CIMG7609.jpg

Munkkeja tulee tehtyä hyvin harvoin, tai tuli. Nyt olen tehnyt useamman kerran samalla kun olen tehnyt pieniä pullia, sillä minä teen munkit ihan tavallisesta pullataikinasta. Oikein pehmoisesta sellaisesta. Liikaa jauhoja ei saa käyttää pullien hieromisessa, muuten rasva kuohuu, kun munkkeja keittää. Näihin munkkeihin tein ihan varta vasten pullataikinan litrasta nestettä.

CIMG7607.jpg

Kohonneisiin pulliin pyörittelen etusormilla reijän ja annan rinkilämunkin vielä hetken kohota peitettynä. Kuten kuvasta huomaatte, tykkään edelleen käyttää kohoamassa olevien munkkiaihioiden/munkkien alla leivinliinoja. Niihin ei ainakaan tartu, kun ei vaan laita liian kuumaan kohoamaan. Joskus kun on oikein huono tuuri, lvoi aihio tarttua leivinpaperiin kiinni. Jotkut tykkäävät sipaista öljyä leivinpaperiin ja näin estävät tarttumisen.

Munkkien uppopaistossa/uppokeittämisessä käytän öljyä. Mulle kelpaa ihan rypsi/rapsiöljy. Siksikin, kun niitä käytän muutenkin ruoanlaitossa ja leipomisessa. 170-180 asteinen rasva on sopiva munkkien keittoon, riippuu esim munkkien koosta ja muodosta. Jos tekee possuja tai pyöreitä pallomunkkeja Nämäkin tosin kannattaa tehdä pikkasen littanoina), on rasvan oltava pikkasen miedompi. Jos ei käytä mittaria, niin kannattaa kyllä kokeilla pienellä palalla munkkitaikinaa, onko lämpötila sopiva. Liian kylmässä rasvassa kypsyessään munkki imee ihan liikaa rasvaa itseensä, eikä se tunnu hyvältä syödessä.

Monilla on sähkökäyttöinen rasvakeitin kotioloissakin (niissa saa säädettyä lämpötilan), mutta empä oo kattonu semmosen hankkimista tarpeelliseksi.

Jos oikein tarkkoja ollaan, niin se puoli munkista mikä on ensin paistumassa, tulee aina paistumisessa kauniimmaksi, joten se kannattaisi laittaa päälle päin , kun laittaa munkkeja tarjolle.

CIMG7608.jpg

Jotkut tykkäävät käyttää oikein hienoa sokeria sokeroimiseen (siro, erikoishieno sokeri), näissä on ihan tavallista hienoa sokeria. Minä tykkään nykyisin sokeroida munkit pienessä kulhossa, missä on vähän sokeria. Silloin pienenä, kun äidin ohjauksessa munkkien tekoa opettelin, sokeroitiin munkit papreipussissa. Kuinkahan moni vielä käyttää tuota tapaa?

Täältä löytyy vuodelta 2011 oleva postaukseni munkkirinkilöistä.