IMG_20210915_202542.jpg

Tämä pieni kinkkupiirakka vietiin tuliaisena yställe. Pohja on yksi oma lemppari suolaisten piirakoiden pophjista. Piirakka kootaan valmiiksi ja paistetaan, pohjaa ei tarvitse siis esipaistaa. Minä laitoin  täytteeseen valkosipulia (vain yhden oikein ison pullean kynnen, mutta maistui valmiissa piirakassa yllättävänkin paljon), koska ystäväperheessä käyttävät sitä paljon.

Kinkkupiirakka

(käyttämäni vuoan koko 20x27 cm)

Pohja

1½ dl vehnäjauhoja

1 dl kaurahiutaleita

1 dl perunamuusijauhetta

½ tl suolaa

1 tl leivinjauhetta

75 g voita sulatettuna

1 dl kylmää vettä

Täyte

200 g savukinkkua/kokolihaleikkelettä hienonnettuna

1 iso keltasipuli hienonnettuna + rasvaa sipulin kuullottamiseen

1 pullea valkosipulin kynsi raastettuna -> jos ei tykkää, jättää pois

½ isoa punaista suippopaprikaa pieninä kuutioina

2-3 dl juustoraastetta

tuoretta persiljaa (tai purjon vihreää osaa ihan pieniksi hienonnettuna)

2 dl kermaviiliä

1 dl maitoa

3 isoa kananmunaa

mustapippuria muutama kierros myllystä

suolaa (½ tl, kinkun suolaisuus?) tai yrttisuolaa

paprikajauhetta (½ tl)

Valmistaminen

Sekoita pohjan kuivat ainekset sekaisin, lisää rasvasula ja vesi ja pursele taikinaski.Painele voideltuun /leivinpaperoituun piirakkavuokaan, myös reunoille. Freesaa hienonnettu sipuli pannulla. Levitä raakan pohjan päälle kinkku, sipuli, paprikakuutiot. Ripottele juustoraaste vbuokaan.Yhdistä kermaviili, maito , munat ja mausteet tasaiseksi seokseksi ja kaada se vuokaan. Tasoita pinta. Paista piirakkaa uunin alaosassa lähes 200 asteisessa uunissa 35-45 min. Tarkkaile paistumista puolen tunnin jälkeen, uunit kun paistavat niin eri tavalla. Kurkkaa myös pohjalle, että sielläkin on kunnon paistopinta.

IMG_20210915_193800.jpg

Täytteeseen sopisivat lisäksi myös esim sienet.

IMG_20210915_202550.jpg

Valmis piirakka. Yhtään ei kotona maisteltu, vaan vietiin piirakka kokonaisena kyläpaikkaa muiden viemisten kanssa.