CIMG4264-normal.jpg

Tänä syksynä olen minäkin joutunut kysymää

että mistä näitä omenoita oikein tulee?

Just kun entiset sain/saatiin laitettua, tuli vielä uutta urakkaa...

Ei toilaa, mieluinen urakka tämäkin on ollut....

Näistä ompuista on syntynyt muutama omenaleivonnainen (ohjeet myöhemmin),paria sorttia omenasosetta ja kuivattuja kanelisia omenarinkuloita.

Aika kauan on hyvin vähällä käytöllä ollut kaapissamme tällainen härveli (saatu joskus ) .... siis omenankuorija. Nyt sitten kanssasyöjä päätti kokeilla sitä ihan urakalla....minähän tietty ulkoistin heti omenoiden käsittelyn sosetta varten hälle... ja hyvin homma sujuikin.

CIMG4287-normal.jpg

Kuorija siis kuorii omenan samalla viipaloiden sen...

CIMG4290-normal.jpg

... sitten vaan aparaatista siemenkota pois ja taas uusi omena pidikkeeseen ja veivaamaan....

CIMG4312-normal.jpg

Torstai iltana hyvin myöhään keittelin tällaista summan mutikassa tehtyä hyvin vähäsokerista omenasosetta. Kuoritut omenat ja tilkka vettä isoon kattilaan ja sokeria oman maun mukaan sekaan.... mulle se tarkoittaa oikein vähää sokeria. Kuumentelua Big brotheria kattellessa kunnes omput pehmeitä....tulee hyvin äkkiä, kun omenat ovat jo viipaleina. Sitten vaan surruuttelin sauvasekoittimella tasaiseksi ja valmista tuli. Pakastimeen menee tämä sose, ei säily näin vähällä sokerilla kauaa jääkaapissa.

CIMG4114-normal.jpg

Pikkasen erilaisista omenoista keittelin omenasosetta Dansukkerin ohjeella pienin muutoksin. Tein tuplana alla olevan ohjeen ja siitä tuli kuvan mukainen määrä.

Helppo omenasose

2 kg soseutettuja omenia
1 dl vettä (alkuperäisessä ohjeessa on 2 dl)
1 sitruunan mehu
1 kg Dansukker Hillosokeria

Pese omenat huolellisesti, kuori ja poista siemenkodat joko käsin tai omenankuorijaa käyttäen. Höyrytä omenalohkot pehmeiksi vesitilkassa ja survo/soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Punnitse sose. Lisää sitruunasta puristettu mehu ja hillosokeri.
Keitä sosetta 10 minuuttia koko ajan rauhallisesti sekoitellen pohjaa myöten sekoitellen. Varo kuumaa sosetta...prätskyy helposti ja pienennä tarvittaessa lämpöä.
Kaada sose puhtaisiin, kuumiin lasitölkkeihin, puhdista lasitölkin reunat ja sulje tölkit .... minä laitoin ihan van pakastusrasioihin, sillä aion pakastaa tämänkin soseen myöhempää käyttöä varten.

Sitten tein tällaisia ihanuuksia useammankin erän...

CIMG4308-002-normal.jpg

Meillä ei ole minkäänlaista kuivatusaparaattia, joten omenarenkaiden kuivatus tehtiin ihan vaan tavallisessa uunissa (ei ole edes kiertoilmauuni).... vaan hyviä tuli näinkin.

CIMG4269-normal.jpg

Eka kokeiluerä on valjumman värisiä, sillä näissä ei ole kanelia mausteena. Tein vaan yhen pellillisen, kun halusin ensin nähä miten pitkäaikainen hommeli tämä on. Pikkasen turhan paksuja leikkasin ekan satsin... Kanssasyöjällä välähtää joskus keittiöhommeleissakin.... hän se ehotti varrastikkuihin pujottelua...

CIMG4275-normal.jpg

Tässä kanelisia versioita...ohuemmat viipaleet ja kanelia päälle ja 50-75 asteiseen uuniin. Välillä pidin uunin luukkua pikkasen raollaan ja sitten taas kiinni.... pidetään niin kauan kunnes on toivotun rapsakoita tai nahkeita. Sitten vasta pujotettiin tikkuihin ja annettiin vielä olla haaleassa uunissa/huoneenlämmössä....

CIMG4284-001-normal.jpg

 

CIMG4322-normal.jpg

Kanelisilla omenarinkuloilla herkutellaan meillä ihan tällaisenaan ja eiköhän näistä osa päädy koristeeksi muutamiin leivonnaisiinkin.