WP_20160916_011.jpg

Koko Suomi leipoo ohjelmassa tehtiin eräässä jaksossa teknisenä tehtävänä hasselpähkinälle maistuvia budabest-leivoksia. Siitä lähtien näitä leivoksia on tullut tehtyä aika usein. Joskus aikoinaan kuvittelin näiden olevan kovinkin monimutkaiisa tehdä, vaan ihan simppeleitähän nämä ovat. Ihan perinteisiä yleensä teen eli täytteseen kreemi-kermavaahto ja mandariini. Tokihan muutkin täytteet käyvät, mutta ovatko ne enää budabestleivoksia, onkin eri juttu... Joskus jätän käärötortuksi/käärötorttukakukais ja jokainen leikkaa haluamansa kokoisen palan.

Ainesuhteet ovat muutoin samat kuin alkuperäisessä, mutta täyteeseen laitan yleensä vähän enmmän vaniljakreemijauhetta ja lisämakeutta kaipaan ehdottomasti täytteeseen, vaikken makean perso olekkaan... eikä sitruunamehulorauskaan pahitteeksi täytteeseen ole.

WP_20160916_002.jpg

Täältä löytyy siis alkuperäinen ohje. Minä kaipaan täytteeseen ehdottomasti lisää makeutta, joten lisään kreemi-kermaseokseen yleensä sekä vaniljasokeria että tavallista hienoa sokeria. Lisäkirpakkuutta täytteeseen antamaan lorautan usein sitruunamehua 

Tässäpä ohje miten minä budapest-leivokset teen...

Budapest-leivokset

Pohja

150 g valkuaisia
130 g siro sokeria (lisätään valkuaisvaahtoon kahdessa erässä)
60 g hasselpähkinärouhetta
60 g hasselpähkinäjauhetta
20 g maizenaa (=maissitärkkelysjauhetta)

Täyte

30 g vaniljakreemijauhetta (minä laitan yleensä vähän enemmän)
100 g vettä
300 g vispikermaa vaahdotettuna

makeutta = sokeria (hienoa sokeria ja vaniljasokeria) täytteeseen oman maun mukaan

(loraus sitruunamehua antamaan täytteelle lisää terävyyttä?)

Täytteen päälle levitettäväksi

200 g säilykemandariinilohkoja (vähän enemmän?)

Koristeluun

suklaata (tai tummaa kaakaojauhetta)

tomusokeria

 

Valmistaminen

Laita ihan ekaksi uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Vaahdota valkuaiset ja puolet sokerista.

Vispaa valkuaisvaahtoon toinen erä sokeria.

Sekoita hasselpähkinäjauho, hasselpähkinärouhe ja maizena keskenään ja sekoita varovasti valkuaisvaahdon joukkoon.

Pursota massa leivinpaperin päälle sormenpaksuisiksi nauhoiksi vieriviereen pellin pituiseksi pohjaksi. ... pursotinpussiin/paksuun muovipussiin ei tarvitse laittaa mitään tyllää/terää. (Minä en ole koskaan saanut riittämään taikinaa koko pellin alalle, mutta valmiista kääritystä leivosrullasta tulee kyllä ihan riittävän paksu. Joskus vielä kokeilen suurentaa pohja-ohjetta hieman,, jotta riittää koko pellille.)

Paista pohja 175 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia siten, että keskusta jää hieman pehmeäksi ja pinta kuivaksi....värin pitää olla hennosti vaalean ruskea.

Käännä pohja ylösalaisin ja poista leivinpaperi.

Valmista täyte.

Valmista vedestä ja vaniljakreemijauheesta vaniljakreemi.... saa olla paksua. Sekoita kreemiin vaahdotettu kerma. Mausta seos sokereilla (ja sitruunamehulla). Maistele.

Levitä kermatäyte pohjan päälle. Ripottele päälle hyvin valutetut mandariinilohkot.

Rullaa pohja tortuksi....jätä liitoskohta alas keskelle.

Koristele torttu sulatetulla suklaa raidoilla ja anna tortun jähmettyä hetkinen viileässä. Jos ei halua laittaa suklaata voi leivosten päälle tarjollepanovaiheessa siivilöidä tomusokeria ja tummaa kaakaojauhetta

(Siivilöi tomusokeria suklaalla koristellun tortun päälle tarjollepanovaiheessa.)

Leikkaa 4 - 5 sentin paloiksi.

 

WP_20160916_008.jpg

Täältä löytyy Valion ammattilaisten ohje  budapest-leivoksiin (mandariini-persikkatäyte)

Ja täällä on Dansukkerin ohje missä ainekset ovat tilavuusmittoina. Täytteenä valkosuklainen rahkaseos-mango/persikkatäyte.