CIMG8678.jpg

Olutpiirakka on ollut kokeiltavien listalla jo pitkään. Ihan ekan kerran taisin huomata ohjeen täällä jo vuosia sitten.  Esim Reseptinä rakkaus- blogissa tätä on tehty samoin kuin Suklaasilmät-blogissa. Myös Kinuskikissa näyttää kokeilleen tätä.

Tutkailin muitakin olutpiirakan ohjeita netin syövereistä ja joitakin eroavuuksia ohjeissa löysin...vähän saman tapaisia mitä oli itsekin miettinyt syötyäni piirakkaa. Joissakin ohjeissa on esim laitettu vähän öljyä pohjataikinaan ja täytteen jauheliha- ja sipulikeittomäärä mausteineen vaihtelee ohjeista riippuen. Myös kasviksia jotkut ovat laittaneet täytteeseen jauhelihan lisäksi. Tai täyteeksi onkin laitettu kinkkua + auraa + ananasta tai maustettua tonnikalasäilykettä.  Onkohan kukaan laittanut vähän kohotusainetta pohjaan? Ja ihan toisen sorttistenkin olutpiirakoiden ohjeita netistä löytyy vaikka kuinka monta. Pitää niitäkin kokeilla tulevaisuudessa.

Tällä kertaa tein samaisella ohjeella mitä mainitsemani blogistit....laitan sulkuihin muutosehdotuksia, jotta muistan itekkin edes harkita niitä ens kerralla käyttäessäni tätä ohjetta olutpiirakkaan.

Minä tein ohjeella 50 cm uunin pellille, eikä piirakka kauhean paksua pohjaltaan tullut sittenkään. Ehottomasti suurentaisin pohjan määrää isommalle pellille. Täytettä taasen oli minun makuuni aika reilusti ja aika ärtsynkin makuista se oli...

Olutpiirakka

(50 cm uunin pellille....pellin koko  32x34 cm)

Pohja:

2 kananmunaa

1 tölkki (33cl) olutta

½ tl suolaa

4 dl vehnäjauhoja

Täyte:

400 g naudan jauhelihaa

1 rkl kuivattua oreganoa (tai pitsamausteta, kuten minä laitoin)

mustapippuria oman maun mukaan (noin ½ tl)

noin 70 g tomaattipyrettä (riittäskö vähemmänkin? tai sitten mulla hurahti tuubista vähän enmmän...)

200 g kermaviiliä

1 pussi (n.64 g) sipulikeittoaineksia (käytin ranskalaisen sipulikeittopussillisen missä on 53 g)... tätä määrää vähennän ens kerralla?

Pinnalle:

n. 150 g Emmental juustoraastetta (ensi kerralla laitan hieman vähemmän ja jotain muuta juustoa....ihan vaikka pitsajuustoseosta)

 

Tee ensin täyte. Ruskista jauheliha kuumalla paistinpannulla. Lisää ruskistuneen jauhelihan joukkoon mausteet ja sen jälkeen kaikki loput raaka-aineet ja sekoita täyte sekaisin.  Laita sipulikeittoaineksia varovaisesti ja maistele seos mieleiseksesi. Minä laitoin koko sipulikeittopussillisen ja mielestäni vähempikin olisi riittänyt.

Valmista pohjataikina rikkomalla ensin kananmunien rakenne vatkaimella, lisää sitten joukkoon olut ja suola. Sekoita viimeisenä joukkoon vehnäjauhot. Sekoita kunnes taikina on tasaista ja kiiltävää. Kaada taikina leivinpaperin päälle reunalliselle pellille tai käytä hyvin voideltua peltiä ilman paperia.

Lusikoi/ripottele täyte pohjataikinan päälle suurehkoina kokkareina. Täytteen levitysvaiheessa tuntui sitä olevan aika reilusti, vaan hyvin se tuohon päälle meni. (Joillakin oli ohjeissaan jopa 500 g lihaa/pelti) Ripottele lopuksi pinnalle juustoraaste.

Paista piirakkaa 200 asteessa noin 25 minuuttia. Tsekkaa että piiras paistuu myös pohjalta.

CIMG8650.jpg

Pohja pellillä odottamassa täytteen ja juustoraasteen ripottelemista pinnalle. Täytteen makua kannattaa maistella, joten jos ei tykkää kovin voimakkaasta, niin ei kannata hurauttaa koko sipulikeittopussillista heti kättelyssä jauhelihan sekaan.

CIMG8652.jpg

Mulle piisais vähemmänkin juustoraastetta, vaan laitoinpa nyt kuitenkin kaiken 150 g.

CIMG8663.jpg

CIMG8673.jpg

Maistuuko olut piirakassa?

Jos en olis tiennyt pohjassa olutta olevan, en kyllä olis sitä arvannut. Pikkanen makuhäivähdys maistuu jostakin erilaisesta.... omaan makuuni sipulikeittoaines peitti muita makuja turhan paljon....vai johtuikohan tuo sitten käyttämästäni ranskalaisesta sipulikeittoaineksista? Pitää kokeilla ensi kerralla jotain muuta.Tiedä häntä....ihan vapaa-ehtoisesti kaikki aikuiset söivät piirakkaa niin lämpimänä kuin ihan kylmänäkin.Kyllä  tämä on ihan varteenotettava vaihtoehto suolaiseksi piirakaksi....vai onkohan tämä suolainen pannukakku?. Jos innostutte kokeilemaan, niin maistelkaa ja mutuskelkaa täytteen sipulikeiton määrää oman maun mukaiseksi. Pienimmillään jossakin ohjeessa oli maustamisessa käytetty sipulikeittoaineksia vain 1/3 pussillisesta.

Vaikka kaikenmoista kirjoittelinkin tästä ohjeesta, aion siis tehä tätä ehottomasti uudemmankin kerran.  Vähän aion  muokata ohjetta eri uskoon, joten myöhemmin tulee sitten toinen versio olutpiirakasta.