Rahka-kauraleipä

(4 kpl)

½ litraa vettä

50 g hiivaa ( laitoin 2 pss kuivahiivaa a 11g)

1 rkl suolaa

2 rkl siirappia

1 prk ( = 250 g) rahkaa

4 dl kaurahiutaleita

11-13 dl vehnäjauhoja

50 g sulaa rasvaa

Pinnalle; kaurahiutaleita

Liuta hiiva, suola ja sokeri kädenlämpöiseen veteen. Lisää maitorahka, kaurahiutaleet, vehnäjauhot sekä haalea rasva. Alusta taikina pehmeäksi ja tasaiseksi. Kohota taikinaa lämpimässä paikassa ( esim vesivati) n. 20 min. Jaa taikina neljään osaan ja muotoile osista pyöreitäleipiä. Ripottele leiville kaurahiutaleita ja taputtele leivät ohuehkoiksi, samalla kaurahiuteleet tarttuvat leipiin. Nosta leivät  leivinpaperin päälle pellille. Paina veitsellä leipiin urat, siten että leivät jakautuvat 6-8 lohkoon. Kohota leivät hyvin. (Minä tuikkasin vielä reijät haarukalla jokaiseen lohkoon) Paista leivät 200-225 asteisessa uunissa 15-20 min. Kypsä leipä on sekä päältä että pohjalta hyvänvärinen ja tuntuu nostettaessa kevyeltä kokoonsa nahden.

Samaisesta taikinasta voi tietenkin paistaa myös sämpylöitä. Muisteleisin tämänkin ohjeen olevan Valiolta lähtöisin....