IMG_20230604_143631~3.jpg

Ihan muutaman kerran vasta ollaan grillattu tälle kesälle. Nämä grillailut tehtiin jo jokunen aika sitten.

Tällä kertaa tein possun sisäfileestä lihavartaat ja keräilin kaikenlaisia jämäkasviksia höystöksi. Kauaa ei grillailuissa mennyt, kun tein esivalmistelut jo aamupäivällä ennen ulkotöitä valmiiksi.

IMG_20230604_140336~2.jpg

Lihavartaat: Leikkasin yhden maustamattoman possun sisäfileen kuutioiksi (en leikellyt siitä mitään pois) Tein ihan mututuntumalla mausteseoksen käyttäen öljyä, soijakastiketta, mustapippuria, paprikajauhetta, suolaa, worcesterkastiketta ja sekoitin seoksen lihoihin. Lihat tekeytyivät hyvin peitettyinä jääkaapissa noin 4 tuntia. Sitten vaan tikutin lihat. Vähän rouhaisin vielä mustapippuria myööystä vartaisiin molemmin puolin. Nyt käytin vedessä liotettuja puisia grillitikkuja. Kaasugrillissä grillattiin kaikki. Vartaat olivat vaan ihan muutaman minuutin välillä mies käänteli niitä grillissä. Tarkoituksella en tikuttanut lihoja kauhean tiiviiksi, jotta kypsyvät helpommin. Me ei laiteta useinmiten lihavartaisiin mitään muuta kuin lihaa, kasvikset yms laitetaan erikseen.

Ens kerraksi pitää muistaa kaivella esille metalliset vartaat, niin eivät hiilly puutikut grillissä. Liotin kyllä puutikkuja vedessä, mutta siitäkin huolimatta vähän kärvähtivät. Vaan eipä tuo haitannut.

Perunat; raakoja perunoita leikattuna littanoiksi puolikkaiksi, pintaan öljy-suola-paprikajauhe-mustapippuriseosta. Ihan jotain yleisperunaa olivat. Kypsyivät samassa ajassa muiden kanssa.

Kasvishöystö;  kesäkurpitsaa, punasipulia, retiisejä, eri värisiä paprikoita, kokonaisia minitomaatteja, valkosipulia isoina paloina, ananasta, öljyä, suolaa, mustapippuria ja kevätsipulia pitkinä palasina. Kypsentämisen jälkeen höystö sai vielä pintaansa rucolaa, basilikaa ja tuoretta persiljaa. Höystön laitoin homman helpottamiseksi foliovuokaan ja se kypsennettiin parilaosion päällä. Tässä kaikki olivat nopeasti kypsyviä, niin tämäkin valmistui samaan aikaan muiden grillattavien kanssa. Muutaman kerran höystöä sekoitettiin kypsymisen aikana. Tomaattien kypsyessä antavat ihanaa kosteutta höystöön.

IMG_20230604_141728~2.jpg

Meillä on edelleenkin työnjako grillauksissa että minä esivalmistelen ja mies grillaa. Joskus pyytää kattomaan lihojen kypsyyttä tms, mutta eipä näihin hommiin enää vuosikymmenien jälkkeen tartte minun puuttua. Ainakin kun grillattava on semmoista mitä olllaan ennenkin laietttu.

IMG_20230604_142214~2.jpg

Ajattelin että höystöä olisi jäänyt kylmänä käytettäväksi toiseen juttuun, vaan mitään ei jäänyt. Niin oli hyvää.

IMG_20230604_143402~2.jpg

Nuo pekonittoma/maustamattomat parsat ovat Davelle.

IMG_20230604_143359~2.jpg

Vartaiden liha oli hirmuisen pehmeää/mureaa, kun ei ylikypsennetty niitä. Vielä kun sais tehtyä maustevoinkin ite, niin sais niitä makuja mitä haluaa. Näissä käytettiin kaupan valmista grillivoita.