IMG_20210511_120107.jpg

Minä tein kuvien leivonnaiset alla olevalla taikinaohjeella, mutta totttahan näitä malleja voi tehdä mistä tahansa sämpylä-/hiivataikinasta ja sarvimalli toimii vallan hyvin myös leivinjauheella tehtävissäkin.

Pakastimien tyhjennykset jatkuvat, siksi käytin taikinaa sekä kasvissosekeittoa, että pakastettua porkkanaraastetta. 

Porkkanainen hiivataikina sämpylöihin tai sarviin

1,2 litraa porkkanasosekeittoa + 3 dl hienoa porkkanaraastetta + jatkoksi maitoa ja vettä (kaikkia yhteensä siis 1,2 litraa)

75 g tuorehiivaa

4 tl suolaa (omaan makuuni olisi saanut olla enemmänkin)

(1 rkl sokeria, en laittanut, koska keitto oli makeahkoa omenan takia)

(noin 2 dl juustoraasteen loppuja)

4 dl kaurahiutaleita

6 dl hiivaleipäjauhoja

vehnäjauhoja -> pehmeä taikina

1 dl rypsiöljyä (tai sulattetua/pehmeää muuta rasvaa)

Tee pehmeä hiivataikina.

Kohota taikinaa 20 min.

Leivo sämpylöiksi tai sarviksi.

Kohota leivonnaiset.

Pintakäsittele halutessasi = voitele kananmunaseoksella tai vedellä tai piimällä... ja koristele siemenillä, juutoraasteella, hiutaleilla...

Paista 200-225 asteisessa uunissa 15-20 min leivonnaisen koosta ja uunin lämpötilasta riippuen. Älä ylipaista kuiviksi.

IMG_20210511_083532.jpg

Viimeinkin sain tehtyä sarvia kuvan mukaisella tavalla. Tämä tapa on hieman hitaampi,. mutta minusta tällä tulee kauniita. Liitoskohta näissäklin alas keskelle, niin eivät aukea.

Näihin hieraisin palleroiset kohoamaan heti taikinan valmistuttua. Ja sitten tein kuvan mukaisesti. Minulla on näissä täytteenä kinkkua (pippurikinkkua), juustoa, sipulin vihreitä varsia. Varsinkin jos laittaa löysää täytettä esim tuorejuustoa, kannattaa katsoa, ettei leikkaa suikaleita liian pitkälle, ettei täyte valu pellille.

IMG_20210511_093122.jpg

Kohonneet kinkku-juustoisarvet voitelin kananmuna (+ tilkka vettä) seoksella ennen paistamista. Kanssasyöjän toiveesta jätin "roskat" pois sarvien päältä.

IMG_20210511_120210.jpg

Ehottomasti jää tämäkin malli mulla käyttöön. Taidanpa tehdä ens pullapäivänä pullia tällä mallilla.

IMG_20210511_081735.jpg

Osasta taikinaa tein solmusämpylöitä.

IMG_20210511_090643.jpg

Solmut voitelin vedellä ja laitoin niiden päälle loput jämäjuustoraasteista.

IMG_20210511_093821.jpg

Olivat ihanan pehmoisia solmuja.

IMG_20210511_094633.jpg

Osasta taikinaa tein näitä helppote- ja nopeatekoisia sämpylöitä.

Taikinasta hierottu paksu pötkö leikataan viipaleiksi, kastetaan viipaleen toinen puoli jauhoissa/hiutaleissa ja laitetaan pellille kohoamaan jauhoinen piinta päällepäin.

IMG_20210511_094250.jpg

Melkein aina teen ekan pellillisen näitä vieläkin nopeampitekoisia sämpylöitä.

Kohonneesta taikinasta hierotaan ohut tanko, litistetään sitä hieman käsin, leikataan halutun mallisiksi paloiksi ja laitetaan samassa asennossa kohoamaan pellille. Neliö/kolmio/suorakaide tai jotain muuta mallia näiden väliltä.

IMG_20210511_095658.jpg

Yhteispotretti kaikista. Kappalemääräisesti ei tullut kauhean isoa määrää, sen verrsn kookkaita näistä tein.