Kauan sitten tehty lihaperunalaatikko palsternakkalisällä ansaitsee pääsyn "muistiin", vaikkei niin hääppöisen näköistä olekkaan. Hyvää oli ja liha hautui ihanan pehmoiseksi ensin kattilassa ja sitten peruna- ja palsternakkaviipaleiden kanssa uunissa.
Liha-perunalaatikko palsternakkalisällä
500 g naudan paistia ( ulko- tai kulmapaisti käyvät)
9-10 dl vettä
(lihaliemikuutio)
paprikajauhetta (vajaa tl)
suolaa (aluksi kukkura tl...lisäilee sitten tarpeen mukaan)
mustapippuria myllystä oman maun mukaan
(suurukseksi 2 rkl vehnäjauhoja + 1 dl vettä....suurus ei ole välttämätön... tämä määrä suurustaa lientä vaan ihan vähän)
2 isoa keltasipulia
7 kpl oikein isoja perunoita -> kuori + viipaloi
2 oikein isoa palsternakkaa -> kuori ja viipaloi lanteiksi
Valmistaminen:
Viipaloi liha pihvimäisiksi viipaleiksi ja ruskista paistinpannulla ja siirrä lihat kattilan
Lisää kattilaan vesi + mausteita ja hauduta lihaa miedolla lämmöllä noin tunti. Maistele tätä seosta ja arvioi suolaisuutta....
Lihojen hautumisen aikana kuori ja viipaloi/lohko sipulit. Freesaa sipulit paistinpannulla ja siirrä syrjään odottamaan laatikon kokoamista vuokaan.
(Mikäli suurustat lihan lientä niin kaada vesi-vehnäjauhosuurus kattilaan lihan hauduttua noin tunnin. Sekoita suurus kunnolla liha-nesteseokseen + kuumenna kiehuvaksi. Tarkista makua.)
Laita puolet perunoista ja palsternakoista uunivuokaan
Kaada liha-liemiseos vuokaan
Laita päällimmäiseksi vielä loput peruna- ja porkkanaviipaleet
Painene ruoan pintaa vähän lastalla tai soppakauhalla, jotta päällimmäisetkin peruna- ja palsternakkaviipaleet kastuvat liemeen (tarvittaessa lisää tilkkanen vettä. Nestettä pitäisi olla sen verran että päällimmäiset viipaleet eivät ihan koknaan peity)
Kypsennä ruokaa uunissa 175 - 200 asteessa 1½ - 2 tuntia...kunnes peruna- ja palsternakkaviipaleet tuntuvat pehmeiltä. Minä saatan kypsymisen aikan muutaman kerran painaa ruoan pintaa lastalla, jotta päällimmäinenkin kerros saa kosteutta.
Kypsentämisen loppupuolella voi vuokaan laittaa kannen/folion päälle ja uunin lämpötilaakin laskea... ja jos laatikosta näyttäs tulevan turhan kuivakkaa, voi kypsymisen aikana siihen lisätä lorauksen vettä/lihalientä kostukkeeksi.
Kommentit