CIMG0048.jpg

Nämä vadelmatortut tein jo kauan aikaa sitten lahjaksi eräille synttäreille. Onneksi oli kotimaisia vadelmia jemmassa omassa pakastimessa, sillä paikkakunnaltamme ei niitä kaupasta olisi saanutkaan. Lähes 9 rasiaa näihin vadelmia meni...

Ohje on muokattu muhkeammaksi tästä ihanasta hieman eri makuisesta marjatortusta/piirakasta. Täytteestä jätin tällä kertaa pois kokonaan fariinisokerin ja maustoin sen tavallisella sokerilla. Vienoa marjan väriä täytteeseen antoi pieni määrä voimakasta vadelmamehua. Pohjasta halusin tehdä paksumman mitä alkuperäisessä ohjeessa, joten tein pohjaohjeen 2½ kertaisena kahteen torttuun. Täyttteen hapanmaitovalmiste vaikuttaa myös ratkaisevasti makuun, näissä käytin ihan maustamatonta rahkaa creme fraichen sijasta. Myös vaniljarahka on tietty hyvää tässäkin.

CIMG0052.jpg

Tässäpä ohje miten minä tortut tällä kertaa tein...

Vadelma-rahkatorttu

HUOM! ohjeella tulee 2 kpl torttuja halkaisijaltaan noin 30 cm

Pohja:

375 g voita
2½ dl sokeria

2 isoa munaa (tai 2½, jos oikein tarkkoja ollaan)

7½ dl vehnäjauhoja

2½ tl leivinjauhetta

paistettujen pohjien (2 kpl)  kostuttamiseen maitoa ( n. 2 dl)


Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi, lisää munat hyvin vatkaten sekaan.

Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet.

Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ( laita vuokaan ensin rypistetty leivinpaperi....helppo saada pohja ehyenä pois vuoasta).

Paista pohjat 200 asteisessa uunissa noin 15min (pohja ei saa saada paljon väriä). Kokeile pohjan kypsyys tikulla....kuiva tikku= kypsä pohja.

Anna pohjan jäähtyä ja nosta se sitten pois vuoasta paperin avulla ja laita esim. lasivadille ilman paperia. Toki tortun voi tehdä valmiiksi asti vuoassa (ilman paperia) ja myös tarjota siitä)

Kostuta pohja maidolla.

Täyte:

Ohjeella tulee paksu kerros täytettä kahteen kakkuun.

5 dl vispikermaa

5 dl rahkaa

hienoa sokeria oman maun mukaan

vaniljasokeria oman maun mukaan

(tilkka voimakasta punaista mehua)


Päälle vadelmia  (käytin lähes 4 rasiallista isoja kotimaisia / 2 kakkua) ja hyytelösokerista kiille

2 kertaisena 2 kakkuun paketin ohjeen mukaan tehtynä.

Jos kiilteestä haluaa punaista, kannattaa laittaa osaksi nestettä punaista mehua....kuten minä laitoin.


Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää joukkoon rahka, sokerit ja mehu ja sekoita tasaiseksi Maistele seoksen makeus mieleiseksesi. Täyte saa olla ihan jämäkkää, jotta kestää vadelmien painon.

Kaada täyte kostutetun pohjan päälle ja levitä se  hieman kekomaiseksi.

Asettele sulatetut vadelmat täytteen päälle ihan vieri viereen...jotkut tekevät tällaisen hyvinkin vähillä marjoilla, vaan minä hauan, että pinta on kokonaan marjojen peitossa.

Valmista vedestä (ja mehusta) ja tavallisesta hyytelösokerista kiille pakkauksen ohjeen mukaan ja kaada tai lusikoi /levitä pullasiveltimellä vadelmien päälle, niin että joka kohtaan tulee kiiltävä kaunis pinta ja mahdolliset pienet rakoset täyttyvät mehu-liivateseoksella.

Anna tortun tekeytyä kylmässä seuraavaan päivään -> pohja kostuu ja mehevöityy.


CIMG0053.jpg

Jos reunasta haluaa siistimmän, voisi siihen vielä pursottaa kermavaahtoa.

CIMG0047.jpg

Ja vielä yhteispotretti kaikista kakuista/tortuista/piirakoista. Pieni suorakaiteen mallinen kuvan vasemmassa yläreunassa on gluteeniton versio.