CIMG7786.jpg

Tein tarkoituksella reilusti perunamuusia leipomista varten. Ensin tein pieniä suolaisia peruna-kinkkupäällysteisiä piirakoita (laitan ohjeen myöhemmin) ja lopusta muusista tein pieniä juustoisia perunarieskoja.

Minä laitoin jauhoiksi kaura-, ohra- ja vehnäjauhoja, mutta jos haluaa tehdä rieskat esim. pelkästään vehnä- tai ohra jauhoilla, tulee niistäkin hyviä. Minä tykkään laittaa perunasoseen sekaan jotain lientä (vesi, maito, piimä), ettei rieskoista tule ihan niin perunaisia, toki jauhoja joutuu tällöin laittamaan enemmän.

Kuvan mukainen määrä pieniä juustoisia perunarieskoja valmistui alla olevalla ohjeella.

Juustoiset perunarieskat

(27 pientä ohutta rieskaa, rieskan halkaisija 9 cm)

5 dl perunasosetta

3 dl vettä (tai maitoa, piimää)

1 kananmuna

1½ tl leivinjauhetta

1½ tl suolaa

3 dl juustoraastetta

2 dl kaurajauhoja

2 dl ohrajauhoja

reilu 2 dl vehnäjauhoja

Sekoita perunasoseen joukkoon ensin vesi (esim pallovatkain).

Lisää kananmuna, suola, juustoraaste ja kaurajauho-leivinjauheseos. Sekoita tasaiseksi.

Lisää ohrajauhot ja vehnäjauhoja, kunnes tulee pehmeä taikina. Minä laitoin reilun 2 dl vehnäjauhoja.

Muotoile jauhojen avulla pieniksi rieskoiksi (käytän leivinpaperia pellillä). Jätä rieskoihin paksuutta, sillä ne ohenevat kypsyessään. Pistele rieskat vaikka haarukalla, jos ei muuta välinettä ole.

Paista rieskat kuumassa uunissa (uunin lämpötila täysillä) ruskeatäplikkäiksi. Minä paistan omassa uunissani keskitasossa, niin pohjakin ehtii paistua hyvin.

CIMG7750.jpg

Vaikka leivinpaperi hieman tummuukin, niin käytän sitä rieskojen alla. Vähän ripsautin ohrajauhoja 9 kohtaan paperin päälle, annostelin taikinan kahdella lusikalla, taas jauhoja hieman päälle ja sitten vaan kevysti taputtaen rieska mieleisen paksuksi.

CIMG7752.jpg

Vähän isompiakin rieskoja olisi pellille (minulla on 50 cm uuni) 9 kpl mahtunut, mutta halusin pitää rieskojen koon pienenä. Haarukalla pistely ja rieskat paistumaan kuumaan uuniin.

CIMG7758.jpg

Minä paistan rieskat vanhan uunimme keskitasossa, niin pohjakin ehtii paistua oikein kunnolla. Noin 10 minuuttia olivat rieskat paistumassa. uunimme kytkimen mukaan lämpötilan pitäisi korkeimmillaan kohota 300 asteeseen, vaan en usko sen ihan niin korkeaksi tulevan. Hyvin siinä kyllä karjalanpiirakat ja rieskat paistuvat.

CIMG7765.jpg

Rieskat laitoin paistumisen jälkeen pieniin kasoihin ja liinan päälle, niin ne pehmenivät nopeasti.

CIMG7782.jpg

Näppylärieskaksi eräs pikkuneiti nimesi tällaiset rieskat aikoinaan. Sekin on oikein passeli nimi näille. Nämä rieskat olivat vielä seuraavanakin päivänä hyvän pehmeitä.