CIMG3245.jpg

Tämän piirakka-ohjeen alkuperästä ollaan montaa eri mieltä. Kuka sen ihan oikeasti aikoinaan onkaan keksinyt, sitä tuskin kukaan tietää. Missään nimessä tämä ohje ei ole minkään maisemakahvilan omistajajan keksintö. Sama ohje kiertää  eri tekijöillä eri nimillä. Kenellä tämä on Leilan piirakkana, toisella taasen ihan vaan rahkapiirakkana. Minulla samainen ohje on kirjoitettu blogiin jo vuonna 2007 sitruunarahkapiirakan nimellä. Alkujaan, siis vuosikymmeniä taaksepäin tämä piirakka oli nimenomaan rahkapiirakka ja myöhemmin tästä on ruvettu tekemään eri versioita lisäämällä mm. omenaa, raparperia, punaherukoita (tämä versio on muuten hyvää), raparperi-mansikkaseosta jne.

Ainesuhteet monissa vanhoissa ohjeissa on kerrottu laseina, mikä on tietenkin aika epämääräistä, kun laseja on niin eri kokoisia. Minä käytän nykyisin suhdetta 1 lasi = 2 dl tai 2½ dl, ohjeesta riippuen. Tuota vanhaa sitruunarahkapiirakkaa olen tehnyt myös vieläkin isommalla lasikoolla, mutta silloin muruseoksesta tahtoo tulla liian kuiva. Lisäsin sitruunarahkapiirakkaan määrät myös deseinä.

Nykyisin monet käyttävät makurahkoja täytteeseen, jolloin sokerimäärää kannattaa kyllä pienentää. Tällä kertaa minä vähensin täytteen sokerimäärää, mutta omaan makuuni tuli vieläkin turhan makeaa, joten ensi kerralla vähemmän muruseoksenkin sokerimäärää. Minä olen ruvennut laittamaan suolaa ripsauksen lähes kaikkiin makeisiin piirakoihin ja kahvikakkuihin korostamaan muita makuja. Tässä ohjeessa laitoin ½ tl ja se tuntui sopivalta.

Suurin syy, miksi minulla tämä ohje on ollut käyttämättä lähivuosina on se, että minua on vanhemmiten ruvennut vaivaamaan soodan maku leivonnaisissa ja sen aikaansaama ruskea värisävy läpi leivonnaisen. Ihan kokonaan tästä en soodaa jättänyt pois, mutta korvasin osan leivinjauheella. Suhteita en mennyt muuttamaan, sillä kyllä pellillisen piirakkaa pitää nousta neljällä tl kemiallista kohoitusainetta.

Jos ootte tehneet alkuperäisellä ohjeella, niin kokeilkaas tätä muokattua. Tiedä vaikka tykkäisitte.

Minä otin alkuperäisen ohjeen täältä. Alkuperäisessä ohjeessa kerrotaan piirakan onnistuvan myös gluteenittomasta jauhoseoksesta.

Tässäpä ohje, miten minä piirakan tein.

Maisemakahvilan raparperipiirakka

(minulla pellin koko on 34x37 cm ja ohjeella tuli hyvän paksu piirakka)

Muruseos

8 dl vehnäjauhoja

3 dl sokeria (ensi kerralla vähennän tätäkin)

3 tl leivinjauhetta (alkuperäisessä ohjeessa 2 tl)

1 tl soodaa (alkuperäisessä ohjeessa 2 tl)

2 tl vaniljasokeria

250 g voita sulatettuna

(½ tl suolaa, oma lisäys, kannattaa laittaa, tehostaa muita makuja)

Piirakan pohja

2/3 muruseoksesta

2 dl piimää

1 muna

Piirakan täyte

1 litra raparperia paloina (enemmänkin voi laittaa isolle pellille)

________________

500 g maitorahkaa (jos käyttää makurahkoja, kannattaa sokeria vähentää reilusti)

1½ dl sokeria (alkuperäisessä ohjeessa 2 dl)

2 isoa munaa

1 rkl vaniljasokeria

Piirakan pinnalle

1/3 muruseoksesta (mittasin tämän ja se on 4 dl)

Valmistusohje

1.  Valmista ensin muruseos. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää lopuksi voisula. Sekoita murumaiseksi seokseksi.  Ota muruseoksesta sivuun 1/3 (= 4 dl). Se säästetään piirakan pintaa varten.

2. Sekoita piimä ja muna keskenään ja lisää seos jäljelle jääneeseen (2/3) muruseokseen. Sekoita taikina tasaiseksi ja levitä leivinpaperilla peitetylle korkeareunaiselle uunipannulle. Minulla uunipellin koko 34x37 cm ja piirakasta tuli valmiina muhkea piiras.

3. Pese ja halutessasi kuori raparperit. Pilko pieniksi paloiksi ja ripottele pohjataikinan päälle ihan reunoille asti.

4. Sekoita loput täytteen ainekset keskenään ja kaada tasaisesti piirakan päälle. Tarvittaessa rahkaseosta saa tasoitettua esim. lusikalla.

Viimeistele piirakka ripottelemalla päälle muruseos, myöskin tämä ihan reunoille asti.

5. Paista raparperipiirakkaa 175-asteisessa uunissa keskitasolla noin 40 - 45 minuuttia. Minun piti nostaa piirakka hieman ylemmäksi uunissa, jotta pinta sai väriä, eikä pohja tummunut liian tummaksi.

 (Varsinkin jos teet alkuperäisellä ohjeella ja käytät soodaa 2 tl, niin varo, ettei piirakka ota liikaa väriä.)

6. Jäähdytä piirakka ja leikkaa se halutun kokoisiksi annospaloiksi.

CIMG3226.jpg

Tässä on mitattuna 1 litra raparperipaloja. Enemmänkin voi laittaa. Pellin koko 34x37 cm.

CIMG3229.jpg

CIMG3232.jpg

Pellillä on pohja, raparperit, rahkaseos ja vielä muruseos pinnalla. Ja sitten piirakka laitetaan paistumaan 175 - 200 asteiseen uuniin keskitasolle 40 -45 min.

CIMG3237.jpg

Valmis piirakka.

CIMG3252.jpg

Tästä kuvasta näkee hyvin, miten eri värinen piirakkapohjasta sisältä tulee, kun soodaa on taikinassa vähemmän. Minusta kauniimpaa ja parempaa, mutta saap olla ihan vapaasti eri mieltä.