CIMG5926.jpg

Kauan sitten tehty lihaperunalaatikko palsternakkalisällä ansaitsee pääsyn "muistiin", vaikkei niin hääppöisen näköistä olekkaan. Hyvää oli ja liha hautui ihanan pehmoiseksi ensin kattilassa ja sitten peruna- ja palsternakkaviipaleiden kanssa uunissa.

Liha-perunalaatikko palsternakkalisällä

500 g naudan paistia ( ulko- tai kulmapaisti käyvät)

9-10 dl vettä

(lihaliemikuutio)

paprikajauhetta (vajaa tl)

suolaa (aluksi kukkura tl...lisäilee sitten tarpeen mukaan)

mustapippuria myllystä oman maun mukaan

(suurukseksi 2 rkl vehnäjauhoja + 1 dl vettä....suurus  ei ole välttämätön... tämä määrä suurustaa lientä vaan ihan vähän)

2 isoa keltasipulia

7 kpl oikein isoja perunoita -> kuori + viipaloi

2 oikein isoa palsternakkaa -> kuori ja viipaloi lanteiksi

Valmistaminen:

Viipaloi liha pihvimäisiksi viipaleiksi ja ruskista paistinpannulla ja siirrä lihat kattilan

Lisää kattilaan vesi + mausteita ja hauduta lihaa miedolla lämmöllä noin tunti. Maistele tätä seosta ja arvioi suolaisuutta....

Lihojen hautumisen aikana kuori ja viipaloi/lohko sipulit. Freesaa sipulit paistinpannulla ja siirrä syrjään odottamaan laatikon kokoamista vuokaan.

(Mikäli suurustat lihan lientä niin kaada vesi-vehnäjauhosuurus kattilaan lihan hauduttua noin tunnin. Sekoita suurus kunnolla liha-nesteseokseen + kuumenna kiehuvaksi. Tarkista makua.)

Laita puolet perunoista ja palsternakoista uunivuokaan

Kaada liha-liemiseos vuokaan

Laita päällimmäiseksi vielä loput peruna- ja porkkanaviipaleet

Painene ruoan pintaa vähän lastalla tai soppakauhalla, jotta päällimmäisetkin peruna- ja palsternakkaviipaleet kastuvat  liemeen (tarvittaessa lisää tilkkanen vettä. Nestettä pitäisi olla sen verran että päällimmäiset viipaleet eivät ihan koknaan peity)

Kypsennä ruokaa uunissa 175 - 200 asteessa 1½ - 2 tuntia...kunnes peruna- ja palsternakkaviipaleet tuntuvat pehmeiltä.  Minä saatan kypsymisen aikan muutaman kerran painaa ruoan pintaa lastalla, jotta päällimmäinenkin kerros saa kosteutta.

Kypsentämisen loppupuolella voi vuokaan laittaa kannen/folion päälle ja uunin lämpötilaakin laskea... ja jos laatikosta näyttäs tulevan turhan kuivakkaa, voi kypsymisen aikana siihen lisätä lorauksen vettä/lihalientä kostukkeeksi.