CIMG9571-normal.jpg

Monissa blogeissa on ollut nyt lähiaikoina juurellisia kaiken sortin taikinoita ja niistä tehtyjä leivonnaisia.... minä en ole osallistunut mihinkään ohjeellani, vaan tein muuten vaan pitkästä aikaa sämpylöitä juuritaikinasta. Ihan perussellaisia.

Sämpylöiden ohje on otettu täältä, pieniä muutoksia tein ohjeeseen.

Kaurasämpylät (juureen tehty taikina)

Juuri
6 dl vettä
25 g tuorehiivaa
5 dl vehnäjauhoja

Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva. Lisää jauhot ja peitä kulho. Anna juuritaikinan käydä huoneen lämmössä vähintään 2 tuntia..... tai yön yli, kuten minä tein. Juuri on valmis, kun taikina kuplii ja tuoksuu happamalle.


Sämpylätaikina
2 tl suolaa
½ dl rypsiöljyä
2 dl kaurahiutaleita
n. 5 dl vehnäjauhoja
2 dl hiivaleipävehnäjauhoja

Sekoita juuritaikinaan suola, rypsiöljy ja kaurahiutaleet. Anna turvota hetki. Lisää loput jauhot ja vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Peitä leivinliinalla ja anna kohota ½ tuntia lämpimässä paikassa.

Leivo kohotetusta taikinasta n.20 kpl halutun mallisia (pyöreitä, soikeita, kolmioita, solmuja, tyynyjä ) sämpylöitä. Nosta uunipellille leivinliinan alle kohoamaan lämpimään paikkaan n. ½ tunniksi. Voitele kohonneet sämpylät vedellä ja viillä pintaan koristeet, jos haluat. Paista sämpylöitä 200 - 225 asteisessa uunissa n.15 minuuttia. Älä peitä kuumia sämpylöitä mikäli haluat rapean pinnan säilyvän.

 

CIMG9574-normal.jpg

Minä leivoin osasta ihan vaan soikeita sämpylöitä

CIMG9579-normal.jpg

....ja osasta taiinaa hieroin pötkylän mitä taputelin pikkasen litanammaksi ja siitä vaan leikkasin kolmion mallisia palja ja laitoin ne pellille kohoamaan.

Myös tämän malliset sämpylät ovat ihan kivan näköisiä.