvaa ruskistamiseen

400 g jauhelihaa

1 oikein iso keltasipuli

(1 lihaliemikuutio)

1-1½ tl suolaa ( laitoin pienemmän määrän)

1 tl aromat-seosta

1½ tl meiramia

1 rkl soijakastiketta

vähän vajaa 1 tl paprikajauhetta

mustapippuria myllystä ainakin 5 kierrosta

½ dl siirappia  ( tai ihan pikkasen enemmän, jos tykkäät makeasta kaalilaatikosta)

1 dl raakaa puuroriisiä + vettä keittämiseen -> keitettyä riisiä n. 3 dl

3-4 dl (ruoka)kermaa

(pinnalle korppujauhoja ja voinokareita)

Hienonna valkokaali ja ruskista/kypsennä sitä isossa kattilassa kannen alla, aina välillä sekoitellen. Keitä samanaikaisesti riisi lähes kypsäksi kattilassa vedessä. Kun kaali on jo pehmentynyt, lisää sekaan paistumaan jauheliha ja sipulit TAI paista jauheliha + sipuli paistinpannulla. Lisää kaikki mausteet, keitetty riisi ja (ruoka)kerma kattilaan ja sekoita kunnolla tasaiseksi. Seos ei saa olla kovin liemistä, sillä kaali hupenee vielä paljon uunissa. Maistele seosta ja lisää tarvittaessa makuja. Seosta voisi myös kypsentää pikku astiassa mikrossa, sillä paistettu seos maistuu erilaiselle mitä paistamaton. Kaada seos uunivuokaan ( laita halutessasi korppujauhoja pinnalle ja vielä pieniä voinokareitakin voisi laittaa) ja kysennä noin 175 asteisessa uunissa tunti - puolitoista tuntia, riippuen siitä miten kypsäksi kaali kypsennettiin jo kattilassa. Minä paistoin laatikkoa vain tunnin ja se oli jo oikein kypsää.

CIMG7326-001.jpg

Tai jos kermaista kaalilaatikkoa ei haluakkaan laittaa uuniin kypsymään, voi sen kypsentää lopullisesti kattilassa ja tarjota pataruokana. Tähän kermaiseen pataruokaan olen lisännyt tuoretta paprikaa kypsennyksen loppupuolella sekaan. Riisiä en aina laita tällaiseen kaalipataan. Tässä padassa sitä on vähän. 

CIMG3838.jpg

Toinen laatikko mitä tein kesällä ison määrän, oli ihan tavallinen jauheliha-perunasoselaatikko. Tällä nimellä meillä laatikkoa kutsutaan. Lempinimiä tällä varmasti on kymmeniä ja kymmeniä. Ulkonäöllisesti ei niin nättiä, kun ainekset sekoitetaan, eikä laiteta kerroksittain, mutta kuten minulle miesväki aina sanoo, että sekaisin ne kuitenkin menevät.

Tuossa isossa kulhossa olevaan perunamuusiin käytin lähes 7 kg kuorittavia perunoita, 2 kg naudan jauhelihaa, ruokakermaa nesteenä muusissa,  4 oikein isoa sipulia freesattuna, 4 kananmunaa, mausteita (suola, paprikajauhe, jauhettua valkopippuri ja mustapippuria myllystä) roppakaupalla. Muutaman kerran jouduin maistelemaan ja laittamaan lis'' makuja, ennen kuin sain maun mieleisekseni.

CIMG3843.jpg

Perunasoselaatikoiden pinnalle laitoin korppujauhoja ja voinokareita ja 200 asteiseen uuniin paistumaan.

 CIMG3867.jpg

Foliovuoat näyttävät hieman turhan täysiltä, mutta ruoka "kutistui" jäähtyessään.

CIMG7363.jpg

Tässä toisella kertaa tehdyssä jauheliha-perunasoselaatikossa on jauheliha ja löysä perunamuusi laitettu kerroksittain vuokaan. Teen monasti perunasosetta kerralla enemmän ja sitä syödään yhdellä aterialla perunalisäkkeenä jonkin liha- tai kalaruoan kanssa ja toiseksi päiväksi teen perunasoseesta laatikkoruoan käyttäen esim jauhelihaa tai nakkeja tai savukinkkua tai lenkkimakkaraa tai meetwurstia makua antavana aineksena.

CIMG7461.jpg

Kanssasyöjäni tykkää nakki-perunasoselaatikosta. Siihen paistan paloitellut nakit sipulin kanssa ja tällä kertaa laitoin sekaan punaista paprikaakin. Jos on hoppu saada ruoka valmiiksi, lämmitän tähde perunasoseen mikrossa ja laitan siihen vähän maitoa löysykkeeksi sinä aikana kun ruskistan nakit. Kananmunaa en tähän laittanut. Kaikki aineet vaan samaan kulhoon ja mausteita sekaan. Tähän laatikkoon laitoin mausteeksi mustapippurilla myllystä, paprikajauhetta, vähän valkosipulia ja kunnon loraus mietoa chilikastiketta. Maistelun jälkeen laitoin vuokaan, pinnan kuviointi lusikalla, korppujauhoja pintaan ja muutama voinokare pinnalle. Laatikko paistui 200 asteisessa uunissa noin  ½ tuntia ja valmista oli. Kaikki aineksethan ovat jo kypsiä, joten riittää lyhyempi aika. Lisäksi vuokani on laakea, eikä siinä ole laatikkoa paksulti.

CIMG7478-001.jpg

Makkararuokafani en edelleenkään ole, mutta tätä söin minäkin muutaman lusikallisen.