CIMG1718.jpg

Muutamia viikkoja sitten kuvittelin jo omenaruljanssin olevan ohi, vaan kuinkas sitten kävikään. Kanssasyöjä oli saanut lainaan "jatkokäden" ja vielä saatiinkin puun yläoksilta 3 isoa muovikassillista omppuja. Joinakin vuosina ei ole ollut omppuja käytettäviksi juuri ollenkaan ja tänä syksynä niitä on tullut taas vaikka ja mistä... noh, nyt on kaikki viimein säilötty...

CIMG1727.jpg

Aika paljon omenoista laitoin pieninä kuutioina ja lohkoina pakastimeen paistoksia ja piiraita varten.

CIMG1653.jpg

Aika monta kattilallista keittelin omenasosetta. Omppuja (kuorittuina...juu, voisi laittaa kuorimatta, vaan kun en tykkää...), hillosokeria, marmeladisokeria, tavallista sokeria, sitruunamehua...kaikkia näitä sekoitellen, sain mieleistä sosetta itsellekkin. Kuvassa on perussoseen määrillä tehty, vaan siitä tulee makuuni turhan makeaa, joten seuraaviin eriin laitoin vähemmän sokereita ja sainkin aikaiseksi ihanan sakeita, vähämakeisia soseita.

CIMG1662.jpg

CIMG1885.jpg

Tekemäni soseet eivät välttämättä ole samettisen tasaisia, vaan meitä se ei haittaa. Ihan vaan sauvasekoittimella surrautan pehmennetyt omenat soseeksi. Tätä sakeaa vähäsokerista sosetta syön itsekkin esim paahtoleivän tai viilin kanssa.

CIMG1754.jpg

Osan ompuista kanssasyöjä kuori ja leikkeli kierteiseksi tällaisella vempaimella ja siitä olikin helppoa keitellä sokereiden kanssa omenapalatäytettä. Mausteena tässäkin on reilusti sitruunamehua ja kanelia.

CIMG1790.jpg

Viilin, lättyjen/vohveleiden/banaanipannukakkujen kanssa on ollut hyvää. Ensi viikko on syyslomaviikko, joten ainakin yhteen käärötorttuun ja pieneen täytekakkuun pääsee tätä täytettä.

 

CIMG1786.jpg

Soseita ja palatäytettä olen jaellut muutamille ystäville maistiaisiksi, vaan kyllä näitä vielä riittää annettaviksi...

CIMG1731.jpg

Samalla kun kuorin omppuja sosetta varten, tein pienen omenapannukakun uuniin. Reilusti kanelia ja vähän sokeria päälle ennen paistoa.

CIMG1746.jpg

Omenapannukakkua. Puolikkaalla ohjeella tehtynä.Tästä tuli aika paksua, kun tein 4 dl maitoa pohjataikinan ja laitoin reilusti omenakuutioita päälle. Melkeinpä taikapannukakun näköistä rakenteeltaan. Kirpparilta ostettu pyrex-vuoka on osoittautunut todella hyväksi hankinnaksi.

CIMG1709.jpg

Myös  kaura-omenapaistosta syntyi pienellä mantelilisällä.

Nytpä omenaoseita ja palatäytettä piisaakin kaikenmoiseen käyttöön. Pullien täytteeksi, täytekakun täytteeksi, muutama uusi omenapiirakkaresepti odottaa kokeilua yms....olispa vaan syöjiä, niin kyllä tekisin.