IMG_20210831_160641.jpg

Tämän omena-rahkapiirakan alkuperäinen ohje on Valion sivuilta.

Joitain pieniä maustamismuutoksia tein (lisäsin pohjaan kardemummaa ja suolaa) ja rahkaseoksen hyytymistä en rohjennut jättää yhden munan varaan, vaan laitoin toisen munan lisäksi.

Minä tein ohjeella pienimmälle reunalliselle pullapellille mitä multa löytyi. Sen pohjan mitat ovat 32 x 34 cm ja ohjeella tehden tuli kuvan paksuista piirakkaa.

IMG_20210831_161228.jpg

HUOM! jos peltis on yhtään isompi, niin malta suurentaa ohjetta, niin että tulee kunnollisen paksua piirakkaa. Tai eti huuskollistasi joku muu lasagnevuoka tms, mikä olis suurinpiirtein mittojen mukainen.

Tässäpä ohje, miten minä omena-rahkapiirakan tein.

Omena-rahkapiirakka

(pellillinen, pellin koko 32x34 cm)

Pohjataikina:

150 g voita sulatettuna

3 dl sokeria

1 dl ruokakermaa

1 dl maitoa

2 isoa kananmunaa

6 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

1-2 tl jauhettua kardemummaa (laitoin lähes 2)

Raakan pohjan päälle:

omenalohkoja (minulla kotimaisia aika isoja 7 kpl, en kuorinut)

sokeria 1-2 rkl (omenien happamuus?)

kanelia noin 1 tl

Rahkaseos päällimmäiseksi:

250 g maitorahkaa

1 dl ruokakermaa

2 isoa kananmunaa

½ dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

Valmistaminen:

Valmista pohjataikina: Sekoita voisula, suola, sokeri, munat, kerma ja maito. Lisää jauho-leivinjauheseos ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina leivinpaperoidulle pellille.

(minä laitan 2 paperia päällekkäin, jos piirakka on paksu ja joutuu olemaan uunissa pidempään, kuten tämä piirakka)

Pese, (kuori) ja lohko omenat (siemenkota pois) ja levitä ne limittäin raakan pohjan päälle. Ripottele kanelia ja sokeria mausteeksi.

Sekoita rahkaseoksen aineksista tasainen seos ja kaada se omenalohkojen päälle tasaisesti joka paikkaan.

Paista piirakka 175-200 asteisessa uunissa 35-45 min, uunin keskiosassa. (uunisi tuntien).

Anna piirakan jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista.

IMG_20210831_142558.jpg

IMG_20210831_150949.jpg

IMG_20210831_154848.jpg

Heti lämpimänä piti tietenkin koepala maistella, että voiko ystävän kutsua hakemaan tätä heillekin iltakahveille.

Hyvää ja mehevää peruspiirakkaa ohjeella tuli. Onneksi laitoin kardemumman ja suolan pohjaan, muuten olis makuumme ollut pliisua.