IMG_20220402_101511.jpg

Tämän juustokakun/piirakan ohjeen  olen otanut täältä.

Suurempia muutoksia en ohjeeseen tehnyt, täytteeseeen lisäsin sitruunaisuutta. Minä tein kakun/piirakan piirakkavuokaan, minkä halkaisija päältäpäin mitattuna on 27 cm (ja sisäpohja alhaalta mitattuna 24 cm), joten minulla leivonnaisesta ei tullut kovin paksu.

Tässäpä ohje miten minä salted caramel cheese cake piirakan tein.

Salted caramel cheese cake piirakka

Pohja:
180g  digestive-keksejä (13 kpl keksejä)

85 g voita

Täyte:
400 g maustamatonta tuorejuustoa (huoneenlämpöisenä, laitoin 200 g violaa ja 200 g philadelphiaa)
1½ dl sokeria (ens kerralla laitan ihan vähän vähemmän)
1 tl vaniljasokeria
1 -2 rkl sitruunamehua (laitoin isomman määrän + vielä hieman ohutta sitruunan kuoriraastetta)
ripaus suolaa
2 isoa kananmunaa
1 rkl valkoisia maissitärkkelysjauhoa

Kinuski:
1 dl fariinisokeria
1 3/4 dl kuohu- tai vispikermaa (laitoin vispiä)

Päälle tarjoiluvaiheessa
sormisuolaa (Huom! jos ei halua sormisuolaa käyttää, kannattaa päälyskinuskiin laittaa ripsaus ihan tavallsita suolaa, taittamaan makeutta ja hyvä tulee näinkin tehden)

Valmistaminen:
Laita uuni kuumenemaan 160 asteeseen. Laita rypistetty leivinpaperi piirakkavuokaan (tai voitele irtopohjavuoka, halkaisija noin 25 cm)

Valmista pohja: Hienonna keksit (minä nuijin ne vaan kulhossa), sulata voi, sekoita keskimuru ja voisula keskenään ja painele vuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa noin 12 minuuttia, kunnes se on saanut hieman väriä. Ota uunista ja anna hieman (5 min) jäähtyä.

Valmista täyte: Vatkaa tuorejuusto sähkövatkaimella tasaiseksi. Lisää sokeri ja vatkaa taas tasaiseksi kunnes sokeri on liuennut. Lisää vaniljasokeri, sitruunamehu ja -kuori ja suola. Sekoita tasaiseksi.

Lisää kananmunat yksitellen seokseen ja sekoita jokaisen jälkeen tasaiseksi. Lisää lopuksi (siivilän läpi) maissitärkkelys ja sekoita täyte tasaiseksi.

Kaada täyte esipaistetun hieman jäähtyneen pohjan päälle.

Paista 30-40 minuuttia uunin keskitasolla, kunnes pinta ei enää kiillä, eikä hylly. Anna piirakan jäähtyä. Tarkkaile paistumista, uunit kun paistavat niin eri tavalla.

Valmista kinuski piirakan pinnalle: Keitä kermaa ja fariinisokeria kattilassa hiljalleen (pitää kiehua, kuplia koko ajan, että nestettä haihtuu) välillä sekoittaen, kiehumisaika on noin 10-15 minuuttia. Minulla kinuski oli valmista jo 8 minuutin reilulla kiehumisella. Kiehumisvoimakkuus ja kattilan laakeus vaikuttavat kinuskin muodostumiseen. Varo, ettet tee liian kovaa kinuskia. Kun kinuski kiehuu voimakkaasti, tulee siihen ilmakuplia, vaan ne saa pois, kun nostaa kattilan pois kuumalta levyltä ja sekoittaa rauhallisesti kinuskia. Samalla näkee todellisen paksuudenkin. Kokeile ensin laittaa pisara kinuskia jäähtyneen piirakan päälle, jos pisara pitää muotonsa kinuski on valmista. Anna kinuskin jäähtyä noin minuutti rauhallisesti sitä sekoitellen ja kaada sitten juustopiirakan päälle. Tasoita pinta.

Anna kakun tekeentyä jääkaapissa pari tuntia - yön yli. Periaatteessa kakku on valmis kinuskin jäähdyttyä.

Ripottele sormisuolaa kakun päälle juuri ennen tarjoilua.

IMG_20220401_181601.jpgIMG_20220401_190413.jpg

Minulla pohja paistui 40 min. Tutkailin kyllä jo ekan kerran puolen tunnin paiston jälkeen, vaan keskiosa tuntui liian pehmoiselta ja ihan selkeästi kiilsi, joten jatkoin kypsentämistä. Jäähtyessään piirakka voi hieman laskeutua, joten sitä ei kannata säikähtää. Tuleepahan hyvä syvennys kinuskille.

original_17375d7f-e74a-412d-b488-216a071

Minulla piirakka oli jääkaapissa ilman mitään suojaa yön yli. Katoin vaan, ettei ollut mitään tuoksuvaa jääkaapissa mikä olis antanut sivumakuja piirakkaan.

IMG_20220402_101606.jpg

Hyvin sai yksin siirrettyä piirakan kokonaisena isolle lasilautaselle. Kallistin vuokaa ja vetäisin paperin kanssa piitrakan lasilautaselle, varmisti lastalla, että pohja on paperista irti ja sitten vaan hiljaa hivuttaen vedin paerin pois piirakan alta.

Hetihän tätä piti maistella. Pikkuinen suolamäärä pinnalle ja maistelemaan. Makeaahan tämä on, joten isoa palaa ei tarvita tyydyttämään makeanhimoa.