IMG_20210416_131501.jpg

Olen lähiaikoina tehnyt karjalanpaistilihoista montaa muuta ruokaa kuin perinteistä karjalanpaistia.

Tällä kertaa lihoista valmistui noin 4 tunnin haudutuksen jälkeen oikein murakka lihapata/kastikeruoka haudutuspadalla tehtynä. Kummaksi tätä nyt sitten haluaakaan nimittää. Suurusta laitoin lopussa, vaan kastikeosuutta ruoassamme oli aika vähän ja sekin sakeaa, kuten meillä yleensäkkin. Jos ei tykkää laittaa suurusta, niin jättää sen vaiheen vaan pois.

Minä hauduttelin taaskin ruoan haudutuspadan high-toiminnolla, vaan jos haluaa käyttää low-toimintoa, niin sitten pitää haudutusaikaa vaan pidentää.

Sipulit lisäsin kahdessa erässä, koska halusin valmiissa ruoassa selkeästi näkyvän sipulia. Jos ei tämä ole tärkeä pointti itselle, voi sipulit laittaa molemmat heti alussa pataan.

Tällaisella ohjeella ruoka meillä valmistui.

Lihapata/-kastike karjalanpaistilihoista (kypsytys haudutuspadalla)

500 g karjalanpaistilihoja (+ rasvaa lihojen ruskistamiseen)

1 iso keltasipuli lohkoina

suolaa (aluksi vajaa 1 tl)

1 lihafondi (tai kuutio murustettuna)

1 tl soijakastiketta

½ tl paprikajauhetta

mustapippuria myllystä rouheena (ainakin 6 kierrosta)

vettä (sen verran, että ainekset melkein just peittyvät padassa)

-----------------

2 -3 isoa kuorittua porkkanaa paksuina lantteina (minä laitoin 3, koska halusin ruokaan reilummin porkkanaa)

1 oikein iso keltasipuli lohkoina

-----------------

ruskeaa maizenasuurusta

kermaa/ruokakermaa (laitoin 1dl kuohua)

Valmistaminen:

Ruskista lihat oikein kuumalla paistinpannulla (käyttäen rasvaa tai sitten et) ja laita lihat haudutuspataan. Lisää sekaan kaikkia mausteita, sipulilohkot ja vettä (minä kuumennan veden yleensä keittimellä, niin vähän nopeuttaa) sen verran, että ainekset juuri ja juuri melkein peittyvät. Sekoita.

Hauduta high-asennolla 2 tuntia, lisää sitten porkkanalantit ja toinen sipuli ja jatka hauduttamista 1½ - 2 tuntia. Tarkista nestemäärä porkkanoiden lisäämisen jälkeen.

Tarkista lihan kypsyys tummasta naudanlihasta. Laita sekaan maizenasuurustetta ja sekoita varovaisesti nostellen esim. lusikalla.  Lisää kerma ja jatka hauduttamista noin ½ tuntia.

Tarkista vielä maku.

IMG_20210415_192846.jpg

Tuntui että ruokaa on vaan pikkasen padan pohjalla, vaan onhan padan tiulavuus 3,2 litraa.

IMG_20210416_131519.jpg

Meillä ohjeen määrästä lihapataa tehtiin 4 annosta.