CIMG1621-normal.jpg

Eilen kauppareissulla yhytin kaupasta unkarilaista varhaiskaalia, joten eipä tarvinnut kauaa miettiä mitä tekisin ruoaksi. Lihaksi valitsin vaihteeksi savupotkan ja naudan jauhelihaa. Viimeksi tein kaalipataa karjalanpaistilihoista.

Punainen pata oli jälleen käytössä...

 

Vienosti savun makuinen kaalipata varhaiskaalista

400 g naudan jauhelihaa

tilkka öljyä padan pohjalle

pieni possun savupotka tai isosta puolet

2 keltasipulia lohkoina

3 isoa porkkanaa kuorittuna ja viipaloituna

1,4 kg varhaiskaalia (unkarilaista) leikattuna pieniksi suikaleiksi tms.

vettä ( aluksi n. 3 dl....sitä on helppo lisätä)

lihaliemikuutio (1 kpl)

soijakastiketta (n.1 rkl)

paprikajauhetta (n. 1 tl)

mustapippurirouhetta (n. 3/4 tl)

siirappia (2-3 rkl)

kuivattua meiramia (n.1½ tl)

suolaa oman maun mukaan

( voita nokare...antamaan täyteläisyyttä makuun)

Ruskista jauheliha padan pohjalla ja laita sipulitkin sekaan kuullottumaan. Lisää sekaan savupotka, porkkanaviipaleet, mausteet ja vesi. Hauduta porkkanat puolikypsiksi ja samalla savupotka lämpenee. Lisää sitten sekaan paloiteltu varhaiskaali ja kypsentele sekoitellen. Minä otin tässä vaiheessa potkan pois padasta ja puhistin siitä irtoavat lihat ja paloittelin ne pieniksi ja lisäsin takaisin pataan hautumaan muiden ainesten kanssa. Tekovaiheessa jo kannattaa maistella makuja...ja lisäillä niitä tarpeen mukaan. Minä lisäsin kunnon nokareen voita antamaan ruoalle täyteläisyyttä....ei toki ole välttämätön. Varo ettet kypsennä kaalia liian pehmeäksi...varhaiskaali kypsyy todella nopeasti....

 

CIMG1630-001-normal.jpg

Onneksi pakastimessa oli vielä puolukoita, niin sain tehtyä sokeroitua survosta kaalipadan lisukkeeksi salaatin kaveriksi.