Tällä kertaa tein annosrättänöitä. Pikkasen turhan isoja annoksia, vaan yllätyksekseni kaikki syöjät popsivat annoksensa ihan kokonaan...
Koska itselläni ei ole mitään vakiohjetta rättänälle, katselin netistä erilaisia ohjeita.... jauhoissa eroja, sentään kaikissa ruisjauhoja (suurimmassa osassa ohjeita pelkästään ruisjauhoja), toisissa lisänä ohrajauhoja ja toisissa lisänä vehnäjauhoja. Pelkäsin pelkästä rukiista tulevan liian voimakkaan makuista joillekin syöjille, siksi itse laitoin osaksi vehnäjauhoja. Valmistusohjeissakin on isoja eroja....missä vain sulatetaan rasva ja sekoitetaan ainekset taikinaksi ja toisissa ohjeissa pitää kaivaa vatkain esille rasvan ja sokerin vaahdottamista varten.
Otin ohjenuoraksi tämän ohjeen, pienin muutoksin.
Alusta asti oli selviö, että teen annosrättänöitä, jotta saan uudistettua jokunen aika sitten ostamani vuoat. Pikkasen turhan täyteen vuoat laitoin, vaan kaik tuli syötyä....
Mustikkakukko eli rättänä
(6-8 annosta)
200 g | voita (tai margariinia) |
3/4 dl | sokeria |
2 1/4 dl | ruisjauhoja + 1 dl vehnäjauhoja ( tai koko määrä ruisjauhoja) |
3/4 tl | leivinjauhetta |
Täyte
8 dl (400 g) | pakastemustikoita |
n. 1 dl | sokeria (mulle piisaisi pikkasen vähempikin) |
1/2 dl | perunajauhoja ( tuoreille mustikoille piisaa 1/4 dl) |
Lisäksi tarjoiluun tarvitaan kermaa vaahdotetttuna tai vaniljakastiketta tai jäätelöä
Kypsiä ovat, vaan pikkasen keskeltä huokaisivat ( siis laskeutuivat) lämpimänä pitämisen aikana...
Vaniljakastikkeen kanssa rättänöistä nautiskeltiin kalakeittolounaan jälkkärinä oman porukan ja naapurin kanssa. Ja loput syötiin ihan vaan sellaisenaan herkkuna illemmalla. Päivän herkkukiintiö taisi ylittyä.
Kommentit