CIMG0646.jpg

Jos facen leivontaryhmiä on uskominen, taidettiin joulun jälkeen aika monessa huushollissa tehdä porkkanasämpylöitä upottaen niihin porkkanalaatikkojen jämät. Meillä ei porkkanalaatikkoakaan jäänyt leivontaan, tosin yksi rasiallinen on pakastimessa myöhenmpää käyttöä varten. Ihan lisäkeruokana se syödään jonkin tavallisen kastikkeen tai pihvien seurana.

Porkkanoita käytämme paljon, vaan joskus niitä aina kertyy jääkaappiin turhan paljon, joten silloin ne laitetaan raasteena pakastimeen. Hienompaa porkkanaraastetta porkkanakakkua/piirakkaa vasten ja karkeampaa sämpylöitä ja haudutettua juuresraastetta varten. Käytin näihin superpehmeisiin porkkanasämpylöihin noin 5 dl karkeaa raastetta. Koska raaste oli vielä hieman kohmeista, lämmitin/kypsensin sitä muutaman minuutin mikrossa.

CIMG0631.jpg

Ihanan pehmoiset porkkana-kaurasämpylät

(minä tein tästä  taikinamäärästä 30 kpl sämpylöitä -> 2 pellillistä ja kokeilumielessä paistoin 4 sämpylää airfryerissä)

Taikina:

9 dl nestettä (laitoin 5 dl maitoa ja 4 dl vettä)

noin 5 dl porkkanaraastetta (minulla pakastettua karkeaa, mikrossa hieman pehmitettyä)

50 g tuorehiivaa

1 rkl tummaa siirappia (tai hunajaa tai sokeria)

4 tl suolaa (eikä sämpylät ole yhtään liian suolaisia, enemmänkin voisin laittaa + 1 tl)

5 dl kaurahiutaleita

noin 3 dl hiivaleipävehnäjauhoja (tai tämäkin määrä vehnäjauhoja)

vehnäjauhoja -> pehmeä taikina (minulla meni noin 14 dl)

 1 - 1½ dl rypsiöljyä (tai muuta rasvasulaa)

Valmistaminen:

Jos porkkanaraaste on karkeaa ja kovin kylmää/kohmeista, laita se lämpenemään mikroon muutamaksi minuutiksi.

Kuumenna nesteet 37 asteiseksi.

Lisää nesteeseen hiiva, suola, siirappi ja sekoita sekaisin kunnes hiiva on liuennut.

Lisää seokseen porkkanaraaste (jos olet kuumentanut sitä, tarkiste ettei se ole liian kuumaa),

kaurahiutaleet, hiivaleipäjauhot ja öljy.

Alusta pehmeä taikina vehnäjauhoilla. Älä laita kaikkia jauhoja kerralla, vaan jätä ensin pari dl laittamatta ja tarkista taikinan pehmeys. Minä alustan tällaise taikinat ihan vaan käsin, monestakin eri syystä. Jos ei aio pyöritellä sämpylöitä, voi taikinan jättää vieläkin pehmeämmäksi.

Kohota taikina lämpimässä vedottomassa paikassa peitettynä 15 - 20 min.

Leivo sämpylöiksi. Tällä kertaa hieraisin sämpylät pyöreiksi. Voit myös hellästi hieroa tangon ja leikata sen paloihin ja nostaa ne pellille ihan ilman pyörittelyä.

Kohota sämpylät hyvin, peitettynä lämpimässä paikassa. Minä laitan ekan pellillisen aina lämpimän uunin päälle, liina ja muovi päälle, niin kohoaa nopeasti.  Toinen pelti pikakohoaa tilskialtaan päällä, missä on lämmintä vettä.

Paista sämpylät tavallisen uunin keksitasossa 200-225 asteen lämmössä noin 15 min, kunnes saaneet kauniin värin ja tuntuvat kevyiltä. Älä ylipaista.

Minä paistoin sämpylät ihan pikkasen alle 200 asteisessa uunissakiertoilmalla, aikaa meni reilu 20 min. Tosin tarkistelin niitä turhankin usein ja silloin tietenkin paisto keskeytyy. Nämä olivat eka paistettava kiertoilmalla meidän uudessa uunissa. Näppituntuma pitää omaan uuteen uuniin saaha.

CIMG0638-001.jpg

Ihan eivät kaikki sämpylät ole prikulleen saman värisiä, kun paistoin kiertoilmalla, vaan eipä tuo meitäole syödessä haitannut. pääasia, että ovat kypsiä.

Nämä sämpylät olivat siitäkin jänniä, että vielä 2 päivää muovipussissa oltuaankin olivat oikein pehmoisia, ihan kun vastatehtyjä. Vaikka sämpylöitä on tullut elämän aikana aika paljon tehtyä, ei vaan kaikista oo semmosia tullu.

CIMG0648.jpg

Halusin kokeilumielessä kypsentää muutaman sämpylän airfryerissä. Sämpylät olivat ihan yhtä hyvin kohonneita laittaessani ne pari minuuttia kuumentuneeseen laitteeseen. Meidän laitteessa ilmanvaihto alaosassa sen verran heikkoa, etä kun haluan ruskean hyvän paistopinnan myöspohjalle, on tämäkin tuote käännettävä pohja päällepäin muutamkais minuutiksi. Yhteensä sämpylät paistuivat 11 minuuttia.

CIMG0655.jpg

Tästä näkyy airfryerissä paistetun sämpylän sisärakenne. Ihan ok ja kypsä, pehmeä, myös päältä muutaman minuutin kuluttua, vaan edelleenkin olen sitä meiltä, ettei airfryeriinkään ihan kaikkea vartavasten tartte laittaa kypsymään, ainakaan pönttömalliseen. Jäi kooltaan pienemmäksi, mitä uunissa paistetut.

CIMG0709.jpg