CIMG3051.jpg

Meillä tykätään ihan tavallisesta perus pullapitkosta. Muutamat ystäväperheetkin ovat lähiaikoina tuoneet julki, jotta pullapitko maistuisi. Joten olihan sitä ruvettava pullataikinan tekoon. Rusinoita olisin halunnut laittaa taikinaan, vaan kun kaikki ei niistä tykkää. Toiste sitten rusinaleetaa. Vai millä kaikilla nimillähän pullapitkoa kutsutaankaan? Minulla ei ole käytössä muita nimityksiä kuin pitko ja leeta.

Olen luvannut itselleni opetella uusia pitkojen letitysmalleja. Tein litran pullataikinan tällä ohjeella. Pikkasen kiinteämmän mitä pikkupulliin. Kohotin/lepuutin taikinaa vaan vartin ja rupesin pitkojen tekoon. Teen litran taikinasta 8 pitkoa ja ne mahtuvat justa ja just paistumaan 50 cm uunin pelleillä, kun kohottaa pitkoina oikein hyvin ennen paistamista.

CIMG3034.jpg

Aluksi tein omalla lempparimallilla eli 5 säikeen pitkoja. Linkistä löytyy kuvasarja letityksestä.

Tämä letitysmalli on niin iskostunut takaraivoon, ettei tämän letityksessä tartte ees aatella sen tekemistä, antaa vaan käsien viuhua. Joskus joutuu palauttamaan mieleen hokeman, toinen ja kolmas ylös, viimeinen alakautta ensimmäiseksi, toinen ja kolmas ylös, viimeinen alakautta ensimmäiseksi jne.

5 säikeellä tehtäviä letytysmalleja on muitakin ja niitäkin olis tarkoitus opetella.

CIMG3041.jpg

5 letitetyt pitkot paistettuna. Jos pitkot kohoavat muhkeiksi, meinaavat ne paistua keskeltä huonommin. Kesken paiston en pitkoja lastoilla rupea siirtelemään/kääntämään, vaan leikkaan leivinpaperin kahtia ja sitten pitkoja enkin helpompi liikutella. Näissä pitkoissa kokeilin taas kerran sitä tapaa voitelussa, että voidellaan kerran, annetaan pinnan kuivahtaa ja voidellaan toisen kerran, koristeet pintaan ja paistumaan ihan vähän alle 200 asteiseen uuniin. Mulla kaikki pellilliset kypsyivät 20-25 minuutissa. Liian kuiviksi ei kannata paistaa. Monet tykkäävät jättää pitkot "herraskaisiksi" eli pikkasen alikypsiksi. Kauniimpi, kiiltävämpi pinta pitäisi pitkoihin tulla tällä voitelutavalla....pitäisi ja pitäisi.

CIMG3040.jpg

Tämä 4 tehtävä letitysmalli on minulla uusi. Toki kuvia tästä olen nähnyt, mutta en ole koskaan edes yriittänyt tehdä tällä mallilla. Vielä pitää harjoitella, että kuvasarjat voi ottaa. Jos meni sekasin letityksessä, mulla meinas olla hahmotusvaikeuksia saada kiinni, missä vaiheessa on menossa. Sitten kun herkesin ajattelemasta liikoja, niin pitkon teko rupes sujumaan. Taikina vaan loppui kesken liian aikaisin. Muutaman päivän päästä leivon taas sämpylöitä, niin pitää siitä taikinasta palauttaa tämä malli mieleen. Tai pitäskö hommata paksua narua/köyttä ja harjotella sillä letitysmalleja, kuten opiskeluaikoina. Myös erilaiset massat/muovailuvahat ovat hyviä harjoitusmateriaaleja. Opettelee vaikka pienoiskoossa.

Tämän pitkon letitykseen otin mallia tältä videolta. (Kinuskikissan)

CIMG3056.jpg

ja tässä vinkurapitkot paistettuina.

CIMG3071.jpg

Yhteispotretti kaikista tällä kertaa tekemistäni pitkoista.

Aikaisemmista postauksista löytyy

Helppo neljällä letitetty/kierretty malli pitkopullan tekoon.

Pullapitkon letitys 4 säikeellä (oikeastaan 2 pitkällä) Täältä löytyy noiden molempien pitkojen tekovideo (Myllyn paras)

Tällä mallilla teen yleensä kranssit.

Seuraavan kerran pitkopäivänä harjottelen pitkojen letitystä ainakin  6 ja 9 säikeellä.

Olis mukava kuulla, monellako säikeellä/millä tavalla letitettynä sinä teet pitkopullasi?