IMG_20241204_213704.jpg

Pitkästä aikaa tein tällä ikivanhalla ohjeella (hiukan muokattuna)  kerrosrahkapannukakkua. Yleensähän rahkapannukakussa laitetaan rahka pannukakkutaikinaan, mutta tässä ohjeessa rahkaseos laitetaan osittain paistetun pannukakun päälle ja jatketaan vielä kypsentämistä. Perinteiseen tapaan rahkaseokseen laitettaisiin rusinoita sattumiksi, vaan mulle tuli täytteen sekoittamisvaiheessa mieleen kokeilla myös kuivattuja karpaloita. Kuivattuja karpaloita löytyy meiltä herkkukaapista lähes aina, kun tykkään napostella niitä sellaisenaan. Ajattelisin tähän sopivan sattumiksi myös muut kuivatut hedelmät leikattuna pikku paloiksi ja miksipäs ei vaikka marjatkin. Ja jos ei tykkää sattumista rahkaseoksessa, niin jättää ne vaan pois. Aina ei olla mekään tykätty sattumista tuossa rahkaseoksessa, niin joskus olen tehnyt täytteen sitruunan makuiseksi ja se oli kans meille mieluista.

Tässäpä ohjetta tähän kerrosrahkapannukakkuun...

HUOM! Ohjeella tehden ei tule kovin makeaa pannukakkua, joten jos olet makeanperso, suurenna sokerimääriä sekä taikinassa, että täytteessä.

Kerrosrahkapannukakku

(pellillinen, minulla pellin koko 34x37 cm. Yleensä teen pohjaksi 6 dl maitoa pannaritaikinan tälle pellille, mutta nyt tein pohjan hieman paksumpana eli 8 dl maitoa. Tai tee peruspannari just sen kokoisena kun olet tottunut omalle pellillesi tekemään.)

Minä teen peruspannarit näillä suhteilla: Valitse siis jompikumpi peltisi koon mukaan tai tee omilla ainesuhteillasi.

6 dl pannukakkuohje: 6 dl maitoa +  2 isoa kananmunaa + 3 dl vehnäjauhoja + pikkasen vajaa tl suolaa + 2 rkl sokeria + 50 g voita sulatettuna +)

8 dl pannukakkuohje: 8 dl maitoa + 3 isoa munaa + 4 dl vehnäjauhoja + 1 tl suolaa + ½ dl sokeria + 50 g voita sulatettuna

Osittain paistuneen pannukakun pinnalle tuleva rahkaseos:

(tämä riittää vaikka vähän isommankin pannarin päälle)

3 dl rahkaa (joskus olen käyttänyt myös esim. sitruunarahkaa osaksi)

1 dl kermaa (minä laitan 15% ruokakermaa)

2 dl täysmaitoa

2 isoa munaa

4 rkl sokeria (laita enemmän, jos tykkäät makeasta)

2 tl vaniljasokeria

1 -1½ dl rusinoita/kuivattuja karpaloita (tai muita kuivattuja/tuoreita  hedelmänpalasia tai marjoja

 ( jos ei tykkää sattumista, niin ne voi jättää kokonaan poiskin)

Valmistaminen

Tee ensin pannukakkutaikina. Sekoita ainekset tasaiseksi pannukakkutaikinaksi esim pallovatkaimella. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipannulle. Paista pannukakkua noin 200 asteessa noin 20 minuuttia (eli pinnan pitää olla jo kevyesti ruskistunut)

Tee paistumisen aikana rahkaseos. Sekoita kaikki rahkaseoksen (rusinat yms voisi myös ripotella tasaisesti rahkaseoksen päälle suoraan pellille ja tasoittaa pinnan lastalla) ainekset hyvin sekaisin ja kaada seos osittain paistuneen pannarin päälle, ihan reunoille asti (voi kevyesti levittää esim. lastalla). Levitä täyter niin että sattumat jakautuvat tasaisesti pannarille.

Jatka vielä pannukakun paistamista niin että pannukakku on kokonaan kypsää (15 - 20 minuuttia) Tarkkaile paistumista, jotta pannari ei kärvähdä. Tarkista myös pohjalta, että näyttää kypsältä. Uunit kun paistavat niin eri tavoin. Anna pannarin jäähtyä ja leikkaa se sitten annospaloiksi.

IMG_20241123_132038_edit_48983836070844.

Tässä on siis 8 dl maitoa tehty pannaritaikina. Ehken ite enemmän tykkään vähän ohuemmasta, kuten aikasemmin olenkin tehnyt. Ihan pikkasen ruskeampi olis saanu olla tässä vaiheessa pannari. Tätä kuvaa katsoessa jäin miettimään, että onkohan meidän uuni noin vinossa?

IMG_20241123_132548_edit_48968046459287.

Minä laitoin valkoisen rahkaseoksen pannarille ja ripottelin vasta sitten sattumia oikein reilusti (vähempoikin määrä piisaisi), kun halusin osaan pannaria rusinoita ja osaan kuivattuja karpaloita.

IMG_20241123_132722_edit_48934263817530.

Ennen takaisin uuniin laittamista vetäisin vielä lastalla rusinat ja karpalot piiloon, etteivät ruskistu kuiviltaan. Rahkaseos sais olla ihan reunoille laitettuna, mutta minulla oli tälle pellille pikksen turhan paljon pannaritaikinaa ja se nousi reunoilta enemmän.

IMG_20241123_135402_edit_48710635035323.

Valmiissa pannarissa rahkaseos on hyytynyt, mutta ruskistua sen ei tartte. Pannarin kannattaa antaa jäähtyä kylmäksi/ ainakin haaleaksi ennen paloiksi leikkaamista. Ite tykkään täsät enemmän ihan kylmänä. Olen myös pakastanut tätä pannaria ja kotioloissa on ollu ihan ok syötävä sulatuksenkin jälkkeen.

IMG_20241123_145506_edit_50832819955400.

Tässä on rusinaversiota leikattuna. Postauksen ekassa kuvassa on pannukakussa sttumina kuivattuja karpaloita. Ite tykkään enemmän karpaloversiosta.

Jotkut tykkäävät ottaa vielä jotain hilloa tms makeaa tämänkin pannarin lisäkkeeksi. Meillä tämä syödään ihan tälläisenaan ilman lisä lisukkeita.