Muutamia viikkoja sitten kuvittelin jo omenaruljanssin olevan ohi, vaan kuinkas sitten kävikään. Kanssasyöjä oli saanut lainaan "jatkokäden" ja vielä saatiinkin puun yläoksilta 3 isoa muovikassillista omppuja. Joinakin vuosina ei ole ollut omppuja käytettäviksi juuri ollenkaan ja tänä syksynä niitä on tullut taas vaikka ja mistä... noh, nyt on kaikki viimein säilötty...
Aika paljon omenoista laitoin pieninä kuutioina ja lohkoina pakastimeen paistoksia ja piiraita varten.
Aika monta kattilallista keittelin omenasosetta. Omppuja (kuorittuina...juu, voisi laittaa kuorimatta, vaan kun en tykkää...), hillosokeria, marmeladisokeria, tavallista sokeria, sitruunamehua...kaikkia näitä sekoitellen, sain mieleistä sosetta itsellekkin. Kuvassa on perussoseen määrillä tehty, vaan siitä tulee makuuni turhan makeaa, joten seuraaviin eriin laitoin vähemmän sokereita ja sainkin aikaiseksi ihanan sakeita, vähämakeisia soseita.
Tekemäni soseet eivät välttämättä ole samettisen tasaisia, vaan meitä se ei haittaa. Ihan vaan sauvasekoittimella surrautan pehmennetyt omenat soseeksi. Tätä sakeaa vähäsokerista sosetta syön itsekkin esim paahtoleivän tai viilin kanssa.
Osan ompuista kanssasyöjä kuori ja leikkeli kierteiseksi tällaisella vempaimella ja siitä olikin helppoa keitellä sokereiden kanssa omenapalatäytettä. Mausteena tässäkin on reilusti sitruunamehua ja kanelia.
Viilin, lättyjen/vohveleiden/banaanipannukakkujen kanssa on ollut hyvää. Ensi viikko on syyslomaviikko, joten ainakin yhteen käärötorttuun ja pieneen täytekakkuun pääsee tätä täytettä.
Soseita ja palatäytettä olen jaellut muutamille ystäville maistiaisiksi, vaan kyllä näitä vielä riittää annettaviksi...
Samalla kun kuorin omppuja sosetta varten, tein pienen omenapannukakun uuniin. Reilusti kanelia ja vähän sokeria päälle ennen paistoa.
Omenapannukakkua. Puolikkaalla ohjeella tehtynä.Tästä tuli aika paksua, kun tein 4 dl maitoa pohjataikinan ja laitoin reilusti omenakuutioita päälle. Melkeinpä taikapannukakun näköistä rakenteeltaan. Kirpparilta ostettu pyrex-vuoka on osoittautunut todella hyväksi hankinnaksi.
Myös kaura-omenapaistosta syntyi pienellä mantelilisällä.
Nytpä omenaoseita ja palatäytettä piisaakin kaikenmoiseen käyttöön. Pullien täytteeksi, täytekakun täytteeksi, muutama uusi omenapiirakkaresepti odottaa kokeilua yms....olispa vaan syöjiä, niin kyllä tekisin.
Kommentit