Pitkästä aikaa leivoin muffinsseja. Appelsiineja on paljon käytettävänä, joten oli itsestäänselvyys, että mauksi valikoitui appelsiini. Oon minä paljon kauniimpiakin muffinsseja tehnyt, vaan tämmöistä aina välillä sattuu. Mielestäni kyllä mittasin ainekset tarkkaan. Oliskohan uuni ollu alussa turhan kuuma?
Edelleenkin tämä ohje on luotto-ohjeeni, millä teen monen makuisia muffinsseja. Siitäkin hyvä taikina, että ainekset vaan sekoitetaan.
Esim täältä löytyy pienempi ohje sitruunamuffinsseihin, mitä soveltaen makua antavan aineen suhteen, voi tehdä pienemmän määrän muffinsseja. Tuolla ohjeella tulee 12 kpl muffinssipellin syvennyksissä paistettuja muffinsseja.
Minulla oli nyt tarve isommalle määrälle muffinsseja, joten tein perusohjeen triplana. Vuoiksi tarvitaan 1 täys pakkaus = 24 kpl amerikan muffinivuokia.
HUOM! alla olevalla ohjeella tehden tulee 24 isohkoa muffinssia.
Appelsiinimuffinssit
(ohjeella tulee 24 kpl amerikan muffinivuokiin tehtyjä isohkoja muffinsseja)
Taikina:
10½ dl vehnäjauhoja (tällä kertaa korvasin tästä määrästä 2 dl perunajuhoilla)
4½ dl sokeria (tällä sokerimäärällä ei tule kovin makeita muffinsseja, makean persot voivat laittaa 1 dl enemmän)
2 rkl (eli 6 tl) leivinjauhetta
1rkl (=3 tl) vaniljasokeria
ripsaus suolaa
2- 3 iso appelsiinia (pese hyvin, raasta ohuesti oranssi kuori (löyhästi mitattuna vähintään 3 rkl) ja purista mehu ja siivilöi ja mittaa mehu)
3 dl maitoa + appelsiinimehua yhteensä, älä sekoita näitä, ettei maito juoksetu
300 g voita sulatettuna ja jäähdytettynä
6 kpl isoa kananmunaa
Koristelukuorrutus
4 dl tomusokeria
noin 4 rkl appelsiinimehua (huom! tällä määrällä tulee löysää kuorrutusta)
Kuorrutuksen pintaan ripoteltavaksi
Strösseleitä/nomparelleja (käytin Lemon&orange koristerakeita)
Valmistaminen
Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.
Lisää seokseen kaikki muut ainekset eli maito, munat, rasvasula, appelsiinimehu ja –kuori ja sekoita seos heti tasaiseksi. Älä kuitenkaan vatkaa sitä, ettei taikinaan tule sitkoa.
Jaa amerikan muffinssivuoat pellille (minä laitan alle leivinpaperin,. koska uunini paistaa pohjasta reilusti) Nostele taikina muffinssivuokiin esim. kahdella lusikalla. Täytä vuoasta max 2/3. Kts kuva.
(Mikäli käytät ohuita pienempiä paperivuokia, laita ne muffinssipellin syvennyksiin. Vaikka ohuita vuokia laittaisi pellille 2 päällekkäin, on tämä taikina sen verran löysää, ettei pidä kauniisti muotoaan.)
Paista isot muffinssit vähän alle 200 asteisessa uunissa 20 - 25 min.
Tarkkaile paistumista, uunit kun ovat niin erilaisia. Turhan kuiviksi ei näitäkään kannata paistaa. Tikulla voi kokeilla keskeltä kypsyyden, mikäli katsoo tarpeelliseksi. Kuiva tikku = kypsä muffinssi/kakku.
Koristele muffinssit jäähtyneinä.
Siivilöi kuorrutuksen tomusokeri ja löysytä se siivilöidyllä appelsiinimehulla mieleisen paksuiseksi. Minä laitoin sokerikuorrutuksen tarkoituksella aika löysäksi. Annostele sokerikuorrutusta noin 1 tl muffinssin keskelle ja ripottele nomparellit/strösselit kosteaan pintaan.
Eka pellillinen menossa uuniin. Amerikan muffinivuoka pitää hyvin muotonsa ihan näin pellilläkin paistettaessa, toisin kuin ohuet perus muffinssivuoat.
Eivät mitään kaunokaisia, mutta kaikki tulee kuitenkin syötyä.
Ystäväperheet saivat näitä osana ystävänpäivätervehdystä. Jäi näitä muutama meille itellekkin. Sen verran nämä ovat makuumme isoja, että kanssasyöjän kanssa yleensä puolitetaan yks kahvileiväksi, kun yleensä otetaan kahvilla ensin joku pieni suolainen.
Kommentit