Jo parisen viikkoa sitten uudistimme pikkuisen savustuslaatikkomme ( aika heppoinen mutta edullinen, maksoi vain 23e ja meille tämä kelpaa) .... savustettavat siiat kävin ostamassa siskon  kanssa torilta. 4 annossiikaa maksoi yhteensä 15.50e.

1244574036_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tässä siiat köllöttelevät jo savustettuina laatikossa... tätä ennen tapahtunutta...

Laatikon pohjalle laitettiin ihan kaupasta ostettua leppälastuja ( sen verran jotta pohja kevyesti peittyi, ainaskin keskeltä). Sokerin palasia ei laitettu, koska minä en oikein usko niiden väriä parantavaan vaikutukseen  Hymy   mutta eihän kukaan kielläkkään nakkaamasta sekaan muutamaa palasokeria....

1244574024_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Siiat kypsyivät "sopivan ajan" savustuslaatikossa kaasugrillin "sivulevyllä"..... meillä oli välillä varmaan turhankin mieto lämpö, siksi kalat joutuivat kypsymään aika kauan ( n. 45 min) .... pitää vahata ensi kerralla tarkempaan Nolostunut ..... sekä savustuslaatikkoa, että savustajaa....

Sitten kun arvioitu kypsymisaika umpeutui, sammutettiin kaasu ja annettiin savustuslaatikon olla kiinni vielä hetkisen, niin ei saatu savuja silmille... sitten vaan laatikko auki ja tarkistettiin selkäpuolelta paksuimmasta kohdasta että kalat ovat kypsiä....juu olivat ne, mutteivät liiankaan kuivia.

Missä vaiheessa savukala suolataan? Jotkut vannovat suolaamiseen ennen savustusta, toiset taas tykkäävät suolata kalansa savustamisen jälkeen.... ja suolataanko kuivasuolauksella vai liotetaanko suolavedessä....paljonko suolaa? kauanko annetaan olla suolavedessä?

.... jokaisella savustajalla lienee ne omat "oikeat" tavat ja sopivat suolamäärät... minä en ole niin kauhean kranttu tällaisissa asioissa. Saatan suolata kalat ennen savustamista (ihan vaan ripottelemalla suolaa joka puolelle kaloihin ja antamalla kalojen suolautua parista tunnista jopa vuorokauteen, jotkut sekoittavat suolan sekaan sokeriakin ...) tai savustamisen jälkeen pikasuolauksella liottamalla/kastamalla kaloja voimakkaassa suolavedessä .....suolaa kiehautettuun veteen niin paljon että raaka peruna pysyy pinnalla -> näin määrittävät monet suolamäärän.... pikkukaloille riittää kastelu, isompien annetaan olla suolaliuoksessa pidempään ( parikin tuntia) ja sen jälkeen annetaan vielä kalojen tekeytyä.... tai kalat voitaisiiin suolata miedommassa suolaliuoksessa pidemmän aikaa.... niinkin helpolla kalat voisi suolata, jotta savustamisen jälkeen ottaa pois kalan nahan ja ripottelee suolaa kalan pintaan ja antaa kalan tekeytyä hetkisen ja sitten vaan syömään...

1244574047_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tällä kertaa suolasime siiat savustamisen jälkeen upottamalla ne muutamaksi minuutiksi suolaveteen ( ihan summan mutikassa tehtyä)..... eikä maltettu enää antaa kalojen tekeentyä....

1244574073_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

.... vaan syötiin kalat sormin ihan vaan paperin päältä, lisänä ruisleipää ja vähän tuoretta ja juomista.... eipä tullut tiskiä tältä iltapalalta Silmänisku (juu, iltapalana syötiin tai oikeastaan yöpalana, sillä savustus aloitettiin vasta n. klo 22.00)

Hyvää oli ja minulle riitti kaloissa oleva suolakin ......  jotkut syöjät ripottelivat hieman lisää suolaa kalan päälle.