CIMG9712.jpg

Näitä pikkuleipiä on tullut tehtyä viime kevään aikana aika monesti. Pikkuleivän muoto ja käytetty suklaa on vaihtunut aina kaappien sisällön mukaan. Ihan ekan kerran tein daimversiona ihan ohjeen mukaisesti. Alkuperäinen ohje on täältä. Tarjuska S kirjoittaa ottaneensa ohjeen joskus 90-luvulla Kodin kuvalehdestä.Iso kiitos ohjeesta. Pikkuleipiä voisi koristellakin suklaalla yms, vaan minä olen jättänyt ne ihan tällaisiksi. Käykää kurkkaamassa täältä koristeltuja versioita.

CIMG9714.jpg

Tässäpä ohje sellaisena mitä minä olen tehnyt....

Daim-pikkuleivät

(noin 50 kpl pienehköjä pikkuleipiä)

200 g voita (kannattaa laittaa ihan voita, jos vaan sen mausta tykkää)
1dl sokeria
1 muna
4 dl vehnäjauhoja (käytän puolikarkeaa)
2 tl leivinjauhetta
1 pussillinen Daim rakeita (100 g pss riittää...reilu dl)

1. Vatkaa huomeenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi esim. sähkövatkaimella (näyttää vaalealta, pehmeltä ja jos otat seosta hieman sormien väliin, ei siinä tunnu enää sokerikiteitä). Lisää joukkoon muna ja vatkaa voimakkaaasti sähkövatkaimella seos tasaiseksi. 

2. Sekoita kuivat aineet ja Daim rakeet keskenään ja sekoita ne taikinaaan.....ihan koneellä voi tämänkin vaiheen tehdä. Minä aina lopuksi sekoitan käsin, jotta tulee varmasti kaikki sekaisin.

3. Ota taikina jauhotetulle pöydälle (+ käsiin hieman jauhoja) ja hieraise siitä paksu tanko minkä jaat pienempiin osiin. Pyöritä jokaisesta osasta ohuempi tanko ja leikkaa ne tasakokoisiksi pikkuleipäaihioiksi. Pyöritä palat käsien välissä nopeasti palloiksi ja  laita ne pellille (laita 2 leivinpaperia päällekkäin)  ja paina pikkuleipiä hieman littanaksi (käsin tai esim jauhotetulla lasin pohjalla). 

4. Paista pikkuleivät vähän alle 200 asteessa uunin keskiosassa 10-15 minuuttia.... kauniin vaalean/kullan ruskeiksi. Jokaisen uuni paistaa eri tavalla, joten paistumista kannattaa seurata. Minäkin joudun joskus nostamaan pikkuleivät lopussa vielä yhden tason ylemmäksi saadakseni mieleisen paistopinnan. Minun uunit paistavat alhaalta reilummin, siksi laitan aina kaksi tai jopa kolme leivinpaperia päällekkäin.

5. Anna pikkuleipien jäähtyä ja pakkaa ne sitten rasiaan, lasipurkkiin tms. Säilytä pikkuleivät huoneenlämmössä. Tarvittaessa pikkuleivät voidaan myös pakastaa.

CIMG9703.jpg

Pikkuleipätaikinasta kannattaisi aina paistaa koepikkuleipä, jotta näkisi pikkuleivän leviämisen/lopputuloksen. Ekalla kerralla paistoin koepikkuleivän ja sen perusteella halusin painaa pikkuleipäpallosta matalammaksi saadakseni muodoltaan matalamman pikkuleivän. Sittemmin en ole enää koekakkuja paistellut käyttäessäni tätä ohjetta...

CIMG9705.jpg

Miksikö näistä sitten niin tykkäämme?

Kekijän kannalta ( eli meillä siis minun) taikinasta on helppo leipoa pikkuleipiä. Kun vaan malttaa tehdä taikinan kunnolla ja mitata aineet tarkasti. Jos malttaa antaa taikinan tekeytyä jonkin aikaa kylmässä tai vaikka ihan huoneenlämmössäkin, on sitä vieläkin helpompaa työstää pikkuleiviksi.

Maku....ihana, rapsakka, EI LIIAN MAKEA, vaikka sisältäävätkin daimrakeita. Periaatteessahan tämä on sama ohje mitä lumipallopikkuleivissä, näissä on vaan taikinassa sokeria puolta vähemmän.

CIMG9722.jpg

Meillä tykätään pienistä pikkuleivistä, siksi teen tästä annoksesta noin 50 kpl (alkuperäinen ohje noin 30 -35 kpl). Vaikkei meillä makeasta edelleenkään niin tykätäkkään, tyhjenee tämä rasia meilläkin aika nopsaan...