IMG_20220518_102147~2.jpg

Jo parisen viikkoa sitten tein pitkästä, pikästä aikaa sultsinoita (tai tsultsinoita, kuten edesmennyt äitini näitä nimitti).

Täällä on yksi aikaisempi postaus sultsinoista.

Alla muutama sananen kuvien kera sultsinoiden tekemisestä.

Laitoin mannapuuron ensin kiehumaan, tein taikinan ja ajelin kuoret puuron hautuessa, niin aika pian päästiin syömään sultsinoita. Ovat ehdottomasti vastatehtyinä parhaimmillaan.

original_f8e67800-1e72-40d4-8bb3-a903f87

Kuoritaikina on samanlainen mitä karjalanpiirakoita/riisipiirakoita varten. Nyt laitoin vehnäjauhoja sekaan.

Kuoritaikina: 2 dl kylmää vettä + 1 tl suolaa + 2-3 rkl öljyä + jauhoja noin 5 dl (laitoin ruista 4 ja vehnää 1 dl)

Kuorien ajelussa käytin ruisjauhoja. Minä tein vain puolikkaasta taikinasta sultsinoita ja laitoin lopun taikinan pakastimeen sulhaspiirakoita varten.

IMG_20220518_093753.jpg

Pyöreät tai soikeat ohuet kuoret ajellaan joko käsin pulikalla tai voihan nämäkin tehdä pastakoneella, vaan minä en viitsinyt näin vähää varten ees ottaa pastakonetta esille.

IMG_20220518_093945.jpg

Ennen paistoin pohjat pelkillä sähkölieden levyillä, mutta keraamisella tasolla sitä ei kannata tehdä, joten ei auttanut muu kuin paistaa pohjat kuumalla pannulla. Jos olis käytössä valurautapannu, niin aina hyvä. Kunhan tulee lämmintä, vien irtolevyn ulos ja paistan pohjat pelkästään siinä levyllä. Niihin tulee eri maku. Puuhellan levyjen päällä kuoret ennen kotona paistettiin tai jotkut paistavat kuulemma hiilloksellakin tai puu-uunin arinalla. Kuoren paisto tapahtuu hyvin nopeasti ruskeatäplikkääksi.

Vähän riippuen millainen taikina on ollut ja miltä kuorien paistovaiheessa näyttää, paistan kuoria joskus vaan toiselta puolelta. Eivät siis saa liikaa kuivua paiston aikana.

IMG_20220518_094039.jpg

Heti kuoren paistuttua, voidellaan se voisulalla (perinteiseen tapaan vain toinen puoli ja voidellut puolet pinotaan vastakkain) tai jotkut kastavat voi-vesi (tai maito) seokseen, kuten riisipiirakatkin (varsinkin, jos kuoret ovat pannulla paistettuina aika kovia, kannattaa kastella). Voidellut kuoret laitetaan päällekkäin ja peitellään hyvin, niin pehmenevät. Minä laitoin suojaksi ihan muovipussin ja sen päälle leivinliinoja.

IMG_20220518_101029.jpg

Pehmenneet kuoret täytetään meillä aina kuumalla mannapuurolla. Puuro voi olla vähän suolaisempi mitä normi syöntipuuro on. Jos kuoret on voidellu vaan toiselta puolelta, laiteaan puuro voitelemattomalle puolella. Jotkut käyttävät täytteenä myös riisipuuroa.

IMG_20220518_100948.jpg

Tämän perinteisen taittelutavan lisäksi täytetyt kuoret voi vaan rullata.

ja jos sattus joku kuori olemaan hieman kovempaa/rapeampaa sorttia, niin täytettä vaan päälle ja taittaa kahtia, niin hyvää oli semmoisenakin.

IMG_20220518_101959.jpg

ja sitten vaan syömään....sultina käteen, taitetaan kahtia ja aloitetaan syönti avonaisesta päästä. Ja lopuksi nuoleskellaan sormet.