IMG_20211102_195907.jpg

Kahvikakkujen missikisoja kaneli-omenaosekakku ei voittaisi, varsinkaan ilman koristeita. Me syödään kakut ihan tällaisenaan ja saa luvan kelvata niille, joitka kakkuja saavat. Kotitekjoiset omenasoseet käyvät näihin vallan mainiosti. Jos sose on kovin makeaa, kannattaa ohjeen sokerimäärää hieman pienentää. Ja jos ei tykkää rusinoista, jättää ne vaan pois. Suolaripsaus kannattaa ehdottomasti kakkuun laittaa terävöittämään makua. Tarkoitus oli kokeilla sitruuna lisämausteena, vaan tekovaiheessa unohin tyystin.

Kaneli-omenasosekakku

( tarvitset väh. 2 litran vuoan)

150 g voita (tai leivontamargariinia)

2 dl sokeria

2 isoa munaa

4½  - 5dl jauhoja ( jos sose löysää, isompi määrä)

2 tl leivinjauhetta

1 tl soodaa

½ tl suolaa

1 rkl kanelia (=3 tl, tämä määrä maistuu kakussa jo ihan reilusti)

2 tl vaniljasokeria

1 - 2 dl rusinoita -> jos ei tykkää, voi vaan jättää pois

2 dl omenasosetta (jos kovin makeaa, vähennä vähän sokerimäärästä)

Valmistaminen

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi.

Sekoita rusinat + kuivat ainekset keskenään.

Yhdistä rasva-sokerivaahtoon munat ja kuivat ainekset sekä omenasose.

Sekoita taikina tasaiseksi....ihan koneella saa sekoiottaa voimakkaasti vatkaten.

Paista voidellussa (jauhotetussa, käytin vehnäjauhoja, ruisjauhokin sopii tummaan kakkuun) isossa vuoassa 150-175 lämmössä noin tunnin ajan tavallisen uunin alimmalla tasolla.  Varmista kakun kypsyys tikulla.(kuiva tikku = kypsä kakku)

Anna kakun jäähtyä 5 min ja kumoa se sitten ritilälle tms.

Kakku vaan paranee maultaan, kun sen antaa tekeentyä muutaman päivän.

IMG_20211102_094913.jpg

Minun vanhat Matti ja Maija kakkuvuoat johtavat hyvin lämpöä ja laitan kahvikakut aina aluksi 150-160 asteiseen uuniin paistumaan. Taikinasta riippuen saatan vähän nostaa lämpöä, kun kakku on kohonnut täyteen mittaansa. Kahvikakkuja ei kannata laittaa liian kuumaan uuniin, sillä jos pinta ruskistuu liian nopeasti, kakku repeää pinnaltaan. Kahvikakku kohoaa niin kauan aikaa, kun sen sisälämpötila on 75 astetta. Jos sulla repeilevät kahvikakut, niin kokeileppas ninkin helppoa kikkaa, kun paistolämpötilan pienentämistä. Kakun repeily ei aina johdu liian kovasta taikinasta.

original_d8ef4cd8-e2ef-46bd-b0d9-eeefbfd

Halutessaan jäähtyneen kaneli-omenasosekakun pinnalle voi siivilöidä tomusokeria tai tekee sokeri-vesikuorrutusta ja siitä vaikka ohuita raitoja kakun pinnalle, niin kakku kaunistautuu.