CIMG0807.jpg

Vaikkei kotimainen omena-aika vielä olekkaan, tuli tehtyä omenapaistosta, sillä pakastimessa oli vielä viime syksynä pakastettuja kotimaisia omenalohkoja. Helppotekoista maukasta herkkua.

CIMG0752-001.jpg

Ohjeeksi valikoitui Valion ohje pienin muutoksin. Vähensin mantelilastujen ja sokerin määrää ja lisäsin kanelista makua ja perunajauhoja omenien päälle.

Omena-kauratoskapaistos

noin 800 g omenalohkoja (minulla pakastettuja kotimaisia kukkura litra)

½ rkl kanelia (taisinpa ripsauttaa hieman reilumminkin)

½ dl sokeria

1 rkl perunajauhoja

Kuorrutus:

100 g voita

2½ dl kaurahiutaleita

1 dl mantelilastuja

3/4 dl tummaa hienoa sokeria (tai fariinisokeria)

Laita omenalohkot vuokaan. Sekoita sokeri + kaneli + perunajuho ja levitä seos tasaisesti omenalohkojen päälle.

Sulata kuorrutuksen rasva ja yhdista kuorrutuksen kaikki ainekset rasvan sekaan. Ripottele kuorrutus omenalohkojen päälle tasaisesti.

Kypsennä paistos noin 200 asteisessa uunissa kunnes omenat pehmenneet ja pinta saanut ruskean värin...kypsymisaikaan vaikuttaa mm. omenalajike. Minulla paistos oli uunissa noin ½ tuntia, lopussa pienensin vielä lämpöä.

Tarjoa paistos haaleana vaniljakastikkeen, löysän kermavaahdon tai jätskin kanssa

CIMG0755-001.jpg

Tämä vuoallinen oli kovin riittoisa. Söimme kolmistaan siitä kerran jälkkärinä, ystävä sai pienen rasiallisen viemisinä ja kanssasyöjän kanssa syötiin tätä vielä ainakin kahdella kerralla herkkuna pikkasen lämmitettynä. Tosin meidän annokset makean suhteen ovat kovin pienet.... vaan kyllä tuosta vuoallisesta tulee 6-7 ihan iso satsi.

CIMG0769.jpg

Tässä paistoksessa tykkäsin suutuntumasta kovinkin. Rapeat mantelilastut tuntuivat selvästi kuorrutuksessa, vaikka laitoinkin niitä vähemmän mitä alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty. Jos ei tykkää mantelilastuista, voi senkin määrän korvata kaurahiutaleilla = kaurapaistos.

Seuraavaksi meillä valmistuu tällä ohjeella raparperiversio.